Politică

Deputatul de Cluj Ovidiu Cîmpean (PNL): „România, un pilon de stabilitate în regiune”

Deputatul Ovidiu Cîmpean, vicepreședinte al Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputaților, afirmă că Uniunea Europeană poate să se opună Rusiei lui Putin, iar „România are o responsabilitate strategică”.

Deputatul clujean Ovidiu Cîmpean: „Europa are puterea de a acționa. România, un pilon de stabilitate în regiune”|Foto: Ovidiu Cîmpean - Facebook Deputatul clujean Ovidiu Cîmpean: „Europa are puterea de a acționa. România, un pilon de stabilitate în regiune”|Foto: Ovidiu Cîmpean - Facebook

 

 


După cum arată deputatul Ovidiu Cîmpean, viitorul României este strâns legat de cel al Europei, iar o pace durabilă trebuie să fie una care să garanteze că dictatori ca Vladimir Putin nu vor mai putea declanșa în viitor noi războaie.

„Europa are puterea de a acționa”

Negocierile de pace trebuie să includă Ucraina, dar și reprezentanții Uniunii Europene, arată liberalul clujean. 


„În aceste zile, dezbaterile privind Planul de pace dintre Ucraina și Rusia și viitorul securității europene sunt mai importante ca niciodată. Viitorul României este strâns legat de cel al Europei, iar o pace durabilă trebuie să fie una care să garanteze că Putin sau alți dictatori nu vor mai putea declanșa în viitor un nou război de agresiune. Negocierile trebuie să fie corecte și să includă Ucraina ca parte activă, dar și reprezentanții Uniunii Europene, care au datoria de a proteja securitatea continentului.

Deși Rusia dispune de resurse energetice și militare semnificative, PIB-ul său este mai mic decât cel al Italiei, ceea ce arată că puterea sa economică este limitată în raport cu Uniunea Europeană. Dacă europenii acționează uniți și hotărâți, pot asigura o pace durabilă și o arhitectură de securitate care să protejeze continentul de noi agresiuni”, semnalează Ovidiu Cîmpean, vicepreședinte al Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputaților în mesajul publicat pe pagina sa de Facebook în contextul Conferinței de Securitate de la Munchen. 


CITEȘTE ȘI: 
Deputatul Ovidiu Cîmpean (PNL Cluj), ales vicepreședinte al Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputaților

Europa poate ține piept influenței rusești printr-o capacitatea de apărare mai robustă și prind reducerea depenedențelor strategice.

„Statele Unite au transmis un mesaj clar: Europa trebuie să își asume mai mult propria securitate. Acest lucru este logic, având în vedere că războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei afectează direct statele europene. Inflația, criza energetică, destabilizarea regiunii și valurile de refugiați sunt provocări cu care ne confruntăm în mod direct. De aceea, Europa trebuie să-și consolideze capacitățile de apărare și să-și reducă dependențele strategice”, adaugă Ovidiu Cîmpean. 


Direcții strategice de abordare: solidaritate, inovație și sprijin

Vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputaților propune trei direcții strategice de abordare: solidaritatea europeană, consolidarea capacității de apărare și inovație și sprijin pentru statele din proximitatea nemijlocită a Uniunii Europene. 

„Nicio națiune europeană nu poate face față singură schimbărilor și provocărilor globale. 


CITEȘTE ȘI: 
Summit crucial la Munchen. Rusia și Ucraina, chemate la masa negocierilor de SUA.

„Trebuie să rămânem un pilon de stabilitate în Europa de Est”, spune vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputaților, liberalul clujean Ovidiu Cîmpean |Foto: Ovidiu Cîmpean - Facebook 

Cooperarea europeană este vitală pentru promovarea intereselor naționale și europene pe scena internațională. Uniunea Europeană trebuie să își întărească rolul geostrategic și să vorbească cu o singură voce în fața amenințărilor externe”, spune deputatul PNL Cluj, Ovidiu Cîmpean.

Apărare și Inovație

Cîmpean spune că Europa trebuie să își dezvolte mijloacele necesare pentru a preveni și descuraja conflictele viitoare. 

„Acest lucru presupune:
*Alocarea a cel puțin 3% din PIB pentru apărare, pentru a moderniza și dezvolta capacitățile militare.
*Creșterea capacității industriei militare europene, astfel încât Europa să nu mai depindă de importuri de armament.
*Investiții masive în inovație și tehnologii strategice, inclusiv în inteligență artificială, securitate cibernetică și energie verde, pentru a asigura un avantaj competitiv și tehnologic”.

State cu democrații stabile la granițele UE

Pentru a asigura stabilitatea regiunii, UE trebuie să sprijine țările vecine să devină democrații stabile, prospere și aliniate valorilor europene, apreciază Ovidiu Cîmpean. 

„Republica Moldova, Georgia și Balcanii de Vest trebuie susținute ferm pe calea integrării europene.
Trebuie promovate valorile fundamentale: libertate, drepturile omului, economia de piață, statul de drept și protecția mediului.
Este esențial să combatem influențele destabilizatoare venite dinspre Rusia și să sprijinim societățile care își doresc democrație și dezvoltare”, notează vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputaților.

Rolul României în securitatea Europei

România are un rol determinant în asigurarea stabilității și securității din regiune, mai spune liberalul clujean, sens în care țării noastre îi revine o „responsabilitate strategică”. 

„Trebuie să rămânem un pilon de stabilitate în Europa de Est, consolidându-ne capacitățile de apărare și contribuind activ la securitatea regională; un partener puternic în NATO și UE, participând activ la deciziile privind securitatea Europei; un susținător ferm al Republicii Moldova, pentru ca aceasta să își continue parcursul european și să scape de influența rusească.

În fața agresiunii ruse și a unei lumi în schimbare, Uniunea Europeană nu își poate permite ezitări. Puterea Europei vine din unitatea și determinarea sa”, explică Ovidiu Cîmpean. 

Astfel, pacea durabilă se poate obține doar printr-o cooperare strânsă, prin investiții strategice și printr-un angajament ferm față de securitatea regiunii. După cum semnalează deputatul clujean în analiza sa, România trebuie să fie parte activă a acestui proces și să contribuie la modelarea unei Europe mai puternice, mai unite și mai pregătite pentru provocările viitorului.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Summit crucial la Munchen. Rusia și Ucraina, chemate la masa negocierilor de SUA.

Ultimele Stiri
abonare newsletter