Politică
Dezvoltarea infrastructurii, predictibilitate fiscală și susținerea producției locale, printre temele propuse pentru dezvoltarea României. PSD Cluj: „Proiectele Clujului sunt prioritare!”
Conectarea regiunilor țării prin infrastructura rutieră și feroviară, susținerea tinerilor care vor să revină în țară și sprijin pentru producătorii locali sunt doar câteva din temele propuse pentru dezvoltarea României. „Proiectele Clujului sunt prioritare!”, spun reprezentanții PSD Cluj.
Dezvoltarea infrastructurii, predictibilitate fiscală și susținerea producției locale, printre temele propuse pentru dezvoltarea României. PSD Cluj: „Proiectele Clujului sunt prioritare!”|Foto: monitorulcj.ro
Alexandru Cordoș, secretarul executiv al PSD Cluj, s-a referit la proiectul de țară propus de PSD, care vizează atât reindustrializarea României, cât și conectarea regiunilor prin intermediul autostrăzilor.
CITEȘTE ȘI:
Proiect de reindustrializare a României. Vasile Dîncu: „Clujul are şansa să devină un hub energetic important prin proiectul Tarniţa – Lăpuşteşti”.
România are 225 de km de autostradă și drum expres finalizate în ultimii ani, adică circa 20% din totalul de peste 1.000 de km de autostradă de care dispunem în prezent. O cincime din autostrăzile României s-au dat în circulație în ultimii 3 ani.
Autostrăzile aflate în lucru în prezent le depășesc ca lungime pe cel aflate în circulație: peste 770 km de autostrăzi și drum expres sunt în lucru sau în proiectare, iar 492 km se află în licitație.
„Unim România prin autostrăzi”
„Pentru a dezvolta România avem nevoie de un sistem de autostrăzi, de o rețea de transport eficientă, fie că este vorba de infrastructură rutieră, fie că discutăm de infrastructura feroviară”, a declarat, marți, secretarul executiv al PSD Cluj, Alexandru Cordoș, care deschide lista pentru Senat din partea filialei clujene a social-democraților la alegerile parlamentare din 1 decembrie.
Fondurile alocate pentru investițiile în infrastructură depășesc dublul sumei alocate în ultimii trei ani: de la 11 miliarde de lei în 2022 la 20 de miliarde de lei în 2024.
„Pentru următorii cinci ani, potrivit programului PSD de dezvoltare a României, ne propunem conectarea tuturor regiunilor țării, ceea ce reprezintă un obiectiv prioritar.
Folosirea banilor europeni pentru dezvoltarea României – ținta este 27 de miliarde de euro, din fonduri europene.
Dublarea numărului de kilometri de drumuri de mare viteză: de la 1.015 km la 2.000 km în următorii ani.
Acest aspect se răsfrânge asupra creșterii comerțului european și apropierii românilor din țară cu cei din Diaspora”, a explicat Alexandru Cordoș, candidat ce deschide lista pentru Senat din partea PSD Cluj la alegerile parlamentare.
În condițiile în care clujenii petrec între 2-4 ore în trafic în fiecare zi, iar tema descongestionării traficului a devenit prioritară, Alexandru Cordoș a amintit de proiectele de infrastructură mare ale Clujului susținute de Guvern, precum conectarea Clujului la Autostrada A3 și realizarea secțiunii cu tunelul Meseș, dar și proiectele de infrastructură feroviară, precum modernizarea și electrificarea căii ferate Cluj-Episcopia Bihor, cu predarea lucrărilor în 2026.
„Cred că aceste proiecte de infrastructură, împreună cu preocuparea pentru județul Cluj din partea Guvernului și prin intermediul programului propus de PSD, va face în așa fel încât Clujul să realizeze ceea ce nu a reușit în ultimii 20 de ani. Adică un inel de ocolire a Clujului, prelungirea centurilor și finalizarea autostrăzilor ce permit evitarea traficului greu și aglomerarea din zona Clujului. Acest plan de țară este benefic pentru județul Cluj, iar președintele Ciolacu poate să schimbe prin acest proiect România în bine”, a explicat Alexandru Cordoș.
„Românii vor putea să prospere în țară”
Adina Marinca, candidat pe listele pentru Senat din partea PSD Cluj la alegerile parlamentare, s-a referit la o serie de măsuri privind creșterea veniturilor, prin care românii pot reveni în țară pentru a dezvolta proiecte locale.
„Aceste măsuri sunt destinate românilor, pentru ca cetățenii să rămână în țară și să aleagă să revină acasă”, a explicat Adina Marinca.
Excedentul de forță de muncă din unele zone, precum Huedin ori Câmpia Turzii, pot reprezenta un avantaj în cazul în care românii pot reveni acasă pentru a dezvolta afaceri.
„Sunt măsuri ce asigură o dezvoltare coerentă și o predictibilitate fiscală, mediul de afaceri din România are nevoie de predictibilitate, și cu aplicare directă la județul Cluj. Sunt teritoriii unde avem excedent de forță de muncă, precum este cazul în Câmpia Turzii ori Huedin, prin tinerii pregătiți în unitățile de învățământ cu profil tehnologic. Putem avea un dublu avantaj: aducem românii acasă și avantajul de a oferi locuri de muncă, prin acest excedent care există pe piața muncii”, a explicat Adina Marinca, candidat PSD Cluj pe lista pentru Senat la alegerile parlamentare din 1 decembrie.
Printre obiectivele amintite se regăsesc asemenea măsuri, precum:
*StartUP Diaspora Next Gen – program ce vizează o schemă de ajutor de minimis, destinat investițiilor în întreprinderile noi prin acordardarea de granturi sau de credite garantate de către stat ori cu dobândă avantajoasă.
*Întreprinderi ce pot dezvolta capacități noi de producție cu investiții între 25.000-50.000 de euro, în funcție de numărul de locuri de muncă și domeniul accesat.
*Scutirea de la plata impozitului pe profit sau pe cifra de afaceri, în funcție de opțiune.
*Pentru cei care vor să investească în România banii obținuți în străinătate este un teremen de 3 ani vizat, până la atingerea unui plafon de 300.000 de euro, prin acordarea unor credite fiscale nerambursabile.
„Legislație simplificată pentru susținerea producției locale”
Vicepreședintele ANSVSA, Ioan Oleleu, candidat din partea PSD Cluj pe listele pentru Camera Deputaților la alegerile parlamentare, a propus o serie de măsuri pentru susținerea producției românești, iar una dintre acestea vizează simplificarea legislației în domeniu.
„Propun un concept unic la nivel național, de a susține tot ceea ce înseamnă mica producție. Producția românească trebuie susținută, fie că vorbim de produsele alimentare de origini animală sau non-animală, prin simplificarea legislației.
CITEȘTE ȘI:
PSD Cluj a depus listele de candidați pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie. Vasile Dîncu: „Punem bazele unei schimbări esențiale pentru județul Cluj. Știm că putem câștiga!”
Și un alt proiect unic, care privește implicarea autorității competente în domeniul siguranței alimentare în ceea ce înseamnă promovarea produselor românești.
Principala provocare a fost modificarea legislației de la nivel național, astfel încât să permitem funcționarea unităților de capacitate mică, prin derogări de la normele priviind regulamentele UE și, foarte important, modificarea legislației pentru a permite micilor producători să intre în marile lanțuri de magazine din aglomerările urbane”, a explicat vicepreședintele ANSVSA, Ioan Oleleu, candidat PSD Cluj pe listele pentru Camera Deputaților la alegerile parlamentare.
În urma proiectelor inițiate pentru susținerea producătorilor locali, în prezent sunt peste 500 de producători de capacitate mică a produselor alimentare prezenți cu produse românești pe rafturile supermarketurilor și hypermarketurilor de la nivel național. Printre aceștia, un număr de 20 de producători locali clujeni s-au menținut pe piață și livrează produse românești prin intermediul marilor lanțuri alimentare.
Potrivit lui Ioan Oleleu, agricultura și partea de procesare a produselor alimentare este o prioritate în programul de dezvoltare propus de PSD. Susținerea domeniilor deficitare, precum furnizarea de carne de porc de producție internă, reprezintă o altă prioritate pentru viitoarea guvernnare.
Sumele propuse prin programele de sprijin pentru susținerea agriculturii și producătorilor locali, de la nivel guvernamental, se ridică la peste 2,8 miliarde de euro.
„Să trecem de la economia de consum la economia de producție”
Prim-viepreședintele PSD Cluj, Remus Lăpușan, candidat pe lista PSD Cluj pentru Camera Deputaților la alegerile parlamentare, a accentuat necesitatea producției economice interne și depășirea sincopelor cauzate de o economie bazată pe consum.
„În zona de cultură civică cred că avem anumite deficiențe. Trebuie să fim mândri că suntem clujeni! Putem obține rezultate și din faptul că aparținem unei comunități prospere, pe care merită să o susținem. Fiecare poate să susțină producătorii locali, dacă vom pune accentul pe produsele românești.
Prioritar, potrivit programului asumat de Marcel Ciolacu, trebuie să trecem de la economia de consum la economia de producție. Din punct de vedere economic, este singura soluție viabilă pentru dezvoltare.
Avem nevoie de producție și de producători locali, pentru că fără producție, bazându-ne doar pe consum, ne vom îndatora mai mult. Producătorii locali din Cluj și din România trebuie să-și recapete piața internă. Producători locali sunt și cei din comună, și cei din municipiu, și cei din parcurile industriale, toți cei care produc în România și toți trebuie susținuți.
Acel parteneriat public-privat trebuie să includă și relaționarea dintre ceea ce înseamnă administrație-Guvern-producție. Trebuie să găsim căi de comunicare mai relevante, în vederea susținerii producției românești”, a explicat prim-viepreședintele PSD Cluj, Remus Lăpușan, candidat PSD Cluj pentru Camera Deputaților la alegerile parlamentare.
Potrivit lui Remus Lăpușan, România trebuie să recâștige nu doar piețele interne în favoarea producătorilor locali, ci și piața internațională.
Creșterea veniturilor și a puterii de cumpărare, reindustrializarea țării, finalizarea autostrăzilor, șanse egale de educație și sănătate și respect pentru românii din Diaspora sunt cele câteva priorități pentru dezvoltarea României propuse de liderul PSD, Marcel Ciolacu, candidat la președinția României, în cadrul programului său politic.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: