Politică

Cristina Burciu, deputat PNL de Cluj: „Monumentele istorice vor fi salvate de la dispariție prin notificarea publică a deciziilor de clasare de urgență”

Președinția României a promulgat Legea nr. 212/2024 privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.19/2024 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, anunță deputatul PNL de Cluj Cristina Burciu.

Cristina Burciu, deputat PNL de Cluj | Foto: Cristina Burciu - Facebook Cristina Burciu, deputat PNL de Cluj | Foto: Cristina Burciu - Facebook

 

Președinția României a promulgat Legea nr. 212/2024 privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.19/2024 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.


 

Actul normativ votat reglementează eficientizarea procesului de protejare a monumentelor istorice, prin introducerea posibilităţii de notificare publică a deciziilor de clasare de urgenţă. De asemenea, legea stipulează extinderea surselor de finanţare destinate Institutului Naţional al Patrimoniului, în vederea „diversificării portofoliul de investiţii în scopul salvării de la degradare și dispariție a importantelor monumente istorice aflate în țara noastră”, arată deputatul PNL Cristina Burciu, într-un comunicat de presă.


„Actul normativ, votat de Camera Deputaților în calitate de for decizional, reglementează eficientizarea procesului de protejare a monumentelor istorice, prin introducerea posibilităţii de notificare publică a deciziilor de clasare de urgenţă. De asemenea, legea stipulează extinderea surselor de finanţare destinate Institutului Naţional al Patrimoniului, în vederea  diversificării portofoliul de investiţii în scopul salvării de la degradare și dispariție a importantelor monumente istorice aflate în țara noastră”, a declarat Cristina Burciu.

CITEȘTE ȘI:
Cristina Burciu, deputat PNL de Cluj: „Mamele din familiile monoparentale nu vor mai presta muncă pe timp de noapte”. Cum sunt sprijinite femeile de noua modificare a Codului Muncii.

De exemplu, în cazul în care un imobil nu are un proprietar cunoscut, comunicarea deciziei privind declanșarea procedurii de clasare, respectiv a procedurii de urgență, se consideră realizată prin afișarea acesteia la sediul primăriei și al serviciului public deconcentrat al Ministerului Culturii pe al cărui teritoriu administrativ se află clădirea în cauză, precum și pe paginile de internet ale acestora.


„Potrivit noii legi, în cazul în care un imobil nu are un proprietar cunoscut, comunicarea deciziei privind declanșarea procedurii de clasare, respectiv a procedurii de urgență, se consideră realizată prin afișarea acesteia la sediul primăriei și al serviciului public deconcentrat al Ministerului Culturii pe al cărui teritoriu administrativ se află bunul imobil în cauză, precum și pe paginile de internet ale acestora. În acest caz, regimul juridic de monument istoric se aplică începând de la data afișării deciziei privind declanșarea procedurii de clasare, respectiv a procedurii de clasare de urgență. De asemenea, dispozițiile actului normativ precizează că toate intervenţiile care se efectuează asupra monumentelor istorice, altele decât cele de schimbare a funcţiunii sau a destinaţiei, de întreţinere sau de reparaţii curente ori de amplasare a echipamentelor sau a infrastructurii fizice destinate susţinerii reţelelor de comunicaţii electronice, care se încadrează ca microlucrări, lucrări standard sau lucrări de mică amploare, indiferent de sursa lor de finanţare şi de regimul de proprietate a imobilului, nu se vor mai putea realiza fără personal de specialitate atestat, sub inspecţia şi controlul propriu ale Ministerului Culturii, respectiv ale serviciilor publice deconcentrate ale acestuia”, a adăugat deputatul de Cluj.

Deputatul PNL de Cluj a votat aceste modificări aduse legii din considerentului că țara noastră are nevoie „stringentă a protejării monumentelor istorice”


„Am votat modificările aduse Legii nr. 422/2001 din considerentul că adaptează legislația la circumstanțele realităților specifice, având în vedere nevoia stringentă a protejării monumentelor istorice autohtone, foarte multe aflate într-un stadiu dezonorant de deteriorare. 
În contextul eforturilor de înscriere în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a bunului cultural «Frontiera Imperiului Roman – Dacia», precum și în situația monumentelor care nu au un proprietar cunoscut, notificarea publică a deciziilor de clasare de urgență va permite adoptarea rapidă a măsurilor urgente necesare salvării bunurilor imobile aflate în pericol iminent de distrugere sau de alterare.
Apreciez intrarea în vigoare a Legii nr. 212/2024, care consolidează și modernizează cadrul legislativ în vederea susținerii, protejării și conservării sustenabile a bogației culturale a țării. Schimbările propuse sunt esențiale pentru asigurarea sprijinului adecvat și durabil a patrimoniului cultural, precum și în ideea încurajării accesului publicului la diversitatea și unicitatea monumentelor istorice”, a încheiat Cristina Burciu.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cristina Burciu, deputat PNL de Cluj: „Plafonarea prețului polițelor RCA contribuie la protecția împotriva creșterii tarifelor și stabilizarea costurilor”.

Cristina Burciu, deputat PNL de Cluj: „2.000 de noi companii vor primi finanțări pentru investiții și dezvoltare, prin suplimentarea bugetului Programului IMM PLUS”

abonare newsletter