Politică

Andrei Marga nu promovează de ieri, de azi, interesele Rusiei. Cazul Centrului Cultural Rus de la Cluj, inaugurat de fostul rector UBB

Propagandă rusă sub acoperire culturală în România! Centrul Cultural rus din Cluj a fost inaugurat pe vremea lui Andrei Marga și este finanțat prin intermediul unei fundații care se subordonează direct Ministerului rus de Externe și Ministerului rus al Educației.

Sursă foto Ministerul Afacerilor Externe Sursă foto Ministerul Afacerilor Externe

 

Pe lângă Centrul Cultural de la Cluj, mai există unul la București, înființat în anul 2015, urmare a unui acord semnat între fostul ministru de Externe Titus Corlățean și Serghei Lavrov. Centrul Cultural de la Cluj a fost deschis cu 4 ani mai devreme, fiind inaugurat de Andrei Marga în calitate de ministru al Educației la acea dată. El funcționează și azi în cadrul Universității Babeș Bolyai. 


Centrul Cultural Cluj este finanțat prin intermediul unei fundații care se subordonează direct Ministerului rus de Externe și Ministerului rus al Educației. Fundația se numește Russkiy Mir, scrie newsweek.ro.

Fundația Russkiy Mir (Fundația Lumea Rusă) a fost creată prin decret de Vladimir Putin în 2007, ca organizație finanțată de guvern, menită să promoveze limba rusă și cultura rusă în întreaga lume și formula „Lumea Rusă“ ca proiect global.


Reprezentanții Universității „Babeș-Bolyai” susțin că, de la data invaziei ruse, Centrul Cultural rus „și-a întrerupt activitatea în folosul comunității locale”.

„În incinta Centrului se desfășoară doar cursurile de rusă pentru studenții UBB și practica profesională pentru studenții secției de limbă rusă de la Facultatea de litere a UBB. Fundația Russkiy Mir a înființat peste 100 de centre culturale în toată lumea, din care două centre și două cabinete și în România. Această activitate de colaborare a fost demarată și s-a desfășurat pe baza unui acord interguvernamental dintre România și Federația Rusă. În vederea acestei colaborări, UBB a dat curs unei solicitări a Ministerului Educației Naționale din România", arată UBB.


Fostul rector al UBB Cluj, Andrei Marga, și (ex)ambasadorul Rusiei la București, Alexander Anatolievici Churilin, reprezentantul Fundației Russkiy Mir, au inaugurat la Cluj-Napoca, 29 noiembrie 2011, Centrul Cultural Rus. Marga era programat să scrie, în 1990, o lucrare despre marxism, dar a fost „salvat“ de  Revoluție. 

„Ucraina este în frontiere nefirești”

„Ucraina este în frontiere nefirești”, iar teritoriul său trebuie împărțit de mai multe state, inclusiv România, care trebuie să preia Bucovina, susține Andrei Marga.


În vârstă de 76 de ani, fostul ministru recurge la o teorie des răspândită de propaganda rusă, inclusiv de Dmitri Medvedev, fost președinte al Rusiei și actualmente vicepreședinte al Consiliului de Securitate, care publicase în iulie o hartă cu Ucraina ciopârțită între patru state.

Andrei Marga, fost rector al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, a declarat la Târgul de Carte „Alba Transilvana" organizat în Alba Iulia, că „atât timp cât situația din Ucraina nu se rezolvă printr-o discuție între America, Rusia, Germania, Ucraina și China și nu se ajunge la un acord, nu va fi liniște în Europa. Nefiind liniște, democrația va suferi".


El a precizat că „repetă oricând afirmațiile” și că „nu este mișcat” de criticile pe care le-a primit ulterior.

„Repet oricând afirmațiile rostite, căci ele exprimă adevărul cel mai simplu cu putință. Altfel, lucrurile se țin mai departe într-o criză absurdă, la care sunt, totuși, alternative. Afirmațiile mele corespund adevărului istoric, dreptului internațional și intereselor generale – dincolo de propaganda de azi care, poimâine, va fi socotită doar o eroare.

Marga, susținut atât de PNL, cât și de PSD

Fost ministru de externe, Andrei Marga a fost susținut atât de PNL, cât și de PSD pentru a prelua șefia Institutului Cultural Român.

Premierul de la acea vreme, Victor Ponta, declara că PSD îl susține pe Andrei Marga pentru funcția de președinte al ICR, liderul social-democrat apreciind că Marga este „un candidat ideal pentru această poziție”.

„Am în continuare un deosebit respect pentru omul Andrei Marga și cred că ar fi o foarte bună opțiune pentru această funcție. Cu o experiență bogată, cu un bagaj cultural de excepție, precum și cu foarte multă dragoste de țară, Andrei Marga este un candidat ideal pentru această poziție”, declara Ponta în august 2012.

La acea dată, Marga a fost susținut și de la PNL pentru a prelua șefina ICR. Propunerea ca Andrei Marga să fie desemnat la președinția ICR a primit un vot de susținere din partea conducerii PNL în ședința Biroului Politic Central.

Andrei Marga a fost propus de Victor Ponta ca ministru de Externe. A mai fost membru al Biroului politic central al PNL și profesor de Filosofie Contemporană și Logică al Universității „Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca. Născut la data de 22 mai 1946, Andrei Marga a absolvit Facultatea de Filosofie în 1971 și Doctoratul în Filosofie Contemporană în 1976, la Universitatea „Babeș-Bolyai”. Între 1990-2012 a ocupat funcțiile de decan, prorector și rector ale Universității „Babeș-Bolyai”. Iar între 1997 și 2000 a condus Ministerul Educației Naționale.

Daniel Buda, președintele PNL Cluj, a răspuns unei solicitări monitorulcj.ro precizând că, în prezent, Andrei Marga nu mai are calitatea de membru PNL. „Nici vorbă să mai fie membru PNL”, a transmis Buda.

CITEȘTE ȘI:

Andrei Marga nu dă înapoi: „Afirmațiile mele corespund adevărului istoric, dincolo de propaganda de azi”

Andrei Marga a pierdut procesul cu profesorul Costel Sârbu, cel care l-a deconspirat ca fiind agent al Securităţii

MAE, reacție dură la declaraţiile făcute de Andrei Marga: „Preia, încurajează şi propagă narativele Rusiei”

Ultimele Stiri
abonare newsletter