Politică

Oficial. Datele alegerilor prezidențiale și parlamentare, decise de Guvern. Schimbări privind desfășurarea activității birourilor electorale.

Românii vor vota, la iarnă, trei weekend-uri consecutiv, în cadrul alegerilor prezidențiale și parlamentare, potrivit ordonanței adoptate de Guvern.

Oficial. Românii vor vota trei weekend-uri la rând, la alegerile prezidențiale și parlamentare din iarnă|Foto: Depositphotos.com Oficial. Românii vor vota trei weekend-uri la rând, la alegerile prezidențiale și parlamentare din iarnă|Foto: Depositphotos.com

 

 


Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, ordonanţa de urgenţă privind organizarea alegerilor prezidenţiale din 24 noiembrie şi 8 decembrie şi a celor parlamentare din 1 decembrie.
 

De Ziua Națională, românii ies la vot

Măsurile administrative necesare organizării alegerilor, calendarul de desfăşurare şi bugetul alocat vor fi reglementate ulterior, printr-o serie de hotărâri de govern. 
Ordonanța de Urgență reglementează crearea unei infrastructuri electorale separate pentru cele două tipuri de scrutin. De asemenea, prevede modalitatea în care vor fi desemnaţi membrii birourilor electorale de la cele două alegeri.


Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 24 noiembrie și 8 decembrie, iar cele parlamentare se vor desfășura pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României. 

CITEȘTE ȘI: 
S-a stabilit data alegerilor prezidențiale și parlamentare

Totodată, nivelul indemnizaţiilor pentru membrii birourilor electorale va fi identic cu al indemnizaţiilor de care au beneficiat membrii birourilor electorale la alegerile din 9 iunie.


 „Legislaţia electorală, care în ceea ce priveşte alegerea preşedintelui României, spre exemplu, era mai veche de 8 ani, prevedea un nivel de indemnizaţii de 17 lei pe zi pentru fiecare membru al birourilor electorale, ceea ce probabil ar fi fost descurajant pentru unii, astfel încât nivelul aprobat prin această ordonanţă de urgenţă, identic cu cele date pentru participarea la alegerile din 9 iunie, este un pic mai atractiv şi ne permite selectarea unor oameni cu o pregătire corespunzătoare care să asigure buna desfăşurare a alegerilor", a explicat Toni Greblă, preşedintele AEP, în cadrul unei conferinţe de presă.

De asemenea, sunt prevăzute măsuri pentru asigurarea unor spaţii corespunzătoare birourilor electorale de circumscripţie judeţeană şi birourilor electorale de sector.

CITEȘTE ȘI: 
Sondaj. PSD și PNL, pe primele locuri în intenția de vot pentru alegerile parlamentare. Peste 64% dintre români intenționează să voteze.

„Sunt prevăzute unele măsuri care vizează îmbunătăţirea unor anume aspecte care nu au funcţionat tocmai corespunzător la alegerile din vară şi mă refer mai ales la faptul asigurării birourilor electorale, spaţiilor corespunzătoare în care birourile electorale de circumscripţie judeţeană, respectiv birourile electorale de sector ale municipiului Bucureşti să fie asigurate de către autorităţile locale - primari, respectiv preşedinţi de consilii judeţene - în aşa fel încât să permită desfăşurarea activităţii în mod corespunzător, adică să existe spaţiile necesare pentru prezenţa simultană a mai multor preşedinţi ai secţiilor de votare din circumscripţia respectivă, a tuturor materialelor necesare desfăşurării sau rezultate în urma desfăşurării şi să aibă în vedere şi faptul că aceste alegeri vor fi organizate în lunile noiembrie, respectiv decembrie, ceea ce înseamnă să aibă sursele de căldură asigurate, iluminatul”, potrivit sursei citate.


Toate aspectele legate de desfășurarea alegerilor din iarnă vor fi verificate de Autoritatea Electorală Permanentă după ce spaţiile vor fi propuse ca sedii de către autorităţile publice locale.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

S-a stabilit data alegerilor prezidențiale și parlamentare

Ultimele Stiri
abonare newsletter