Politică

Guvernul înfruntă azi o nouă moţiune

<p><img class="caption" src="documente/stories/03_martie/08_ziua/mircia-giurgiu.jpg" border="0" alt="mircia giurgiu" title="Mircia Giurgiu" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Matematic, moţiunea pe care o promite Opoziţia nu are şanse să treacă.</p>

Angajarea răspunderii Guvernului pe noul Cod al Muncii a ridicat Opoziţia în picioare, liderii USL anunţând, încă de săptămânile trecute, că vor depune o moţiune de cenzură.

Politicienii au avut răgaz o săptămână să vină cu amendamente la proiectul de lege, care a stârnit nemulţumiri în rândul Opoziţiei, dar şi printre parlamentarii de la Putere.


Unii politicieni din Coaliţia de guvernământ consideră că asumarea răspunderii în Parlament este pripită.

Deputatul UNPR Vasile Soporan se declară susţinătorul adoptării legilor prin Parlament. “Doar în cazuri excepţionale cred că trebuie să se ajungă la asumarea răspunderii de către Executiv pe o lege, iar eu nu cred că acesta este un caz excepţional”, a precizat Soporan pentru monitorulcj.ro. În ce priveşte moţiunea de cenzură a Opoziţiei, Soporan a adăugat că nu crede că “are vreo şansă să treacă. Dacă ne gândim aritmetic, dacă se merge pe însumarea voturilor, nu va trece”.


Pe de altă parte, amendamentele UNPR privind păstrarea contractelor colective de muncă şi disponibilizările colective au fost acceptate. Liderul UNPR, Marian Sârbu, a explicat ieri că, în varianta iniţială a Guvernului, contractele colective “dispăreau cu desăvârşire” din textul modificat al Codului Muncii. În ce priveşte celălalt amendament susţinut de sindicate, Sârbu a precizat că, prin modificările aduse articolului privind disponibilizările colective, s-a obţinut “o barieră pentru un posibil abuz al angajatorilor şi o protecţie rezonabilă a salariaţilor”.

Giurgiu a adus amendamentele promise


Deputatul clujean Mircia Giurgiu (PDL) a depus o serie de amendamente stabilite în urma discuţiilor cu sindicaliştii. Amendamentele au fost convenite împreună cu BNS şi sunt susţinute şi de alte confederaţii sindicale – Cartel Alfa, CSDR, CNSLR „Frăţia” şi Meridian.

Printre modificările propuse de Giurgiu se numără aplicarea perioadei de probă de maxim 90 de zile doar pentru anumite profesii. Proiectul actual al Codului muncii prevede această perioadă de probă pentru toate funcţiile de execuţie. De asemenea, Giurgiu mai propune ca “orice salariat să aibă dreptul de a munci la angajatori diferiţi sau la acelaşi angajator, fără ca prin cumulul orelor lucrate să poată depăşi 13 ore, în baza unor contracte individuale de muncă”.


În ce priveşte criteriile de evaluare a angajatului, „să se stabilească obiectivele de performanţă individuală, precum şi criteriile de evaluare a realizării acestora. Un astfel de drept al angajatorului trebuie exercitat numai în limita normei de muncă legal stabilite pentru fiecare salariat în parte”, propune deputatul Mircia Giurgiu.

USL susţine propriul Cod


Membrii USL au decis să nu aducă amendamente noului Cod. Ei au depus în Parlament, săptămâna trecută, varianta proprie a Codului, după discuţii cu sindicatele şi patronatele.

Astăzi, după asumarea răspunderii de către Guvern, liberalii şi social democraţii vor depune moţiunea de cenzură.

“Vom depune această moţiune azi, după asumarea de către Guvern pe noul Cod. Măsurile sunt, aşa cum am mai spus, antisociale”, a explicat Cordoş. “Nu putem accepta cum Guvernul bagă pur şi simplu pumnul în gură cu acest Cod şi cu asumarea”, a precizat, la rândul său, Nicoară.

Puterea nu votează

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat că parlamentarii Coaliţiei se vor abţine de la vot şi a susţinut că demersul antiguvernamental al opoziţiei va fi respins, întrucât “Uniunea Socialistă nu are în acest moment forţa politică să impună un alt Executiv”.

“Nu există niciun dubiu, evident moţiunea de cenzură va fi respinsă. Nu va întruni numărul necesar de voturi pentru înlăturarea Guvernului. În ceea ce ne priveşte, vom urma acelaşi comportament politic ca şi la celelalte moţiuni (parlamentarii puterii vor sta în bănci în momentul votului – n.r.), pentru a dovedi clar că Uniunea Socialistă nu are majoritate în Parlament şi nu-şi poate impune punctul de “vedere socialist în Parlament#, a declarat Voinescu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter