Politică

Emil Boc a fost numit raportor pe politica de coeziune a Uniunii Europene

Primarul Clujului, Emil Boc, a fost numit de Comitetul European al Regiunilor raportor pentru politica de coeziune a UE.

Emil Boc a fost numit raportor pe politica de coeziune a UE, alături de președintele CoR / Foto: Twitter - Emil Boc Emil Boc a fost numit raportor pe politica de coeziune a UE, alături de președintele CoR / Foto: Twitter - Emil Boc

 

 


Emil Boc a anunțat că a fost numit raportor, alături de președintele CoR (Comitetul European al Regiunilor), pe politica de coeziune a Uniunii Europene:

„Bruxelles: Le mulțumesc colegilor mei din Comitetul European al Regiunilor pentru numirea mea ca raportor împreună cu Vasco Cordeiro - Președintele CoR, pentru viitorul politicii de coeziune a Uniunii Europene”, a anunțat Emil Boc pe pagina sa de Twitter.


„Viitorul Uniunii Europene depinde de viitorul politicii de coeziune. Politica de coeziune reprezintă acel «lipici» care ține Europa unită. Sfârșitul politicii de coeziune înseamnă «începutul sfârșitului» pentru Uniunea Europeană”, a mai spus Boc.

În toamna lui 2022, Emil Boc a mai fost ales ca președinte al Comitetului European al Regiunilor pe politica de coeziune teritorială și bugetul UE (COTER). Mandatul său durează doi ani și jumătate.


Politica de coeziune după anul 2027

Planificarea politicii de coeziune a Uniunii Europene pentru perioada post-2027 a început, mai anunță Emil Boc. Având în vedere importanța și impactul ei la nivel local pe întreg continentul, Comitetul European al Regiunilor (EU CoR) a decis nominalizarea a doi raportori pentru această temă, anume „Viitorul politicii de coeziune după 2027”. 

Emil Boc a relatat cum s-a desfășurat ședința COTER de la Bruxelles, în care a prezentat și rezultatele politicii de coeziune la nivelul Clujului:


„Investițiile cu fonduri europene sunt esențiale nu doar pentru dezvoltarea comunităților noastre și creșterea prosperității fiecărui cetățean european, ci pentru însăși existența Uniunii Europene, pentru întărirea valorilor democratice și a libertăților de care ne bucurăm. Am transmis acest mesaj la Bruxelles, în cadrul ședinței comisiei COTER din cadrul EU CoR, pe care am condus-o în calitate de președinte. De asemenea, am prezentat pe scurt rezultatele politicii de coeziune la nivelul municipiului Cluj-Napoca, finanțarea europeană fiind concretizată în proiecte implementate și în derulare de peste 420 milioane euro până acum.

Politica de coeziune post-2027 începe astăzi. În acest context, agenda COTER a cuprins agresiunea Rusiei în Ucraina și impactul războiului - social, economic, asupra tranziției verzi; transformarea majoră ce va avea loc în industria automotive - având în vedere decizia Parlamentului European de a reduce la zero emisiile de dioxid de carbon pentru autoturismele și vehiculele utilitare ușoare noi până în 2035, fiind permisă vânzarea doar a autovehiculelor electrice; și teme care țin de perioada prezentă și anul care vine, respectiv probleme stringente cu care se confruntă regiunile Europei”, a explicat Emil Boc.


392 miliarde de euro, pentru politică de coeziune

Cu un volum de 392 de miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, politica de coeziune rămâne principala politică de investiții a UE.

O politică de coeziune puternică și eficace pentru toate regiunile UE reprezintă o „preocupare majoră pentru autoritățile locale și regionale și pentru Comitetul European al Regiunilor”. Deși programarea actualei perioade 2021-2027 este încă în desfășurare, dezbaterea privind viitorul politicii de coeziune după 2027 a început odată cu prezentarea celui de-al 8-lea raport de coeziune anul trecut.

În acest scop, Comisia Europeană a înființat recent un grup de experți la nivel înalt privind viitorul politicii de coeziune. Obiectivul grupului este de a reflecta asupra modalităților de maximizare a eficacității politicii de coeziune, în vederea abordării multiplelor provocări identificate în cel de-al 8-lea raport de coeziune. Grupul este alcătuit din 18 membri din mediul academic, politicieni de la nivel național, regional și local, parteneri socioeconomici și reprezentanți ai societății civile.

CITEȘTE ȘI:

Boc, despre politica de coeziune: „E șansa ca prosperitatea și bunăstarea să ajungă în fiecare colț al României”

Emil Boc, în ședința CoR: „Susțin reducerea vârstei de vot la 16 ani pentru toate alegerile locale și regionale din Europa”

abonare newsletter