Politică
CIADO: Peste 70% dintre români consideră că actuala clasă politică nu este matură şi responsabilă
<p />Peste 70% dintre români consideră că actuala clasă politică nu este matură şi responsabilă pentru a gestiona problemele de interes public, relevă un studiu realizat de Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO) România, privind percepţia publică despre clasa politică.
În acelaşi timp, 14% cred că actuala clasă politică este suficient de matură şi responsabilă pentru a gestiona problemele de interes public.În ceea ce priveşte votul exprimat de parlamentari, 79% dintre respondenţi sunt de părere că acesta este dat în funcţie de interesele de partid iar 12% - în funcţie de interesele electorilor.
Aproximativ 75% dintre persoanele intervievate afirmă că actualul guvern şi clasa politică din arcul guvernamental nu au gestionat criza economică în mod responsabil, asigurând protecţie socială persoanelor vulnerabile, şi numai 15% cred contrariul.
Potrivit studiului, 57% dintre respondenţi sunt de părere că parlamentarii din colegiul lor au intrat în politică pe baza susţinerii financiare a partidului din care provin şi 34% cred că aceştia au intrat pe criterii de competenţă profesională.
Respondenţii studiului apreciază în proporţie de 74% că retragerea opoziţiei de la dezbaterile coaliţiei şi faptul că membrii coaliţiei nu votează când se introduc moţiuni de cenzură reprezintă voinţa partidului iar 17% cred că acest lucru reprezintă voinţa electoratului.
La întrebarea dacă parlamentarii care absentează de la comisii şi plen în mod constant, de cele mai multe ori nejustificat, blocând procesul legislativ, ar trebui să suporte consecinţele Codului muncii prin desfacerea contractului de muncă pentru absenţe nemotivate, 87% au răspuns ''Da'' şi 11% - ''Nu''.
Potrivit sondajului, 61% dintre persoanele chestionate consideră că actuala clasă politică o reprezintă persoane din mediul de afaceri impuse de diferite partide, 21% cred că această clasă politică face parte din elita intelectualităţii române iar 18% nu ştiu.
Respondenţii sunt de părere în proporţie de 83% că actualele dezbateri pe teme de interes general prin intermediul mass-media, precum şi în plenul Parlamentului între diferiţi politicieni sunt atacuri la persoană, 9% cred că sunt pe bază de ideologie iar 9% nu ştiu.
Totodată, 78% dintre persoanele chestionate apreciază că oamenii politici caută să se îmbogăţească prin politică, întrucât în campanie investesc mulţi bani şi doresc recuperarea lor cu profit, 12% nu cred acest lucru iar 10% nu ştiu.
La întrebarea dacă actualul parlamentar din colegiul lor îi va convinge pe respondenţi să-l voteze din nou dacă se va regăsi pe listele electorale în 2012, 41% au răspuns ''Nu'', 34% au răspuns ''Da'' iar 25% 'Nu ştiu'.
Sondajul a fost realizat de Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului CIADO România, la nivel naţional, fiind intervievate 3.500 persoane, în perioada 24 februarie - 9 martie.