Politică
Daniel David, despre examinarea psihologică a candidaților la președinție: „Oamenii au realizat că e ceva în neregulă cu acel candidat şi l-au sancţionat”
Ministrul Educației nu ar fi de acord cu introducerea unui examen psihologic pentru candidaţii la preşedinţie. „Nu mi se pare corect să-i afectezi dreptul constituţional de a candida”, spune psihologul Daniel David.
![Daniel David, despre examinarea psihologică a candidaților la președinție: „Altceva trebuie să facem”|Foto: Inquam Photos - Gyozo Baghiu](https://monitorulcj.ro/documente/stories//2025/02/09/67a8c0d952af0_679e3635ac81a_daniel-david-ministrul-educatiei-sursa-inquam-Gyozo-Baghiu.jpg)
Ministrul Educației, psihologul Daniel David, susține că nu ar fi de acord cu introducerea unui examen psihologic pentru candidaţii la preşedinţie.
CITEȘTE ȘI:
Daniel David, despre fragmentarea societății: „Sunt probleme de securitate națională. România are nevoie de o nouă revoluţie a bunului simţ şi a unităţii”
În schimb, potrivit lui Daniel David, soluțiile eficiente pentru asigurarea funcționării unei democrații țin de zona educației.
„Să nu mai punem zone de analfabetism funcţional atât de uşor în societate”
Astfel, potrivit ministrului Daniel David, reducerea gradului de analfabetism funcțional și creșterea responsabilității civice prin intermediul educației reprezintă soluții mai eficiente decât o examinare psihiatrică a candidaților la președinție.
Întrebat dacă ar trebui introdus un examen psihologic sau psihiatric pentru persoanele care candidează la funcţia de preşedinte al României, psihologul a răspuns: „Nu”.
„Nu, pentru că eu, ca om de ştiinţă implicat în aceste domenii, ştiu că concluziile noastre sunt probabilistice şi s-ar putea să ţi se pară că cineva are problemele pe care le punem în lege şi, de fapt, să fie o eroare de diagnostic şi nu mi se pare corect să-i afectezi, ca să spun aşa, dreptul constituţional de a candida”, a argumentat Daniel David în cadrul unui interviu la Digi24, potrivit G4media.ro
Soluții eficiente pentru alegeri corecte
„Altceva trebuie să facem: să ne educăm poporul şi tinerii, să nu mai punem zone de analfabetism funcţional atât de uşor în societate, prin educaţie bună, ca oamenii să-şi dea seama, fiindcă totdeauna aşa a funcţionat democraţia: oamenii au realizat ei, la un moment dat, că e ceva în neregulă cu acel candidat şi l-au sancţionat la vot. Asta este atitudinea mea”, a adăugat Daniel David.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: