Politică

Cum ar fi putut arăta Filarmonica?

<p><img class="caption" src="documente/stories/03_martie/11_ziua/sorin-apostu.jpg" border="0" alt="Sorin Apostu, Ligia Subtirica, prezentare planse proiecte filarmonica" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Planşele celor şapte proiecte depuse la concursul de arhitectură pentru Centrul Cultural „Transilvania” urmează să fie expuse în mai multe spaţii din oraş.</p>

Ieri, toate cele şapte proiecte care au participat la concursul de arhitectură pentru Centrul Cultural „Transilvania” au fost prezentate, pentru prima oară, de primarul Sorin Apostu şi arhitectul-şef al municipiului, Ligia Subţirică.

Vă reamintim că proiectul câştigător a fost realizat de VAAL Arhitectură împreună cu Popp şi Asociaţii din Bucureşti.


„Membrii juriului au apreciat în mod deosebit atitudinea administraţiei publice faţă de acest proiect şi modul de abordare, având în vedere faptul că puţine administraţii publice se implică în aşa ceva. În România va fi practic primul sediu de Filarmonică realizat profesionist. Arhitecţii de renume internaţional care au fost în juriu au apreciat conceptul urban, timeless, care nu se va demoda, de oraş în oraş. Dacă vă întrebaţi de ce proiectul câştigător a primit doar 51 de puncte din 60 posibile, trebuie să ştiţi că în arhitectură niciodată nu poate fi totul perfect. Pot să afirm că acest concurs a fost un succes”, a declarat ieri Ligia Subţirică.

 


Munca arhitecţilor din juriu, pe bani puţini


Primarul Sorin Apostu s-a arătat încântat de atitudinea membrilor juriului, care nu au venit la Cluj pentru bani. „Eu am crezut că a costat o avere pentru ca aceşti arhitecţi să vină la Cluj, dar a fost vorba despre sume mai mult simbolice. Este pentru prima dată când aud că este vorba despre o participare pro-bono. Eu cred că acest proiect este un punct în plus pentru modul în care Clujul îşi face intrarea în zona capitalelor culturale europene”, a subliniat primarul.


Aprecieri pentru organizarea concursului şi pentru proiectul câştigător au venit şi din partea preşedintelui OAR, Şerban Ţigănaş. „Anul trecut, în vară, rugam reprezentanţii Primăriei să accepte ca o astfel de investiţie publică să se realizeze prin concurs şi nu după ceea ce spune legislaţia românească, care este total neadecvată când vine vorba despre asemenea proiecte. Eu cred că principalul merit care trebuie subliniat este al arhitecţilor care au depus proiecte pentru că este o muncă imensă în spate. Proiectul câştigător este extraordinar de interesant şi îmi place”, a declarat Şerban Ţigănaş. Raportul juriului privind concursul de la Cluj va fi tradus în limbile engleză şi germană şi va fi publicat pe site-urile de specialitate.

Ultimele Stiri
abonare newsletter