Politică

UBB Cluj a lansat „busola electorală” pentru alegerile prezidențiale. Cum funcționează?

UBB Cluj lansează busola electorală pentru alegerile prezidențiale. Prin intermediul acesteia, alegătorii din România își pot verifica gradul de compatibilitate cu fiecare dintre principalii candidați în alegerile prezidențiale.

UBB Cluj a lansat busola electorală pentru alegerile prezidențiale | Foto: monitorulcj.ro UBB Cluj a lansat busola electorală pentru alegerile prezidențiale | Foto: monitorulcj.ro

 

 


Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) lansează busola electorală pentru alegerile prezidențiale. FreshVote.ro este o platformă digitală gratuită și user-friendly, cunoscută și ca „busola electorală”, prin intermediul căreia alegătorii din România își pot verifica gradul de compatibilitate cu fiecare dintre principalii candidați în alegerile prezidențiale.

 


Scopul proiectului este acela de a permite utilizatorilor să ia o decizie informată în momentul în care hotărăsc căruia/căreia dintre candidați îi vor acorda votul. FreshVote.ro este o platformă independentă și echidistantă din punct de vedere politic, neafiliată niciuna dintre candidați sau vreunui partid politic/alianță politică. Rezultatul pe care îl oferă busola se bazează strict pe cele 15 afirmații principale, identificate ca fiind relevante pentru dezbaterea publică din România și suficient de consistente pentru a prezenta diferențele și asemănările care există între candidați.

Busolele electorale, așa cum este și FreshVote.ro, au la bază o metodologie științifică solidă, validată de comunitatea științifică internațională prin studii științifice publicate în reviste de specialitate și conferințe internaționale. FreshVote.ro este un proiect de cercetare derulat prin Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Directorul acestui proiect este conf. univ. dr. Mihnea Stoica, de la Departamentul de Comunicare, Relații Publice și Publicitate, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB, care afirmă că „FreshVote.ro este prima busolă electorală realizată în proporție de 100% în România. Am considerat utilă o astfel de platformă pentru a permite alegătorilor să ia o decizie în cunoștință de cauză în momentul în care merg la urne, mai ales într-un context politic adesea caracterizat de granițe relativ fluide între candidați”.


„Ca o instituție responsabilă cu generarea, distribuirea și utilizarea adevărului, prin acest instrument și altele similare, UBB se implică activ în realizarea unui demers electoral civilizat, pentru a ne asigura că oamenii (cetățenii) au acces la informații corecte și relevante pentru decizie, iar candidații (politicienii) au un cadru adecvat pentru a se manifesta democratic”, subliniază rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Busola FreshVote.ro va fi disponibilă online pe toată durata campaniei electorale și poate fi utilizată accesând și link-ul busolapolitica.ro 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Daniel David, rectorul UBB Cluj, despre viitorul președinte al României: „România are nevoie de un președinte, care este om de stat în primul rând”

Metodă revoluționară dezvoltată de cercetătorii clujeni de la TINS și UBB pentru înțelegerea activității creierului. Noi perspective în studiul autismului, depresiei ori traumatismelor craniene.

Ultimele Stiri
abonare newsletter