Politică

Legea pensiilor speciale, promulgată. Schimbări care se întind pe 40 de ani. Magistrații, cei mai „speciali” pensionari

Președintele Klaus Iohannis a promulgat noua formă a legii pensiilor speciale, care aduce un tratament special pentru magistrați și care va aduce unele schimbări abia peste aproape 40 de ani.

Legea pensiilor speciale a fost promulgată de președintele României / Foto: monitorulcj.ro Legea pensiilor speciale a fost promulgată de președintele României / Foto: monitorulcj.ro

 

 


Legea pensiilor speciale, care ar trebui să contribuie la reforma sistemului de pensii, a fost promulgată joi, 19 octombrie, de președintele Klaus Iohannis, dar într-o formă ciudată. După ce a fost declarată neconstituțională de Curtea Constituțională a României (CCR), legea a suferit modificări semnificative în ceea ce privește pensiile magistraților.

 


O modificare prevede că pensiile speciale vor trece treptat la pensii pe bază de contributivitate până în 2043, însă nu și pentru magistrați. 

Militarii și alte categorii de pensionari speciali vor avea o vârstă standard de 65 de ani pentru a putea ieși la pensie, însă aceasta va fi atinsă doar în anul 2035. De la această regulă fac excepție magistrații, fiindcă ei se vor pensiona la vârsta de 60 de ani.  Însă, de la 1 ianuarie 2024, magistrații se pot pensiona şi pot beneficia de pensia de serviciu dacă îndeplinesc,  pe lângă vechimea de minimum 25 de ani, condiția de vârstă de cel puțin 47 de ani şi 4 luni, la care se adaugă 4 luni în fiecare an. 


CITEȘTE ȘI:
Boloș recunoaște că desființarea Pilonului II de pensii a fost discutată în coaliție. Ciolacu și Ciucă au negat vehement că s-ar fi luat în calcul
Scandalos! Ciolacu „fură” pensiile private (Pilonul II) ca să salveze pensiile speciale!

 

Asta înseamnă că vârsta de pensionare de 60 de ani va fi atinsă, în cazul magistraților, abia în 2062, adică peste 39 de ani! 


Totodată, potrivit legii promulgate, cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de salariul net avut în ultima lună de activitate, înainte de pensionare.

Noi praguri de impozitare a pensiilor speciale

Noua de lege aduce noi praguri de impozitare:


- pentru venitul lunar din pensii determinat ca urmare a aplicării principiului contributivității, indiferent de nivelul acestuia, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2.000 de lei, se aplică o cotă de impunere de 10%; 
- pentru venitul lunar din pensii care are doar componentă necontributivă se aplică progresiv următoarele cote de impunere:

i) 10%, pentru partea mai mică decât nivelul salariului mediu net sau egală cu acesta; 
ii) 15%, pentru partea cuprinsă între nivelul salariului mediu net și nivelul salariului mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat sau egală cu acesta; 
iii) 20%, pentru partea ce depăşeşte nivelul salariului mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:

Numărul pensionarilor speciali, în creștere de la o lună la alta. Pensia medie a parlamentarilor trece de 5.000 de lei.

Justiția pensionarilor speciali, pentru pensionarii speciali: închisoare cu suspendare pentru poliţistul beat care a provocat un accident mortal la ieşirea din Sfântu Gheorghe

Ultimele Stiri
abonare newsletter