Politică

Ministerul Finanțelor dezminte amânarea creșterii contribuției la Pilonul II de pensii. Marcel Boloș: „Implică identificarea unor soluții”.

Marcel Boloș a anunțat că Ministerul Finanțelor nu va amâna majorarea contribuției pentru Pilonul II, chiar dacă Guvernul PSD-PNL a propus un proiect de ordonanță de reducere a cheltuielilor, care prevede noi măsuri de austeritate.

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor/Foto: Marcel Boloș Facebook.com Marcel Boloș, ministrul Finanțelor/Foto: Marcel Boloș Facebook.com

 

 


Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență de reducere a cheltuielilor, Pilonul II de pensii nu ar mai beneficia de contribuții mai mari, conform legii asumate în Parlament. 

 


Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat, joi, prin intermediul unui mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, că măsura amânării creşterii de la 3,75% la 4,75% a contribuţiei la Pilonul II de pensii nu va fi aplicată. 

CITEȘTE ȘI: 
Guvernul PSD-PNL vrea să amâne majorarea contribuției la Pilonul II cu doi ani. Creșterea cotei la 4,75% pentru fondul de pensii, aplicată abia din ianuarie 2026

„Nu vom amâna creşterea contribuţiei la Pilonul II de pensii. Am vrut să abordez direct o chestiune importantă pentru a pune capăt oricăror speculaţii şi pentru a oferi claritate în legătură cu deciziile ce se iau la nivel de Guvern. Toate aceste speculaţii şi zvonuri nu ne aduc niciun beneficiu”, a notat ministrul Finanţelor pe pagina sa de socializare


Alba-Neagra pe tema contribuției la Pilonul II de pensii

Boloș a afirmat, însă, că problema sustenabilităţii deficitului rămâne deschisă şi implică identificarea unor soluţii care să fie cuprinse în strategia fiscal-bugetară.

„Echipa MF analizează cu atenţie diferitele opţiuni care sunt prezentate la nivelul coaliţiei de guvernare şi calculează impactul pe care îl pot genera. Deciziile adoptate vor fi prezentate de coaliţie. Ce pot să vă asigur este că orice act normativ care va avea semnătura instituţiei noastre va respecta transparent toate etapele de elaborare, avizare şi aprobare”, susține Marcel Boloş.


Reacţia ministrului Finanţelor vine după ce două organizaţii, Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) şi Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), au solicitat joi Guvernului să nu amâne creşterea de la 3,75% la 4,75% a contribuţie la Pilonul II de pensii, citând informaţii apărute în spaţiul public care fac referire la amânarea până în 2026 a acestei majorări.

CITEȘTE ȘI: 
Noi măsuri de austeritate pentru 2024. Veniturile demnitarilor se majorează, dar se taie finanțarea pentru educație. Salariile profesorilor cresc doar cu 13% la început de an.

Potrivit APAPR, Pilonul II, lansat acum 16 ani în România, administrează în prezent sume de aproape 25 de miliarde de euro în numele a peste 8 milioane de romani, cu rezultate investiţionale aproape duble faţă de inflaţie.


Un an nou măcinat de austeritate?

Un proiect de ordonanță de urgență, elaborat de Ministerul Justiției și Ministerul Finanțelor, conduse de miniștri liberali, în colaborare cu Secretariatul General al guvernului, propune noi măsuri de austeritate, din 2024, pentru bugetari, se arată în draftul de proiect de ordonanță de urgență, publicat de Sindicatul Național Tineret și Sport.

Proiectul privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative prevede, de asemenea, majorarea salariilor demnitarilor cu 5% de la 1 ianuarie 2024, dar și tăierea finanțării de 15% din Bugetul General Consolidat pentru Educație în 2024, prevăzută de legea educației Deca-Iohannis.

Mai mult, potrivit proiectului, veniturile cadrelor didactice ar urma să fie majorate în două etape: cu 13% de la 1 ianuarie 2024, plus încă o majorare de 7% aplicată din august anul viitor, în condițiile în care în luna septembrie sunt programate alegeri locale, față de promisiunea de 40% făcută de Guvern în timpul grevei din vara acestui an.

Printre măsurile prevăzute în proiectul de ordonanță de urgență, figurează: 
-Amânarea creșterii de la 1 ianuarie 2024 a contribuției la Pilonul II de la 3,75% la 4,75%, pentru 2026;
-Menținerea sporurilor la nivelul lunii decembrie 2023;
-În 2024 munca suplimentară se compensează numai cu timp liber corespunzător. (bugetarii civili vor primi doar zile libere în compensație pentru munca suplimentară din week-enduri sau peste program, în timp ce bugetarii militari din armată, poliție, jandarmerie, servicii secrete vor primi bani);
-Excepții pentru acordarea premierilor;
-Ocuparea posturilor vacante se suspendă/prin excepție, prin memorandum.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Guvernul PSD-PNL vrea să amâne majorarea contribuției la Pilonul II cu doi ani. Creșterea cotei la 4,75% pentru fondul de pensii, aplicată abia din ianuarie 2026

Noi măsuri de austeritate pentru 2024. Veniturile demnitarilor se majorează, dar se taie finanțarea pentru educație. Salariile profesorilor cresc doar cu 13% la început de an.

Ultimele Stiri
abonare newsletter