Politică

Opoziţia face apel la parlamentarii PDL să sprijine înlăturarea lui Boc 'cu demnitate'

<div id="news_2035316" style="display: block;" />Reprezentanţii partidelor de opoziţie fac apel la parlamentarii democrat-liberali să voteze moţiunea de cenzură afirmând că în acest mod au ocazia să-l înlăture pe Emil Boc, nu prin 'maşinaţiuni de partid, ci cu onoare şi demnitate', se. arată în textul moţiunii de cenzură remis AGERPRES de surse parlamentare.

'Stimaţi colegi din PDL (...) ştim cu toţii că vă doriţi să scăpaţi de Emil Boc de la conducerea acestei ţări. Ştim că aţi conştientizat, chiar dacă mai târziu, faptul că oricâte privilegii, funcţii sau demnităţi v-ar oferi, prezenţa lui în fruntea Guvernului nu poate şterge ruşinea aruncată asupra partidului dumneavoastră de către proasta şi neperformanta sa guvernare. Aveţi acum ocazia să îl înlăturaţi pe Emil Boc din fruntea Executivului, nu prin jocuri de culise şi maşinaţiuni de partid, ci cu onoare şi demnitate, în numele a milioane de cetăţeni pe care politica sa i-a nedreptăţit', se arată într-un text preliminar al moţiunii de cenzură pe care opoziţia o va depune în semn de protest la angajarea răspunderii Guvernului pe Codul Muncii şi care se va intitula 'Codul Boc - salarii mici, şomaj mare, firme falimentate'.

Autorii textului moţiunii critică Executivul afirmând că acesta are ca singură filosofie economică tăierile de venituri.

'A tăia cu neruşinare, pe de o parte din drepturile de asigurări sociale, din cele de asistenţă socială, din salariile şi aşa de batjocură ale cetăţenilor români (...) şi a orienta, pe de altă parte, resursele astfel obţinute către firme de stat şi private clientelare reprezintă esenţa politicii guvernamentale PDL caracterizată prin corupţie, furt, evaziune fiscală, clientelism, restrângerea drepturilor şi libertăţilor democratice ale cetăţenilor. Aţi chinuit inutil, domnilor guvernanţi, un popor întreg sub deviza prostească conform căreia 'nu există alte căi de ieşire din criză', pentru ca astăzi să realizăm cu toţii că, dimpotrivă, există şi alte măsuri posibile, dar care deranjează clientela politică şi cumetria din acestă ţară', afirmă semnatarii textului moţiunii.

Aceştia consideră România trece acum prin 'perioada cea mai neagră din istoria recentă' şi că un asemenea climat nu garantează nici măcar siguranţa persoanei şi a proprietăţii.

Reprezentanţii opoziţiei argumentează că moţiunea de cenzură pe care intenţionează să o depună se doreşte a fi o formă de sancţionare atât a măsurilor noi introduse în Codul Muncii, cât şi a modului în care ele sunt adoptate.

'Este vorba despre credibilitatea celui care, în numele Guvernului, are tupeul de a solicita Parlamentului angajarea răspunderii după ce, nu mai departe de acum două săptămâni, acest om - bietul domn Boc - a fost făcut arşice de către preşedintele Băsescu şi de către propriul partid', se afirmă în textul moţiunii.

Mai mult, parlamentarii opoziţiei susţin, în textul amintit, că procedura angajării răspunderii nu este specifică unui regim democratic.

'Angajarea răspunderii, cerşită astăzi de domnul Boc, este doar parte a jocului de putere din sânul PDL, menit să-l păstreze şi în funcţia de preşedinte PDL. (...) Guvernul Boc foloseşte o lege extrem de importantă pentru a rezolva conflictele din interiorul PDL şi din sânul coaliţiei, pentru a asigura liniştea unei guvernări imorale, creând în schimb agitaţie şi nesiguranţă pentru români şi, totodată, un nou conflict între segmentele societăţii româneşti', se precizează în documentul amintit.

Semnatarii moţiunii cer demisia premierului Boc, argumentând că 'un om slab' nu poate fi prim ministru.

'Sunt păreri care spun că nu aveţi nicio vină, doar executaţi, ca pe front, toate ordinele venite de la Cotroceni. Este adevărat, dar numai un om slab, poate accepta un asemenea comportament dispreţuitor din partea propriului partid şi a preşedintelui Băsescu. Iar un om slab, nu are ce căuta în fruntea unui Guvern, şi nici astăzi în Parlament, cerând sprijin pentru a rămâne în funcţie', îi transmit reprezentanţii opoziţiei lui Emil Boc, prin intermediul moţiunii.

În moţiune se mai arată că noile prevederi ale Codului Muncii duc la o creştere a instabilităţii salariaţilor români pe piaţa muncii ca urmare a extinderii excesive a contractelor de muncă pe durată determinată şi a celor de muncă temporară, dar şi a mărirei perioadei de probă la angajare.

'Acestă moţiune de cenzură este una specială, având în vedere că exprimă nu doar poziţia noastră, a opoziţiei parlamentare, ci de data aceasta în mod oficial are şi girul tuturor marilor sindicate şi confederaţii sindicale din România şi a majorităţii confederaţiilor patronale. Este o moţiune de cenzură pe care o depunem deci în numele unei semnificative părţi din societatea românească, atât în ceea ce priveşte angajatorii cât şi angajaţii', se mai arată în textul moţiunii.

Moţiunea de cenzură pe care Opoziţia intenţionează să o iniţieze împotriva Guvernului Boc la momentul angajării răspunderii pentru legea de modificare a Codului Muncii ar putea fi citită 'şi eventual dezbătută' în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului, pe 16 martie, a anunţat luni vicepreşedintele Senatului, social-democratul Ioan Chelaru.

Potrivit acestuia, conducerea Senatului are informaţii potrivit cărora moţiunea de cenzură va fi depusă marţi, la ora 11.00.

Conducerea Uniunii Social-Liberale a adoptat, în şedinţa de luni, decizia oficială privind introducerea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Boc la momentul angajării răspunderii pentru legea de modificare a Codului muncii.

Preşedintele Partidului Social Democrat (PSD), Victor Ponta, a declarat luni că USL avea obligaţia de a încerca, prin moţiunea de cenzură, să oprească adoptarea ''Codului Boc, un cod care va duce doar la trei rezultate - salarii mai mici, şomaj mai mare şi firme falimentate''.

Întrebat ce şanse de reuşită crede că va avea moţiunea de cenzură, Ponta a afirmat că actualul Guvern nu trebuie dat jos pentru că aşa vor cei de la PSD, PNL sau PC, ci pentru că aceasta este dorinţa a 90% dintre români.

Ultimele Stiri
abonare newsletter