Politică

PNL susține reînnoirea industrială bazată pe productivitate şi valorificarea resurselor naturale. Cristina Burciu, deputat PNL de Cluj: „O oportunitate strategică pentru dezvoltarea economică durabilă a țării”.

Partidul Național Liberal (PNL) își propune să sprijine reînnoirea industrială a României, cu accent pe creșterea productivității și valorificarea resurselor naturale. „O oportunitate strategică pentru dezvoltarea economică durabilă a țării”, spune Cristina Burciu, deputat PNL de Cluj.

PNL susține reînnoirea industrială bazată pe productivitate şi valorificarea resurselor naturale. Cristina Burciu, deputat PNL de Cluj: „O oportunitate strategică pentru dezvoltarea economică durabilă a țării”|Foto: Cristina Burciu – Facebook PNL susține reînnoirea industrială bazată pe productivitate şi valorificarea resurselor naturale. Cristina Burciu, deputat PNL de Cluj: „O oportunitate strategică pentru dezvoltarea economică durabilă a țării”|Foto: Cristina Burciu – Facebook

 

 


Partidul Național Liberal sprijină reînnoirea industrială a României, punând accent pe creșterea productivității și valorificarea resurselor naturale.

Domenii strategice pentru dezvoltarea României

Domeniile strategice dezvoltate de PNL pentru reînnoirea industrială a țării au în vedere atât creșterea competitivității economice, cât și asigurarea unui cadru stabil de dezvoltare pentru generațiile viitoare, arată deputatul liberal clujean, Cristina Burciu (PNL). 


„PNL vede în modernizarea infrastructurii industriale și în utilizarea eficientă a resurselor naturale o oportunitate strategică pentru dezvoltarea economică durabilă a țării. Aceste măsuri urmăresc nu doar creșterea competitivității economice, ci și asigurarea unui mediu stabil și prosper pentru generațiile viitoare”, potrivit deputatului PNL de Cluj, Cristina Burciu. 

Astfel, liberalii au în vedere o serie de demersuri cu impact economic substanțial pentru România, precum: exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, realizarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, dezvoltarea infrastructurii de energie și schema de ajutor de stat pentru prelucrarea primară a resurselor naturale in Romania. De asemenea, alte proiecte vizează realizarea Registrului Național al Resurselor Naturale și dezvoltarea sectorului de cercetare și inovare. 


1. Exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră: sursa unei energii mai ieftine și sigure - Guvernarea PNL a intensificat demersurile privind valorificarea resurselor strategice de gaze naturale din România, concretizându-se astfel programul de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră. În prezent, proiectul este în desfășurare conform graficului stabilit, cu toate contractele majore de execuție semnate; primele foraje sunt programate să înceapă în 2024, iar până în 2027, România este prevăzută să devină cel mai mare producător de gaze naturale din Europa.

2. Construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă
În urma unor ani de dezbateri privind dezvoltarea Unităților 3 și 4 de la Centrala Nucleară Cernavodă, guvernarea liberală a consolidat ferm acest proiect strategic pentru România, orientându-l spre finalizare. 


Au avut loc consultări substanțiale cu Ministerul Energiei, conducerea Nuclearelectrica, precum și cu parteneri strategici din Statele Unite și Canada. Aceste eforturi au culminat cu elaborarea unui plan coerent și cu notificarea transmisă Comisiei Europene în iunie 2023.

3. Investiții în infrastructură pentru transportul de energie
România are potențialul de a deveni un hub energetic regional, având o poziție strategică ce îi permite să devină un nod energetic crucial”, arată Cristina Burciu, deputat PNL de Cluj.


PNL a accelerat proiecte și investiții strategice pentru consolidarea sectorului energetic, iar aceste proiecte sunt în prezent continuate într-un ritm alert de guvernarea liberală a sectorului energetic. Printre acestea se numără exploatarea gazelor naturale din perimetrele terestre și marine, dezvoltarea capacităților de energie solară și eoliană, atât pe uscat, cât și offshore, și extinderea programului nuclear.

4. Schema de ajutor de stat pentru prelucrarea primară a resurselor naturale in Romania 
Schema de ajutor de stat pentru prelucrarea primară a resurselor naturale în România vizează sprijinirea industriilor care utilizează resurse rare, cum ar fi grafenul, cuprul, zirconiu și metalele critice, esențiale pentru dezvoltarea tehnologiilor noi. Această inițiativă are ca scop nu doar stimularea economiei locale, ci și asigurarea unei gestionări sustenabile a acestor resurse valoroase. 

5. Înființarea unui sistem de gestionare a datelor privind resursele naturale şi stabilirea unui Registru National al Resurselor Naturale 
PNL îşi propune stabilirea unui sistem robust de colectare şi gestionare a datelor referitoare la resursele naturale bazat pe colaborare inter-ministerială şi orientat de către institutele de cercetare aferente diferitelor domenii.

6. Împădurirea și creșterea rezilienței la schimbările climatice 
Programul de guvernare propus de PNL include un obiectiv ambițios pentru împădurirea și extinderea zonelor verzi, vizând plantarea a 60.000 de hectare noi până în 2030. În plus, se pune un accent semnificativ pe dezvoltarea pădurilor urbane și periurbane, care nu doar că protejează zonele urbane de efectele schimbărilor climatice, dar contribuie și la îmbunătățirea calității aerului și la crearea unor spații de recreere pentru cetățeni.

7. Protejarea și dezvoltarea sustenabilă a Deltei Dunării 
Dezvoltarea unui model integrat de turism sustenabil este importantă pentru a conserva și revitaliza biodiversitatea unică a Deltei Dunării și a menține reziliența acestui ecosistem valoros. PNL îşi propune să îmbine tradiția locale cu practicile inovatoare şi prietenoase cu mediul pentru a transforma Delta Dunării într-un reper național și internațional pentru turismul sustenabil. Acesta va servi drept exemplu în implementarea Strategiei UE privind biodiversitatea pentru 2030, facilitând astfel reconectarea oamenilor cu natura și creând o legătură inter-generațională pentru protecția pe termen lung a patrimoniului natural.

8. Cercetare și Inovare: Pilonii Reînnoirii Industriale în România 
Programul de guvernare al PNL pentru sectorul cercetării se axează pe dezvoltarea unui sistem național de cercetare robust și competitiv, capabil să sprijine creșterea economică, inovarea și competitivitatea României. 

În 2024, sistemul beneficiază de cel mai mare buget din istorie, iar obiectivul pe termen mediu este de a aloca cercetării 1% din PIB, ceea ce ar putea atrage finanțări private de încă 1%”, potrivit deputatului liberal de Cluj, Cristina Burciu (PNL). 

Astfel, România poate să își crească semnificativ investițiile în acest sector strategic.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

abonare newsletter