Politică
Simona Bucura-Oprescu şi Natalia Intotero, propuse pentru ministerele Muncii şi Familiei
Preşedintele PSD, prim-ministrul Marcel Ciolacu, a anunțat că propunerea pentru funcţia de ministru al Muncii este Simona Bucura-Oprescu, iar pentru funcţia de ministru al Familiei - Natalia Intotero.
Simona Bucura-Oprescu (stânga) şi Natalia Intotero (dreapta), propuse pentru portofoliile de la Muncă şi Familie. FOTO 1, 2: Facebook
Consiliul Politic Naţional al PSD a decis luni, prin vot, să propună pentru funcţia de ministru al Muncii pe Simona Bucura-Oprescu, iar pentru funcţia de ministru al Familiei pe Natalia Intotero, scrie Agerpres.
„Am votat în cadrul Consiliului Politic Naţional nominalizarea a doi colegi pentru Ministerul Muncii şi pentru Ministerul Familiei în persoana doamnei Bucura-Oprescu pentru Ministerul Muncii şi doamna Natalia Intotero pentru Ministerul Tineretului şi Familiei. (...) Sunt două doamne... doamna Bucura-Oprescu este preşedintele Comisiei de administraţie din Parlamentul României şi cu o experienţă clară în această zonă şi doamna Natalia Intotero a mai fost ministru o perioadă de timp, a fost şi secretar de stat la Ministerul de Externe, este şi preşedinta, în acest moment, a Comisiei de învăţământ din Camera Deputaţilor, deci două doamne atât cu activitate şi politică, dar şi cu activitate în Parlament”, a declarat preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, la sediul central al partidului.
Cele două funcţii de ministru au devenit vacante după demisia Gabrielei Firea de la Ministerul Familiei şi a lui Marius Budăi de la Ministerul Muncii.
Simona Bucura-Oprescu, propusă ministru al Muncii
Simona Bucura-Oprescu s-a născut la 2 aprilie 1980. În 2009, a absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice - Specializarea Finanţe-Bănci din cadrul Universităţii de Stat din Craiova şi, apoi, a urmat studii postuniversitare în Managementul Afacerilor Interne în cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” - Colegiul Naţional de Afaceri Interne. În 2011, a finalizat Masteratul în Relaţii Internaţionale şi Programe Europene din cadrul Academiei de Poliţie, iar în 2014, cursuri postuniversitare în Securitate Naţională în cadrul Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul”.
În administraţia judeţului Argeş, a îndeplinit rolurile de consilier judeţean și vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Argeş (2011-2012).
În 2005-2010, a fost manager general al firmei de producţie publicitară Top Image.
Din 2012, a devenit deputat în Parlamentul României, pe listele Partidului Social Democrat. Din 2020, este preşedintă a Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului.
Deţine şi funcţia de secretar executiv al PSD Argeş.
Cine este Natalia Intotero, propunerea pentru ministerul Familiei?
Natalia-Elena Intotero s-a născut la 14 ianuarie 1976, în judeţul Hunedoara. A absolvit Liceul pedagogic „Sabin Drăgoi” Deva (1990-1995), apoi cursurile Colegiului de Institutori Limba Engleză din cadrul Universităţii de Vest, Timişoara (1999-2002) şi pe cele ale Facultăţii de Limba şi Literatura Română (2002-2006), obţinând diploma de profesor, potrivit CV-ului de pe site-ul Camerei Deputaţilor.
A urmat, de asemenea, cursurile Facultăţii de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene la Universitatea „Spiru Haret” din Bucureşti (2003-2007), obţinând diploma de expert în relaţii internaţionale şi studii europene, precum şi cursuri de management politic la Institutul Social Democrat „Ovidiu Şincai” din Bucureşti, obţinând diploma de master în management politic (2005).
A fost institutor la Şcoala Generală „Horea, Cloşca şi Crişan” din Brad (sept.1995 - iun. 2004), apoi profesor (iun.-aug. 2004) şi profesor-grad didactic I (aug.2004 - iun.2008) la Şcoala Generală „Mircea Sântimbreanu” din Brad. În iunie 2008, a fost numită director la Şcoala Generală „Horea, Cloşca şi Crişan” din Brad, mandat încheiat în martie 2009. Între octombrie 2009-martie 2011 a fost director adjunct al Colegiului Naţional „Avram Iancu” din Brad şi din martie 2011 - profesor la acelaşi colegiu.
A fost consilier municipal Brad (iun.- aug. 2004) şi consilier judeţean în Consiliul Judeţean Hunedoara (aug.2004 - iun.2008).
În perioada martie - octombrie 2009 a fost secretar de stat pentru Relaţii Interinstituţionale în Ministerul Afacerilor Externe, iar în perioada mai - decembrie 2012 a fost secretar de stat la Departamentul Pentru Românii de Pretutindeni - Ministerul Afacerilor Externe.
La alegerile legislative din 2012 a fost aleasă deputat din partea Partidului Social Democrat. În legislatura 2016-2020, a fost vicelider al Grupului parlamentar al PSD (sept. 2016-febr. 2018), vicepreşedinte al Comisiei pentru politică externă (până în febr. 2018).
Natalia-Elena Intotero a fost ministru pentru Românii de Pretutindeni în cabinetul Vioricăi Dăncilă între ianuarie 2018 şi noiembrie 2019. Activitatea sa de ministru a fost întreruptă în perioada aprilie-iunie 2019 din cauza candidaturii pentru Parlamentul European.
Al treilea mandat de deputat a fost validat la data de 21 decembrie 2020. Natalia-Elena Intotero este preşedinte al Comisiei pentru învăţământ şi membru în Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării şi în Comisia de validare.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: