Politică
Spor de 50% pentru primarii cu proiecte europene. Daniel Buda: „E normal să fie așa! După cinci mandate, nu poți să-i dai unui primar pensie de 1.200 de lei”
Primarii și șefii de consilii județene vor primi sporuri majorate cu 50% pentru gestionarea eficientă a proiectelor pe fonduri europene.
Sporuri mai mari pentru primarii care implementează eficient proiecte europene/captură foto Daniel Buda Facebook.com
Tema remunerației aleșilor locali rămâne una de interes public, motiv pentru care președintele PNL Cluj, Daniel Buda, a explicat normalitatea unui venit decent ce i se cuvine unui primar care înregistrează performanțe pentru comunitatea pe care o reprezintă.
Până în prezent, sporul de 50% din salariul de bază îl primeau doar funcționarii publici care lucrează la proiecte cu bani europeni, nu și primarii și șefii de consilii județene.
CITEȘTE ȘI:
Spor „de fonduri europene” de 50% pentru primari și șefi de CJ. Boloș: „Nu e o formă mascată de majorare a salariului”
După ce Guvernul va aproba o hotărâre privind indicatorii de performanță în implementarea proiectelor europene, primarii și președinții de consilii județene vor beneficia de o creștere a sporurilor de la 25% la 50% în cazul performanțelor realizate în comunitate pe bani europeni.
Responsabilitatea comunității față de aleșii locali
Europarlamentarul Daniel Buda, liderul PNL Cluj, semnalează necesitatea unei remunerații corespunzătoare pentru aleșii locali cu performanțe, o situație care trebuie să răspundă cerințelor actuale de trai.
„Nu s-a făcut altceva decât să se îndrepte o nedreptate. Era puțin anormal ca funcționarii din instituție, din primării, consilii județene ș.a.m.d. să se bucure de acele sporuri pentru implicarea în gestionarea fondurilor europene, dar cel care gestionează această chestiune și până la urmă ia decizia finală, să nu aibă acest spor.
Deci nu este altceva decât o punere într-o logică normală a lucrurilor, astfel încât și acești oameni trebuie să se bucure de o resursă financiară care să le compenseze, să spun așa, eforturile pe care le fac pentru dezvoltarea comunităților locale”, a explicat europarlamentarul clujean Daniel Buda, liderul PNL Cluj, într-o intervenție radio locală.
„Ostracizarea” nejustificată a primarilor
Primarii sunt „ostracizați” pe nedrept, în contextul în care vor să obțină performanțe pentru comunitățile pe care le reprezintă, dar în viziunea publică aceștia trebuie să fie „săraci și flămânzi”, apreciază liderul PNL Cluj.
„Mi-aș permite să fac câteva remarci legat de această chestiune.
Oameni buni, să știți că și primarii, și oamenii care lucrează în instituții publice au nevoie de resurse financiare pentru a-și putea duce viața de zi cu zi.
Nu cred că trebuie să-i ostracizăm pe primari, pe aleșii locali, cei care se ocupă de gestionarea intereselor comunităților, dacă au sau doresc să aibă venituri nu neapărat mai mari, venituri care să le permită să trăiască și ei în lumea asta...
Pentru că am văzut abordarea aceasta în care primarii erau oarecum ostracizați că, vezi Doamne, de ce vor salarii mari.
E normal să fie așa! E normal să aibă și ei îndemnizații sau, mă rog, pensii, dacă vreți. După 3,4,5 mandate nu poți să-i spui unui primar să aibă pensie de 1.200 de lei, cum a fost situația domnului primar de la Băișoara, dar să vrei să facă și performanță.
Nu. Trebuie să ne asumăm această responsabilitate a comunității față de aleșii locali. Dacă vrem să avem aleși locali performanți, trebuie să fie plătiți.
Trebuie să ieșim din această temă din spațiul public care spune că primarul trebuie să fie sărac și flămând, dar să muncească pentru comunitate”, a explicat liderul PNL Cluj Daniel Buda.
În județul Cluj, fiecare localitate dezvoltă proiecte pe fonduri europene, potrivit asigurărilor oferite de reprezentanții liberalilor.
„În Cluj, nu este primar în județ care să nu aibă proiecte pe fonduri europene”, a adăugat președintele PNL Cluj, Daniel Buda.
Astfel, potrivit noilor prevederi legale, primarii și șefii de consilii județene vor fi evaluați pe baza criteriilor naționale, dar și în funcție de câte proiecte europene gestionează pe parcursul unui an.
Pentru realizarea unui singur proiect, creșterea e de 15%, pentru două proiecte – de 20%, în timp ce pentru trei sau mai multe de 25%, la care se adaugă și partea fixă de 25%.
CITEȘTE ȘI: