Politică
Ana Birchall solicită Curții Constituționale să constate vacantarea funcţiei de preşedinte al României: „CCR trebuie să respecte Constituția”
Ana Birchall a solicitat CCR să constate vacantarea funcției de președinte al României și interimatul acestei funcții. În decembrie 2024, Klaus Iohannis anunța că își va continua mandatul până la alegerea noului președinte al României.
Ana Birchall cere Curții Constituționale să constate vacantarea funcției de președinte al României. În decembrie 2024, Klaus Iohannis anunța că își va continua mandatul până la alegerea noului președinte|Foto: Administrația Prezidențială a României - Facebook
În 6 decembrie 2024, în urma deciziei CCR de anulare a alegerilor prezidențiale, Klaus Iohannis anunța că își va continua mandatul până la alegerea noului președinte al României.
CITEȘTE ȘI:
Klaus Iohannis, după decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale: „Eu rămân în mandat până va fi ales un nou preşedinte al României”
Ana Birchall a solicitat, miercuri, Curții Constituționale să constate vacantarea funcției de președinte al României și interimatul acestei funcții.
Birchall: CCR trebuie să respecte Constituția
„România este în acest moment o țară arestată și transformată într-un cazinou de jocurile de culise și aranjamentele unora sau altora! Redați-ne ceea ce ne aparține: democrația, dreptul de a alege, dreptul de a ne hotărî singuri soarta și drumul pe care vrem să mergem. Solicit de urgență ca CCR să respecte Constituția și să constate vacantarea funcției de președinte al României”, a scris, pe Facebook, Birchall, care a candidat independent la alegerile prezidențiale de la sfârșitul anului trecut.
CITEȘTE ȘI:
Întâlnire decisivă a coaliției PSD-PNL-UDMR pentru stabilirea calendarului alegerilor prezidențiale
Potrivit acesteia, CCR este obligată conform articolului 146 litera g) din Constituție să constate vacantarea funcției de președinte al României și interimatul acesteia și să comunice acest lucru, de urgență, Guvernului și Parlamentului. Interimatul este asigurat conform articolului 98 alineatul 1 din Constituție, 'în ordine, de președintele Senatului sau de președintele Camerei Deputaților', a explicat Ana Birchall.
„După comunicarea pe care trebuie legal să o facă CCR prin care se constată vacantarea funcției de președinte, în baza art. 97 alin. 2 din Constituție, Guvernul este obligat ca 'în termen de 3 luni de la data la care a intervenit vacanța funcției de Președinte al României' să organizeze alegeri pentru funcția de președinte al României! CCR trebuie să respecte Constituția fiind cu mult în întârziere și este responsabilă de situația creată prin nedeclararea vacantării funcției de președinte al României”, a transmis Birchall.
Iohannis, președinte până la alegerile prezidențiale din 2025
În urma deciziei CCR din decembrie 2024, prin care alegerile prezidențiale au fost anulate, Klaus Iohannis anunța că își va continua mandatul până la alegerea noului președinte al României.
Iohannis este primul președinte din istoria postdecembristă a României care rămâne în funcție după finalul mandatului, care a expirat sâmbătă, 21 decembrie 2024.
„CCR a decis să anuleze alegerile prezidențiale. Decizia CCR este obligatorie pentru toată lumea, și noi toți ne conformăm”, a susținut Klaus Iohannis în declarația de presă din 6 decembrie, ca urmare a anulării de către Curtea Constituțională a alegerilor prezidențiale.
CITEȘTE ȘI:
CCR a ANULAT alegerile prezidențiale. Procesul se reia de la zero.
„Ce fac eu? În Constituţia României citim la articolul 83 alineatul 2: Preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea mantatului preşedintelui nou ales. Concluzie: Eu rămân în mandat până va fi ales un nou preşedinte al României. Când noul preşedinte va depune jurământul, eu voi pleca de aici. Şi nu, nu voi fi prim-ministrul României, nu doresc să fiu prim-ministru, nu doresc decât să duc acest mandat la bun sfârşit. Mă voi implica, ca şi până acum, pentru România, pentru români”, anunța Klaus Iohannis.
O decizie a coaliției PSD-PNL-UDMR cu privire la data alegerilor ar putea fi luată miercuri, 8 inauarie. În urma deciziei coaliției de guvernare, calendarul alegerilor prezidențiale 2025 urmează să fie adoptat în ședință de Guvern.
Astfel, ca urmare a deciziei Curții Constituționale, procesul electoral pentru alegerea președintelui României va fi reluat în integralitate, iar Guvernul stabilește o nouă dată pentru alegerile prezidențiale.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: