Politică

Două propuneri europene dau fiori celor certaţi cu legea

Unul dintre cele mai importante proiecte din istoria legislativului European urmează să fie votat în 17 decembrie.

Europarlamentarul Monica Macovei, în şedinţa Comisiei LIBE Europarlamentarul Monica Macovei, în şedinţa Comisiei LIBE

Comisia de Libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE), din cadrul Parlamentului European votează în 17 decembrie, la Bruxelles, proiectul legii privind confiscarea extinsă a averilor ilicite. Textul este rezultatul negocierilor între Comisia Europeană, Consiliul UE şi Parlamentul European.

Finalizarea dosarului pe confiscarea extinsă a fost prezentată de europarlamentarul Monica Macovei, în cadrul şedinţei comisiei care a avut loc joi, la Bruxelles.


Ce presupune confiscarea extinsă?

Astfel, procedura confiscării extinse se va aplica la reţelele de crimă organizată, pornografie, criminalitate informatică şi corupţie. De asemenea, noua directivă va introduce o extindere a verificării averilor, procurorii putând să solicite o verificare extinsă a celui care a fost incriminat şi confiscarea bunurilor, dacă provenienţa acestora nu poate fi dovedită. Totodată, se urmăreşte transferul bunurilor prin diferite procedee, precum donaţii, sponsorizări şi nu numai.

Votul în plen pe acest proiect va fi dat după cel din cadul comisiei, în primele luni ale anului viitor.  


Lobby pentru funcţia de Procuror European

O altă propunere promovată de europarlamentarul Monica Macovei şi care dă fiori unor lideri politici din România vizează înfiinţarea funcţiei de Procuror European. Aceasta însă doar în mandatul viitor, a explicat Macovei. Şi acest subiect a fost discutat în cadrul şedinţei Comisiei LIBE de săptămâna trecută.

Comisia Europeană menține astfel proiectul privind înființarea instituției Procurorului European, în ciuda unor avize negative transmise de unele state membre. România, prin Camera Deputaților, este una dintre țările care au spus „nu“ acestui demers. „Când e vorba de fraudă pe fondurile europene s-a constatat că OLAF (Oficiul European de Luptă Antifraudă ) nu face suficient (…) S-a constatat că la OLAF, procentul de trimitere în judecată e foarte mic, şi atunci s-a luat decizia şi s-a pus această instituţie care va face tot, de la cap la coadă, şi va trimite în judecată în instanţele naţionale. Acest procuror european va avea puteri mari, va putea intercepta, va avea martori, va putea face orice act de anchetă, dar dacă va dori să ancheteze, spre exemplu, un martor român sau va vrea o interceptare legată a unui român sau unuia care e în România, se va urma legea din România. Va respecta regulile de procedură din ţările în care urmează să aibă activitatea (…) Deocamdată suntem la nivelul în care Comisia a consultat statele membre, cum e obligatoriu, şi a făcut un draft de regulament care se discută şi va suferi modificări, cum suferă toate aceste documente. Mai durează, va fi în mandatul viitor când se va adopta”, a explicat Monica Macovei.


Monica Macovei este raportor al Parlamentului European pentru Directiva privind punerea sub sechestru şi confiscarea bunurilor provenite din infracţiuni. În luna mai 2013, Monica Macovei a primit mandat din partea Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne să înceapă trialogul, adică negocierile dintre Parlamentul European, Consiliul şi Comisia Europeană pentru varianta finală a Directivei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter