Politică
Motivarea deciziei CCR privind anularea alegerilor prezidențiale: „Procesul electoral a fost viciat”
Anularea alegerilor prezidențiale este motivată de CCR prin faptul că procesul electoral a fost viciat, iar alegătorii au fost manipulați. „Caracterul liber exprimat al votului a fost încălcat”, susțin judecătorii Curții Constituționale.
Motivarea deciziei CCR privind anularea alegerilor prezidențiale: „Procesul electoral a fost viciat”|Foto: CCR
CCR a anulat, vineri, alegerile prezidențiale, iar președintele Klaus Iohannis a susținut ulterior că „această campanie a fost sprijinită ilegal din afara României” aspect ce a reprezentat „o chestiune de securitate națională”.
CITEȘTE ȘI:
CCR a ANULAT alegerile prezidențiale. Procesul se reia de la zero.
În motivarea care a stat la baza deciziei de anulare a alegerilor prezidențiale, CCR arată că „procesul electoral privind alegerea Președintelui României a fost viciat pe toată durata desfășurării lui și în toate etapele de multiple neregularități și încălcări ale legislației electorale”, conform motivării publicate de Curtea Constituțională.
Motivarea CCR pentru anularea alegerilor prezidențiale
„A fost distorsionat caracterul liber și corect al votului exprimat de cetățeni și egalitatea de șanse a competitorilor electorali, a fost afectat caracterul transparent și echitabil al campaniei electorale și au fost nesocotite reglementările legale referitoare la finanțarea acesteia”, potrivit motivării CCR.
În motivare, judecătorii Curții Constituționale arată că „manipularea votului a fost cu atât mai evidentă cu cât materialele electorale de promovare a unui candidat nu au purtat însemnele specifice publicității electorale”. În plus, candidatul a beneficiat și de un tratament preferențial pe platformele de social-media, ceea ce a avut ca efect denaturarea manifestării de voință a alegătorilor, consideră CCR.
De asemenea, potrivit Curții, „egalitatea şanselor trebuie garantată tuturor candidaţilor şi partidelor şi trebuie să stimuleze statul să adopte o atitudine obiectivă și imparţială faţă de ei şi să aplice aceeaşi legislaţie în mod echitabil tuturor”. Totodată, „egalitatea de șanse trebuie evaluată și prin prisma comportamentului electoral al competitorilor, în privința utilizării rețelelor sociale, a noilor tehnologii, a sistemelor de inteligență artificială și a finanțării campaniei electorale”, mai spune CCR.
„Curtea reține că a fost afectată egalitatea de șanse a competitorilor electorali, ceea ce reflectă o alterare a însuși dreptului de a fi ales. Neregularitățile din campania electorală s-au răsfrânt asupra competitorilor electorali, din moment ce au creat o inegalitate vădită între candidatul care a manipulat tehnologiile digitale și ceilalți candidați participanți în procesul electiv. Astfel, expunerea semnificativă a unui candidat a condus la reducerea direct proporțională a expunerii în media online a celorlalți candidați în procesul electoral. Or, utilizarea tehnologiilor digitale și a inteligenței artificiale, atât de către candidați ori competitori electorali, cât și de către partide politice, susținători ori simpatizanții lor trebuie să fie transparent.
În prezenta cauză, caracterul liber exprimat al votului a fost încălcat prin faptul că alegătorii au fost dezinformați prin intermediul unei campanii electorale în cadrul căreia unul dintre candidați a beneficiat de o promovare agresivă, derulată cu eludarea legislației naționale în domeniul electoral și prin exploatarea abuzivă a algoritmilor platformelor de social-media”, susțin magistrații CCR.
CCR a decis anularea întregului proces electoral al alegerilor prezidenţiale
Anularea alegerilor are loc pe fondul desecretizării informațiilor de la serviciile secrete, care au indicat ingerința Rusiei în alegeri. Hotărârea a fost luată cu două zile înaintea turul 2 al scrutinului, în care au intrat candidatul independent Călin Georgescu și candidata USR Elena Lasconi. CCR a luat decizia după ce joi a primit patru sesizări de la SNSPA, Institutul pentru Studiul Totalitarismului, publicația Calea Europeană și candidatul Cristian Terheș.
Astfel, procesul electoral pentru alegerea Președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Președintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: