Politică

Statele membre UE, îndemnate să accepte intrarea României și Bulgariei în Schengen

Parlamentul European solicită încetarea discriminării și admiterea Bulgariei și României în spațiul Schengen.

Statele membre, îndemnate de PE să permită intrarea României și Bulgariei în Schengen. FOTO: depositphotos.com Statele membre, îndemnate de PE să permită intrarea României și Bulgariei în Schengen. FOTO: depositphotos.com

 

 


Bulgaria și România îndeplinesc de mult timp criteriile necesare, arată Parlamentul European într-o rezoluție adoptată marți, iar excluderea lor este discriminatorie și are un impact negativ asupra pieței unice a UE. Astfel, Parlamentul European îndeamnă statele membre să permită României și Bulgariei să adere fără întârziere la spațiul Schengen.

 


Într-o rezoluție adoptată marți, eurodeputații afirmă că, până la sfârșitul anului 2022, Consiliul ar trebui să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia asupra admiterii României și Bulgariei în spațiul Schengen de liberă circulație. Acest lucru ar trebui să asigure eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele state membre în prima parte a anului 2023. Rezoluția a fost adoptată cu 547 voturi pentru, 49 împotrivă și 43 abțineri.

Constatând că spațiul Schengen este „una dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene”, eurodeputații critică faptul că statele membre nu au luat încă o decizie privind admiterea Bulgariei și României, deși cele două țări îndeplinesc de mult timp condițiile necesare. Menținerea controalelor la frontierele interne este discriminatorie și are un impact negativ asupra vieții lucrătorilor mobili și a cetățenilor, potrivit eurodeputaților. Obstrucționarea importurilor, a exporturilor și a liberei circulații a mărfurilor din porturi dăunează, de asemenea, pieței unice a UE.


Aderarea, solicitată de eurodeputați în mai multe rânduri

În prezent, toate statele membre ale UE, cu excepția Bulgariei, Croației, Ciprului, Irlandei și României, fac parte din spațiul Schengen. Acesta include, de asemenea, state care nu sunt membre ale UE (Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein). Eurodeputații au solicitat ca Bulgaria și România să fie pe deplin admise în spațiul Schengen în mai multe rânduri, de exemplu în rezoluția din 2018 pe această temă, în rezoluția din 2020 referitoare la situația spațiului Schengen în contextul pandemiei și într-un raport din 2021 privind funcționarea spațiului de liberă circulație. Rezoluția de astăzi conclude dezbaterea în plen din 5 octombrie 2022.

Aderarea unor noi țări la spațiul Schengen necesită o decizie unanimă a Consiliului UE. Președinția cehă a Consiliului a indicat că intenționează să poarte discuții pe această temă înainte de sfârșitul anului 2022.


FOTO: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Daniel Buda a solicitat în plenul PE ca România și Bulgaria să fie primite în Schengen: „Am fost și suntem furnizori de securitate și stabilitate în regiune"

abonare newsletter