Politică

Angajamentul meu ca femeie Primar (P)

Dintotdeauna, femeile au fost cele care au sprijinit mersul lumii.

- -

 

 


Dintotdeauna, femeile au fost cele care au sprijinit mersul lumii. Direct, în prima linie a schimbării sau uneori din umbră, mâinile lor delicate au susținut, au ghidat, au mângâiat, au îmbrățișat, au muncit, s-au frânt, au șters lacrimi, s-au împreunat în rugăciune și speranță pentru cei dragi. 

 


Deși mâinile lor au făcut toate aceste lucruri, vocile lor nu au fost mereu la fel de auzite. 

Am intrat în această competiție cu gândul că voi putea face mai mult pentru așteptările și dorințele femeilor din Cluj. Indiferent unde le găsim în viața de zi cu zi, casnice, educatoare, IT-iste, femei de afaceri, pensionare, femei prezente în spațiul public, mutând cu perseverență micii lor munți individuali, femeile Clujului au atât de multe în comun: toate își pun amprenta asupra vieții orașului nostru, dovedind că adevărata forță a unei comunități stă în diversitatea contribuțiilor pe care acestea le aduc.


Angajamentul meu pentru femeile Clujului este, de fapt, un manifest pentru un oraș ”female-friendly”. Fiind astfel, Cluj-Napoca va deveni un oraș mult mai prietenos și cu familiile, cu tinerii, cu vârstnicii, cu animalele de companie și cu mediul. 

Orașul nostru are nevoie de perspectiva noastră unică, de empatie, înțelegere și dialog! Împreună, putem crea un loc mai sigur, mai frumos, și mai echitabil pentru noi, copiii și părinții noștri. 


Sper ca, împreună, pe 9 iunie, să dăm semnalul solidarității feminine și să transpunem aceste idei în viața noastră de zi cu zi.

Departament dedicat Familiei în Primăria Cluj-Napoca 

Una din primele măsuri pe care le voi lua în calitate de Primar al Municipiului Cluj-Napoca este înființarea unei Direcții pentru Familie. Aceasta va lua ființă în baza unei reorganizări administrative pe care o voi realiza, în vederea eficientizării serviciilor publice pe care le oferă Primăria Cluj-Napoca. 


Direcția pentru Familie va avea rolul de a elabora politici publice locale și de a sprijini proiecte concrete care să răspundă nevoilor familiei. Prin această direcție, vom promova în orașul nostru o cultură organizațională care să pună în centrul preocupărilor sale grija pentru familie.

Cluj-Napoca trebuie să devină un model de protejare a familiilor tinere

Numărul de creșe și grădinițe din oraș este insuficient. Pentru a satisface cererea crescută și pentru a facilita accesul femeilor la piața muncii, e nevoie de mult mai mult decât ceea ce există în prezent. 

Cea mai bună dovadă că o administrație locală este cu adevărat interesată de acest lucru este crearea unei infrastructuri solide pentru educația timpurie.

Servicii de transport sigure și adaptate

Un oraș accesibil
Toate trecerile de pietoni și stațiile/peroanele de transport public aduse la nivel și cu marcaj în relief și iluminate suplimentar. Toate semafoarele pietonale cu semnal acustic, toate scările/rampele dotate cu mână curentă. Eliberarea trotuarelor de mașini parcate ilegal.
Un oraș pentru oameni
Toate trotuarele dotate cu mobilier urban: băncuțe, coșuri de gunoi, iluminat omniprezent. Optimizarea circulațiilor pietonale în noduri complexe.
Un oraș prietenos cu bicicliștii
Realizarea de noi piste care să interconecteze pistele existente într-o rețea strategică la nivel de metropolă. Extinderea sistemului de bike-sharing cu noi stații și biciclete electrice. Realizarea de parcaje/rasteluri velo în toate zonele dense/comerciale. Integrare ClujBike în ticketing-ul transportului public.

Îmbunătățirea accesului la locuințe sociale

Administrația publică locală trebuie să construiască locuințe sociale și să faciliteze accesul la acestea pentru femeile cu venituri reduse sau care se află în situații de vulnerabilitate.

Promovarea alimentației sănătoase și a sportului în creșe, grădinițe și școli

Grija pentru copiii Clujului va fi una din prioritățile mele, iar alimentația pe care aceștia o primesc în creșe, grădinițe și școli e esențială. Alături de specialiști în nutriție, voi promova politici publice care să garanteze că produsele pe care le consumă copiii noștri sunt sigure și sănătoase. În paralel, voi promova și programe care să pună accentul pe sănătate prin sport.

NU categoric drogurilor!

Voi lupta cu toată ființa mea împotriva consumului de droguri, un flagel care a pătruns și în școlile clujene. Fiecare copil care cade victimă consumului de droguri trece printr-o adevărată dramă, alături de familia din care face parte. În paralel cu toleranța zero față de traficul și consumul de droguri, voi asigura programe de sprijin pentru copiii care trec prin aceste drame și pentru familiile lor.

Centre de consiliere pentru violența domestic

Violența domestică e o realitate nefericită a lumii noastre. Avem datoria de a pedepsi drastic acest comportament, dar și de a trata rănile pe care le lasă. Trebuie să înființăm, la Cluj, centre specializate care să ofere suport psihologic, asistență legală și adăposturi sigure pentru femeile care cad victime violenței domestice.

Programe de combatere a discriminării de gen

Împreună cu specialiștii în domeniu, voi pune bazele unor programe educaționale și de conștientizare pentru a combate stereotipurile și discriminarea de gen.

Creșterea accesului la educație și formare profesională

Administrația publică locală trebuie să dezvolte programe de educație și formare profesională adaptate nevoilor femeilor, care să le ofere acestora abilități relevante pentru piața muncii. Astfel de programe pot face mari diferențe în viața cuiva, pot schimba destine.

Acces la îngrijirea sănătății reproductive

E absolut obligatoriu să garantăm accesul la servicii de sănătate reproductive gratuite chiar si pentru femeile care nu sunt asigurate, inclusiv la contracepție, educație sexuală și consultații ginecologice.

Sprijin pentru persoanele cu dizabilități

Accesibilizarea reală a spațiului public va fi una din prioritățile mele. La nivel local, avem nevoie de programe și servicii specializate pentru persoanele cu dizabilități, care să le faciliteze acestora accesul la educație, locuri de muncă și servicii medicale. Aceasta ar fi una din cele mai clare forme de luptă împotriva discriminării.

Promovarea sănătății mentale

Protejarea sănătății mentale este, astăzi, una din marile provocări ale societății. Este necesar să asigurăm accesul la servicii de sănătate mentală și să organizăm campanii de conștientizare și prevenție a problemelor de sănătate mentală, precum și să luptăm împotriva discriminării persoanelor cu afecțiuni psihice. Iar administrația publică locală are un rol esențial în a trasa direcția corectă.

Sprijin pentru părinții și bunicii noștri

Voi pune bazele unor programe și servicii publice care să ofere sprijin și îngrijire pentru vârstnici, inclusiv centre de zi și programe de socializare. 

Voi facilita crearea unor rețele de suport care să aducă împreună ONGuri de profil, mediul economic și organizații de tineret pentru a oferi sprijin vârstnicilor. Este important să ne putem îngriji părinții și bunicii noștri și să le oferim, la bătrânețe, tot sprijinul nostru.

Promovarea sportului și activităților recreative

Am fost și sunt o susținătoare a sportului. Voi susține, în acest sens, programe, evenimente sportive și recreative destinate femeilor pentru promovarea sănătății și a bunăstării lor.

Programe de mentorat și coaching pentru femeile antreprenor

E nevoie de implementarea unor programe care să ofere sprijin și îndrumare pentru femeile care își doresc să înceapă o afacere sau să și-o dezvolte pe cea existentă. Știu cât de dificil este să fii managerul unei companii – mai ales dacă ești femeie. Urmând modelul de succes al municipalităților din Occident, Cluj-Napoca trebuie să faciliteze cursuri gratuite pentru viitoarele femei antreprenor.

Programe de reintegrare profesională pentru mamele aflate în concediu maternal

Administrația publică locală trebuie să ofere femeilor din Cluj-Napoca ocazia de a se înscrie la programe care să le ajute să se reintegreze în câmpul muncii după perioada de concediu maternal, oferind formare și asistență în căutarea locurilor de muncă flexibile.

Programe de educație parentală

Părinții își doresc tot ce e mai bun pentru copiii lor - și e firesc să fie așa. Administrația publică locală trebuie să ofere programe și resurse pentru educația parentală, care să ghideze părinții în a lua cele mai bune decizii pentru a-și crește copiii sănătoși și fericiți.

Promovarea participării politice a femeilor

Viața politică și implicarea civică nu sunt rezervate doar bărbaților. Oferind modele de bune practici de la nivel local din alte țări și dezvoltând propriile programe similare, Primăria trebuie să susțină și să încurajele femeile, indiferent de vârstă sau statut, să se implice în viața politică locală și să ocupe poziții de decizie în administrația locală și organizațiile civice.

Aurelia Cristea, Candidată pentru funcția de Primar al Municipiului Cluj-Napoca

Publicat la comanda Partidului Social Democrat Organizația Județeană Cluj, cod mandatar financiar 21240002

CITEȘTE ȘI:

70% dintre angajații din companiile IT din Cluj nu au de lucru. Aurelia Cristea (PSD): „Ne confruntăm cu o criză.” (P)

Remus Lăpușan, despre strategia județeană a PSD pentru sportul de masă: modernizarea infrastructurii sportive din mediul rural, programe gratuite adaptate pentru seniori, campanii publice de educație pentru sport (P)

Remus Lăpușan (PSD Cluj): „Spitalul Regional de Urgență este un al doilea manifest regional pe care Clujul îl propune următoarelor generații!” (P)

Ultimele Stiri
abonare newsletter