Politică

Cine va proiecta Filarmonica

<p> </p> <p> </p> <p><img class="caption" src="documente/stories/03_martie/08_ziua/proiect-filarmonica.jpg" border="0" alt="proiect filarmonică" title="Aşa va arăta Filarmonica" style="float: left; margin: 2px 5px;" /><strong>Asocierea dintre VAAL Arhitectură şi Popp şi Asociaţii Bucureşti a câştigat concursul de arhitectură pentru proiectarea Centrului Cultural „Transilvania”.</strong></p>

 

Concursul a fost organizat de Primăria Cluj-Napoca în colaborare cu Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), iar Centrul Cultural va conţine şi viitorul sediu al Filarmonicii clujene.


Juriul care a decis câştigătorul a fost format din specialişti de renume atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional.

Asocierea declarată câştigătoare a concursului a propus un preţ de 2,4 milioane de lei şi a obţinut un punctaj de 51 de puncte din totalul celor 60 maxime pentru partea de criterii tehnice. Arhitectul firmei VAAL Arhitectură, Viorel Hurduc, a proiectat o sală pentru o filarmonică din Japonia.


„Săptămâna viitoare vom semna contractul , iar apoi vor începe negocierile pentru implementarea proiectului. Termenul de execuţie nu va putea să depăşească şase luni. Valoarea estimată a proiectului pentru întregul sit este de 15 milioane de euro”, a explicat primarul Clujului, Sorin Apostu. Managerul de proiect, arhitectul Mircea Dinculescu au explicat că juriul a analizat în detaliu fiecare amănunt al celor şapte proiecte depuse, ajungându-se la concluzia că nici unul nu se poate clasa pe locul doi.

 


Două proiecte pe locul 3

Aşadar, două dintre proiecte, depuse de Carpat Proiect Bucureşti şi asocierea dintre Bogart Construct şi Drăgan Architecture Franţa s-au clasat pe locul al treilea. La concursul pentru Centrul Cultural „Transilvania” au mai depus proiecte Atelier CAAD SRL în asociere cu Parsimonia şi Paths’s Rout Timişoara, Cividini Proiect Bucureşti, asocierea Das Engineering Grup SRL, UTCN şi Atelier RVD Cluj-Napoca şi Arhing Târgu Mureş. Proiectele au fost deschise în data de 5 martie, iar jurizarea s-a încheiat abia în cursul zilei de ieri.


 

Proiect la nivelul secolului 21


„Cred că proiectul câştigător este o alegere foarte bună. Mi-a plăcut că este un proiect realizat la nivelul secolului 21, spre deosebire de altele care parcă erau un pic în trecut. Sala de concerte va putea fi folosită la orice alt eveniment de amploare pe care îl organizează municipalitatea”, a menţionat primarul Clujului. El a mai adăugat că deocamdată nu a fost depusă nici o contestaţie, iar în cel mai scurt timp, punctajul fiecărui proiect va fi făcut public de către juriu.

„Acest proiect a propus un pietonal foarte interesant. Practic, publicul va avea un acces foarte liber în zonă, ceea ce este foarte plăcut. Sperăm să ajungem să-l parcurgem cât mai curând”, a declarat managerul de proiect al concursului de soluţii, Mircea Dinculescu.

După ce se vor încheia negocierile pe contract, planşele proiectului întocmit de VAAL Arhitectură şi Popp şi Asociaţii Bucureşti vor fi prezentate în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism şi în Consiliul Local. Licitaţia pentru execuţie va fi demarată doar în momentul în care va fi gata proiectul tehnic.

 

Lucrările ar putea începe în toamnă

„Vă asigur că vom avea un calendar bine stabilit, nu vor fi zile moarte”, a dat asigurări primarul Sorin Apostu.

Cel mai devreme, licitaţia pentru execuţia viitorului sediu al Filarmonicii ar putea fi lansată în aproximativ trei luni, lucrările având şanse să demareze în toamna acestui an. Potrivit primarului, lucrările vor dura cel puţin doi ani. În paralel cu procedurile pentru sediul Filarmonicii, Primăria ar vrea să lanseze procedurile de achiziţie pentru construirea parkingului de 400 de locuri şi a clădirii multifuncţionale din proiect, care vor fi realizate printr-un parteneriat public-privat.

Juriul care a analizat cele şapte proiecte depuse în concurs a fost condus de arhitectul-şef al municipiului, Ligia Subţirică, fiind alcătuit din specialişti atât din ţară, cât şi din străinătate: arhitect George Mario Kuibus (reprezentant OAR), arhitect Horaţiu Răcăşan (reprezentant OAR-T), arhitect Dalibor Borak – preşedinte al Camerei Arhitecţilor din Cehia, architect Gabor Zoboki din Budapesta (cel care a realizat clădirea Filarmonicii din Budapesta şi alte mari săli), arhitect Bela Kocsis din Stuttgart, Germania şi arhitect Johannes Schmidt din Innsbruk, Austria. De asemenea, au fost cooptaţi şi experţii Ştefan Pintea – inginer specialist în rezistenţă, Ioan Luca Gârbu – inginer, inspector în instalaţii şi directorul Filarmonicii din Cluj-Napoca, Marius Tabacu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter