Politică
Emil Boc, în Comitetul European al Regiunilor: „Politica de Coeziune, «lipiciul» care ține Europa unită”
Primarul Emil Boc a transmis un mesaj puternic în cadrul reuniunii miniștrilor pentru coeziune din Belgia: costul lipsei de coeziune este însăși Europa.
Emil Boc, în Comitetul European al Regiunilor. FOTO: Facebook/ Emil Boc
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a participat la reuniunea miniștrilor pentru coeziune din data de 6 februarie de la Mons, Belgia. În cadrul întâlnirii, în calitate de președinte al Comisiei pentru Politica de Coeziune Teritorială și Buget a Uniunii Europene (COTER) din cadrul Comitetului European al Regiunilor, edilul a transmis un mesaj puternic despre Politica de Coeziune și rolul acesteia în construirea unei Europe puternice.
„Costul lipsei de coeziune este însăși Europa. Avem nevoie de o nouă Politică de Coeziune puternică și rezilientă, pentru toate regiunile Uniunii Europene. Mesaj transmis la Mons (Belgia) în cadrul reuniunii miniștrilor pentru coeziune desfășurată la data de 6 februarie 2024, unde am participat în calitate de președinte al Comisiei pentru Politica de Coeziune Teritorială și Buget a Uniunii Europene (COTER) din cadrul Comitetului European al Regiunilor:
Politica de Coeziune reprezintă „lipiciul” care ține Europa noastră unită. Atâta timp cât avem piața unică în UE, avem nevoie de Politica de Coeziune. Costul lipsei de coeziune este însăși Europa. Avem nevoie de Politica de Coeziune și de o Politică de Coeziune puternică pentru viitor, pentru a menține Europa Unită și pentru a avea o Europă competitivă și o piață unică puternică. Avem o poveste de succes a Politicii de Coeziune și avem nevoie să scriem un nou capitol. Iar acest capitol nou înseamnă o Politică de Coeziune nouă, puternică și rezilientă pentru toate regiunile Uniunii Europene, deoarece Politica de Coeziune este cel mai bun mecanism de convergență din lume, așa cum a descris Banca Mondială, și este cel mai mare avantaj competitiv al Europei noastre. Așadar, suntem aici să spunem că avem un viitor. Avem Politica de Coeziune și atâta timp cât avem Politica de Coeziune, avem o Europă puternică”, a arătat primarul Emil Boc.
Românii trebuie „să aibă libertatea” de a avea în țară avea tot ce au nevoie
Primarul Emil Boc a arătat, joi, într-o emisiune la unpost local de radio că românii trebuie să aibă libertatea de a alege dacă rămân în țară sau pleacă în străinătate, nu să fie obligați de condițiile economice să emigreze.
„Am ridicat și subiectul exodului forței de muncă dinspre est în spre vest, în special din România în Italia. El a avut cuvinte de laudă la adresa românilor care muncesc în Italia, ceea ce am găsit peste tot pe unde am fost în Europa. Foarte puțini sunt cei care nu mi-au spus lucruri laudative despre români, în rest toți mi-au spus că românii sunt oameni serioși, harnici, care se integrează perfect în sistemul unde vin, își văd de treabă și sunt apreciați. Sunt de acord cu ei, dar noi îi vrem acasă, vrem să se întoarcă acasă, vrem să nu mai plece, pentru ca fiecare regiune europeană să poată să prospere la fel ca celelalte. În discuție, el a lansat un concept care mi-a plăcut foarte mult. Libertatea de mișcare e una fabuloasă, uriașă pe care o au cetățenii europeni. Dar libertatea aceasta nu înseamnă că cineva trebuie să fie obligat să își părăsească țara, orașul sau regiunea din motive economice, din cauza salariilor mici, din cauza condițiilor din educație, din sănătate, din infrastructură. Europa înseamnă ca fiecare să aibă acces la niște condiții minime, să aibă un minim de condiții ca să poată trăi oriunde în Europa, să nu fie obligat să plece din motive economice.
Foarte mulți români au fost și încă mai sunt obligați să o facă. Cum putem aduce bani, resurse, ca și noi să putem oferi condițiile de afară în România, în Cluj, pentru a se putea trăi și aici la fel. Dacă poți să creezi cât mai multe locuri unde să se trăiască bine în Europa, înseamnă că și piața unică înflorește. Da, avem nevoie de libertate de mișcare, dar avem nevoie și de libertatea de a sta acasă, adică libertatea de a avea tot ce ai nevoie acasă. Acest concept vine ca o mănușă, asta e ceea ce facem noi la Cluj și încercăm să facem condiții să aibă românii o opțiune între libertatea de a sta și libertatea de a pleca. Știm că mai sunt o grămadă de lucruri care trebuie să fie îmbunătățite, că nu suntem raiul pe pământ și nu vom emite niciodată o asemenea pretenție, dar din tot ce putem face, să facem aici, la Cluj, cele mai bune condiții cu putință”, a mai arătat Emil Boc.
În toamna anului 2022, primarul municipiului Cluj-Napoca Emil Boc a fost ales preşedinte al Comisiei pentru politica de coeziune teritorială şi bugetul UE (COTER) a Comitetului European al Regiunilor (CoR).
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: