Politică

Alegeri prezidențiale. CCR a primit patru sesizări privind anularea scrutinului din 24 noiembrie.

Curtea Constituţională a primit joi patru sesizări prin care se solicită anularea rezultatelor de la primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Alegeri prezidențiale 2024. Noi solicitări de anulare a scrutinului din 24 noiembrie, depuse la CCR|Foto: Înalta Curte de Casație și Justieție - Facebook Alegeri prezidențiale 2024. Noi solicitări de anulare a scrutinului din 24 noiembrie, depuse la CCR|Foto: Înalta Curte de Casație și Justieție - Facebook

 

 


O serie de sesizări depuse la Curtea Constițională a României au fost înregistrate, joi, în vederea anulării rezultatelor de la turul unu al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie. 

Noi cereri de anulare a scrutinului din 24 noiembrie

Potrivit unor oficiali ai CCR, au depus sesizări în acest sens Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, publicaţia Calea Europeană şi candidatul independent Cristian Terheş.


CITEȘTE ȘI: 
Donaţii pe TikTok de peste 1 milion de euro. Klaus Iohannis a desecretizat documentele CSAT despre campania lui Călin Georgescu.

Astfel, SNSPA a solicitat CCR invalidarea primului tur al alegerilor prezidenţiale, având în vedere încălcarea prevederilor art. 81 din Constituţie (privind Alegerea Președintelui) de către Călin Georgescu, candidatul care a obţinut cele mai multe voturi în primul tur.

Solicitările au fost depuse în contextul noilor informaţii prezentate de Serviciul Român de Informaţii (SRI), Serviciul de Informaţii Externe (SIE) şi Ministerul Afacerilor Interne (MAI) în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) din data de 28 noiembrie care au fost declasificate, miercuri, de preşedintele Klaus Iohannis și care indică faptul că finanţarea campaniei candidatului independent Călin Georgescu pe TikTok s-a ridicat la un milion de euro, precum și că au avut loc acţiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral şi că România este o ţintă pentru acţiuni hibride agresive ruse.


La începutul săptămânii, Curtea Constituţională a României a respins solicitarea lui Cristian Terheş, candidat la alegerile prezidenţiale, de anulare a rezultatelor din primul tur de scrutin, situație în care turul doi al alegerilor prezidențiale este programat pe 8 decembrie.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Reacția MAE în urma desecretizării documentelor CSAT: „O interferență externă fără precedent. Ne-am informat aliații”

Washingtonul avertizează împotriva unei îndepărtări de Occident. „Suntem îngrijorați de raportul CSAT privind implicarea Rusiei în activități cibernetice maligne”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter