Politică
Politica e de gen feminin! 13 doamne din Cluj care au cucerit un domeniu al bărbaţilor
Contestate sau invidiate, femeile care alături de bărbaţi conduc destinul municipiului, judeţului, dar şi al ţării au dovedit că au un cuvânt de spus în politică indiferent că vorbim de Consiliul Local, Consiliul Judeţean sau Parlamentul României.
Două din cele 13 doamne din politica şi administraţia clujeană ocupă funcţii deloc de neglijat: primul viceprimar femeie al municipiului şi primul ministru femeie din judeţul Cluj. Cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii, sărbătorită pe data de 8 Martie, Monitorul de Cluj vă oferă poveştile acestora.
Au trecut peste prejudecăţi şi au demonstrat că pot administra oraşul şi judeţul la fel de bine ca un bărbat. Într-un domeniu dominat de bărbaţi, 13 clujence au reuşit să îşi impună punctul de vedere şi să ajungă la conducerea ţării, a judeţului şi a municipiului. Aurelia Cristea este prima femeie ministru din judeţul Cluj, iar Anna Horvath este primul viceprimar femeie din istoria municipiului.
Aurelia Cristea: prima clujeancă ministru
Clujul nu duce lipsă de reprezentanţi femei în Parlament, iar de curând nici în Executiv, Legislativul României având de aici trei doamne: Aurelia Cristea, Elena Uioreanu şi Steluţa Cătăniciu, toate aflate la primul mandat. Cristea este şi prima clujeancă ce a ajuns în Guvernul României, în calitate de ministru. Întorcându-ne în timp, însă, primele femei care au reprezentat Clujul în Parlament nu au fost clujence: Norica Nicolai – la Senat şi Graţiela Iordache -la Camera Deputaţilor, ambele „paraşutate“ din alte zone ale ţării, în legislatura 2000-2004. Ulterior prima dintre ele a ajuns în Parlamentul European, iar a doua după gratii.
Aurelia Cristea este prima femeie ministru de la Cluj, are 45 de ani şi este licenţiată ca economist al Facultăţii de Management a Universităţii de Vest din Timişoara. Începînd din anul 1997 a lucrat în domeniul asigurărilor fiind director de vînzări la nivel naţional la o importantă companie din acest domeniu. A intrat în politică în 1999 pentru că a fost mereu preocupată de problemele societăţii româneşti.
„Am avut şansa să am realizări profesionale bune care sa-mi ofere un confort social. Consider că pe lângă aportul profesional la dezvoltarea ţării noastre, pot şi am datoria să contribui şi în calitate de factor de decizie, că am cunoştinţele şi voinţa necesare pentru a aduce o schimbare pozitivă în conducerea României. Am fost şi rămân aproape de nevoile omului simplu şi doresc ca din postura de ministru să pun pe primul loc nevoile acestuia“, spune Cristea.
Cele mai prospere ţări, conduse de femei
Proaspătul ministru pentru Dialog Social mai arată că situaţia se schimbă la nivel mondial: cele mai prospere state din nordul Europei şi din Occident sunt cele cu cel mai mare procent de femei implicate în politică.
„Nu cred că este doar o coincidenţă şi consider că este un lucru bun că şi România urmează acest model, prin PSD, care îşi urmează astfel fidel doctrina social-democrată, promovând femeia în societate. Sigur că nu este uşor să fii femeie în politica românească, pentru că aşteptările pe care electoratul şi media le au faţă de tine sunt deseori mai mari decât în cazul bărbaţilor. Este o provocare să-ţi menţii echilibrul în orice situaţie, pentru că derapajezele sunt taxate mult mai dur şi poţi face rău nu doar ţie, ci şi celorlalte femei din roluri de decizie. Cred însă că atât eu cât şi celelalte doamne din instituţiile româneşti avem multe de oferit, având o perspectivă mai moderată, umană, empatică faţă de problemele sociale, punând mai uşor pe primul loc cetăţeanul decât propriul interes“, adaugă Cristea.
Elena Uioreanu: liberală de la începutul carierei
Deputatul Elena Uioreanu a intrat în politică în 1990, şi în ciuda traseismului caracteristic multor politicieni români, a rămas fidelă doctrinei liberale. Are 38 de ani şi este de profesie jurist. Deputatul spune că a învăţat pe propria piele că în politică nu trebuie să aştepţi să ţi se ofere ceva, ca femeie.
„Politica este de gen feminin, politicianul e masculin. Asta e diferența. Și trebuie înțeleasă, dacă vrei să ai o carieră în politică. Eu am înțeles, pe pielea mea, că în politică nu trebuie să aștepți să ți se ofere ceva, la fel ca oriunde altundeva, în orice domeniu. Trebuie să știi să-ți iei! Faptul că ești femeie în politică sau în bussines nu trebuie să te facă să aștepți tratamente speciale, gentilețe, ”cadouri” din partea bărbaților. Acestea le poți aștepta în viața privată, dar nu în carieră. Dacă vrei politică sau bussines trebuie să muncești pentru asta. Mai mult decât o face un bărbat“, spune Elena Uioreanu.
A învăţat să muncească dacă îşi doreşte ceva
Mai mult, în opinia acesteia, nici nu ar trebui să vorbim despre politicieni femei sau bărbați, avantajele sau dezavantajele apartenenței la un anumit gen.
„Cel puțin pentru mine politica e politică, politicienii sunt politicieni. Așa că nu mă simt dezavantajată! Dar nici avantajată în vreun fel. Ar fi ciudat să mă apuc să vă vorbesc acum despre calitățile femeilor, cât sunt ele de sensibile, de deschise cauzelor umanității și toate cele câte se mai spun despre noi. Sunt adevărate toate, dar dacă nu te ști folosi de aceste calități, le ai degeaba. La fel cum și bărbații, se pot lăuda degeaba că sunt cei mai cei, organizatori, conducători înnăscuți și alte cele, dacă nu își folosesc atuurile decât pentru a-și demonstra superioritatea de gen și nu acolo unde e nevoie de aceste calități. Eu am învățat să nu ma văicăresc, să muncesc dacă vreau să obțin ceva, să mă impun dacă e cazul. Nu aștept cadouri!“, adaugă deputatul liberal.
Cea mai mare saţisfacţie a Elenei Uioreanu este faptul că e mamă: „Că am un băiat pe care îl iubesc mai mult decât orice în lumea aceasta. Abia pe urmă vin satisfacțiile de ordin profesional, cele de carieră. Sunt mândră că am reușit să câștig încrederea oamenilor care m-au trimis în Parlament. Și voi face tot ce ține de mine să nu îi dezamăgesc!“.
Steluţa Cătăniciu: opinii vehemente în Consiliul Local
O altă liberală care îi reprezintă pe clujeni în Parlamentul României este Steluţa Cătăniciu (51 de ani). Ea a intrat în politică în echipa lui Emil Boc la începutul anilor 2000, iar în 2008 a trecut în opoziţie.
Deputatul, de profesie jurist, s-a remarcat de-a lungul timpului, prin poziţiile sale vehemente în Consiliul local Cluj-Napoca. Însă pe cât de sonoră a fost în forul local, pe atât de tăcută este acum în Legislativul României. Recent, Steluţa Cătăniciu s-a ales cu o plângere la Agenţia Naţională de Integritate, deoarece în timp ce era consilier local ea a acordat asistenţă juridică unei firme aflate în litigiu cu municipalitatea.
Andreea Morar nu se simte intimidată de cei 31 de bărbaţi din Consiliul Judeţean
În componenţa Consiliului Judeţean sunt cinci femei care trebuie să facă faţă la 31 de bărbaţi. Toate sunt în opoziţie, iar cele mai multe se află la primul mandat, dar aceasta nu înseamnă că nu îşi spun punctul de vedere ori de câte ori este nevoie. Nu se simt intimidate şi spun că administrarea judeţului alături de bărbaţi este o provocare. Aceste femei au reuşit cu succes să îmbine cariera cu familia, iar cele mai frumoase amintiri legate de ziua de 8 Martie sunt cele petrecute alături de copiii lor.
„În momentul în care iei o decizie legată de un proiect care privește județul te responsabilizează şi îți amintește de fiecare dată că eşti acolo datorită cetățenilor care te-au trimis prin votul lor. În ceea ce-i privește pe colegii mei bărbați pot să spun că îmi face o deosebită plăcere să lucrez alături de ei, însă nu am trăit până în prezent vreun sentiment de intimidare. Cea mai frumoasă amintire de 8 Martie a fost prima serbare la grădiniţa a băieţelului meu Andrei care a povestit tuturor că am fost «emoționată şi entuziasmată»”, povesteşte Andreea Morar (PDL).
Mariana Leş: femeile, mai performante decât bărbaţii
Mariana Leş (PDL) este de părere că în locurile unde activează, femeile fac performanţă, lucru care nu se pate spune despre toţi bărbaţii. „Să administrezi judeţul alături de mulţi bărbaţi e o provocare care îţi pune la încercare tenacitatea, înţelegerea, arta compromisului, seriozitatea şi nu în ultimul rând, imaginaţia. Nu sunt intimidată de bărbaţi, ci de comportament şi limbaj agresiv şi demagogic, la limita decenţei. Cele mai frumoase cadouri de 8 Martie sunt întotdeauna cele primite de la fiul meu. De mai bine de 10 ani, de 8 Martie sărbătoresc împreună cu prietenele mele cele mai bune. Cele mai frumoase amintiri sunt legate de clipele petrecute cu ele”, spune aceasta.
Adina Raţiu: cel mai tânăr consilier judeţean
Adina Raţiu este cea mai tânără aleasă din Consiliul Judeţean Cluj. La 26 de ani îşi începea activitatea, la primul mandat, în forul legislativ. Spune despre majoritatea pe care o deţin bărbaţii în CJ Cluj că nu reprezintă o barieră în activitatea sa.
„Colaborarea mea cu colegii este de cele mai multe ori una constructivă. Cred că nu m-am simţit intimidată de bărbaţii din CJ Cluj şi datorită faptului că în partidul din care fac parte are oarecum ca şi obiectiv şi promovarea şi implicarea femeilor în politica şi în administraţia judeţeană/locală. În momentul de faţă suntem 4 femei din cei 12 consilieri judeţeni ai PDL. O activitate profesională realizată cu succes depinde de competenţe. Fiecare dintre cele două categorii, femei sau bărbaţi, au domenii de activitate în care pot excela”, este de părere Adina Raţiu.
Steluţa Racolţa: femeile să fie mai curajoase
Steluţa Racolţa (52 de ani) se află la al doilea mandat ca şi consilier judeţean. Declară că în ambele mandate s-a lovit de prezenţa numeroasă a bărbaţilor în forul legislativ, dar că această situaţie nu a constituit un dezavantaj.
„Uneori, am fost dezamăgită de atitudinea şi limbajul unor colegi bărbaţi din CJ Cluj, care, din nefericire, aşa consideră ei că îşi legitimează «bărbaţia» în politică. Personal, am mare încredere în capacitatea de muncă şi abilitatea femeilor. Sunt convinsă că sunt multe femei care pot face faţă multor provocări profesionale. Din păcate, PSD şi PNL nu au, în acest moment, consilieri judeţeni femei. Acest lucru poate spune foarte mult despre politica de resurse umane a celor două partide. Sfatul meu pentru consilierele judeţene - colegele mele din PDL şi pentru reprezentanta PPDD, Iulia Ianchiș Gheţe - este să fie mult mai curajoase atunci când au iniţiative importante pentru locuitorii judeţului Cluj sau atunci când au opinii contrare bărbaților consilieri judeteni, indiferent de partidul din care fac ei parte”, a declarat Racolţa.
Olah Emese: nu este intimidată de politică
Olah Emese are 32 de ani, este consilier local, fiind de profesie avocat. Se află la primul mandat de consilier local, fiind aleasă pe listele UDMR, în anul 2012. A început să cocheteze cu politica în urmă cu aproximativ 10 ani, în timpul facultăţii când activa ca voluntar la diverse campanii ale uniunii. Nu se simte intimidată de lumea politicii, dominată de bărbaţi, în ciuda faptului că societatea are pretenţii mai mari de la femei.
“Este o luptă grea şi spun acest lucru şi în calitate de preşedinte al organizaţiei de femei a UDMR. Societatea română, dar şi cea maghiară are pretenţii mai mari de la femei decât de la bărbaţi deoarece noi trebuie să fim şi femei de casă, dar să facem performanţe şi pe plan profesional, în carieră”, afirmă Olah Emese. În ceea ce priveşte relaţia cu colegii bărbaţi din Consiliul Local şi din partid, ea consideră că are o colaborare bună, bazată pe respect.
Anna Horvath: să fii viceprimar e o mare responsabilitate
Anna Horvath are 40 de ani şi în anul 2012 a reuşit să devină prima femeie viceprimar din istoria municipiului Cluj-Napoca, fiind aleasă pe listele UDMR. Munca în administraţia publică o face din plăcere, iar faptul că este al doilea om în Primărie, după Emil Boc, implică o mare responsabilitate.
“Fiind viceprimar simt că este o mare responsabilitate şi răspundere, dar îmi place foarte mult această muncă deoarece sunt mereu aproape de oameni”, spune Anna Horvath. Viceprimarul municipiului consideră că succesul unei femei într-o lume a bărbaţilor este o inspiraţie pentru toate femeile. “Cred că dacă un bărbat greşeşte ceva, acea greşeală are repercusiuni doar asupra propriei persoane, dar în momentul în care o femeie a greşit, acea greşeală are repercusiuni asupra tuturor femeilor. În relaţiile profesionale cu bărbaţii sunt situaţii în care te poţi simţi privilegiată de faptul că eşti femeie, dar şi cazuri în care eşti intimidată. Oricum, atât în munca cu bărbaţii cât şi cu femeile, multe lucruri se definesc prin relaţiile interpersonale”, afirmă Anna Horvath.
Viceprimarul municipiului a intrat în politică încă din anii ’90, imediat după Revoluţie, tatăl ei fiind unul dintre membrii fondatori ai UDMR. A absolvit două facultăţi: Facultatea de Comerţ de la Academia de Studii Economice Bucureşti (1996) şi Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai (2004).
Claudia Anastase: politica e un domeniu dur ca oricare altul
Claudia Anastase are 42 de ani, este consilier local, fiind aleasă pe listele PSD în anul 2012. Este licenţiată în management în industrie şi deţine o diplomă de master în management politic. A intrat în politică în anul 2000, în PSD care la acea dată era în opoziţie. Nu s-a temut niciodată să aleagă o carieră într-o lume a bărbaţilor.
“Este un domeniu dur ca orice alt domeniu, iar în ceea ce priveşte colaborarea cu colegii bărbaţi din Consiliul Local, nu am o percepţie negativă faţă de ei pentru că întotdeauna am fost o adeptă a argumentelor şi pot să spun că nu este un mediu ostil”, este de părere Claudia Anastase. Ea le transmite tuturor femeilor să rămână optimiste pentru că pe optimismul femeilor se reclădeşte încrederea ţării.
Ioana Borza: consilier local şi manager al unei companii
Ioana Borza are 35 de ani şi este consilier local din anul 2012, fiind aleasă pe listele PNL. Este absolventă a Universităţii de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu, fiind de profesie farmacist, cu un doctorat în ştiinţe medicale. Pe lângă faptul că este consilier local într-o majoritate care aparţine bărbaţilor, Ioana Borza ocupă şi funcţia de manager marketing la Farmec, reuşind să ajungă la un prag înalt al unei cariere dintr-un domeniu în care predomină, de asemenea, bărbaţii.
Ligia Mihaiu: în politică de 10 ani
Ligia Mihaiu este consilier local tot din anul 2012 şi a intrat în politică în urmă cu 10 ani, în PDL. De atunci a rămas fidelă partidului în care s-a înscris, reuşind să prindă un loc în Consiliul Local. Este şi preşedinte al organizaţiei de femei a PDL. Este de profesie inginer chimist şi lucrează la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, conservator general. Înainte de Revoluţie, a avut locul de muncă la Muzeul Etnografic.