Politică

Ce ne văd ochii în această campanie electorală?

Eurocandidaţii români încearcă să suplinească vizual lipsa discursului, prin afişe şi mesaje electorale neinspirate sau de prost gust.

Abia a început campania electorală, că aproape fiecare partid a prins a se lauda în fel şi chip. În lipsa unui discurs articulat, suntem înconjuraţi de sigle de partid, panouri şi afişe electorale care de care mai colorate.

Unele mesaje electorale stârnesc jena, iar altele râsul: candidaţii noştri ne îndeamnă să facem schimbări cu forţa, ne spun că schimbarea înseamnă mişcare sau că USL nu a murit, că românii sunt eurocampioni sau dimpotrivă obosiţi şi trebuie să ia pastile, dar şi că trebuie să aducă Europa în casele noastre. Unii dintre ei doar ne pupă şi ne iubesc. Iată ce spun specialiştii în domeniul reclamei electorale şi sociologii, într-o analiză a mesajelor transmise de candidaţi după primele zile de campanie electorală.


Ioan Hosu, sociolog: PSD „pune mortul în geam“

Din păcate, spune sociologul clujean Ioan Hosu, în mare parte mesajele candidaţilor sunt neinspirate, iar delimitarea între ei şi noi este prea stridentă.

„Cele mai multe afişe electorale ies în evidenţă, dar nu neapărat pozitiv. Cele mai multe nu transmit cel mai potrivit mesaj, ca asociere de cuvinte, ca imagine. De exemplu, Forţa Civică: avem acolo o asociere de cuvinte schimbare - inteligenţă - forţă, adică schimbare cu forţa. Numai că schimbare cu forţa în context european nu merge. Schimbarea durabilă nu se face cu forţa, se face de jos în sus, la nivelul mentalităţilor. În ce priveşte mesajul PSD, potrivit căruia USL trăieşte, întrebarea care apare aici este de ce ţine PSD să spună că USL trăieşte. Este o formulă forţată, adică PSD pune mortul în geam, cum se spune, pentru pensie... PSD trăieşte acuma dintr-o glorie electorală deja trecută, gloria din 2012. Iar PNL vine cu eurocampionii, trimiţându-ne la o performanţă sportivă trecută. Pe de altă parte, la ce suntem noi campioni în UE, la sărăcie?“, se întreabă Hosu.


PMP îndeamnă la sport, Noua Republică - la pastile

Hosu mai arată că prin slogan şi imagine, reprezentanţii noului PMP îndeamnă la mişcare şi sport, nu la vot şi politică. „Vedem un fel de catwalk, de podium, iar blugii vin din spaţiul cultural american, nu european. Ei se adresează electoratului tânăr, dar prin acest mesaj şi această imagine, pierd altă parte a electoratului. Sloganul lor este unul mai degrabă sportiv.

În ce priveşte mesajul Noii Republici, acesta este că românii sunt obosiţi, astenici şi, ca atare, avem nevoie de pastile. Asocierea cu medicamentele e prea puternică: nu chiar toţi românii sunt obosiţi. De asemenea, PDL aduce Europa acasă, avem un mesaj european, spre deosebire de cel de la PSD. Aici însă imaginile candidaţilor sunt neinspirate, pozele lor sunt poze gen buletin“, mai arată sociologul. 


DD ne pupă şi ne iubeşte. Ca Florin Piersic

În ce priveşte afişele lui Dan Diaconescu, mai arată Ioan Hosu, acestea „sunt echivalentul a ce oferea zero tv, adică zero. Vă iubesc şi vă pup, este un mesaj gen Florin Piersic, rămânând în telenovela Elodiei politice“.

Hosu mai completează că „în general, afişele par a fi făcute în pripă, sunt nepregătite, unele neinspirate, pot stârni jenă sau zâmbete. Candidaţii se delimitează, vorbim de ei şi noi, se stabileşte o distanţă. Dacă vizual campania este prost inspirată, rămâne de văzut cum va fi discursul“.


Darius Groza, PR online: PSD „lucră“ electoratul la ego

Specialiştii în relaţii cu publicul explică, la rândul lor, că deşi afişele şi mesajele candidaţilor nu par tocmai inspirate, acestea sunt totuşi bazate pe nişte studii. „Mesajele social-democraţilor par atât de specifice, încât presupun că au studiat diverse tipuri de target-uri electorale și au ajuns la concluzia fie că nu pot să le atingă pe toate într-unul singur, fie să testeze mai multe variante în paralel, țintind mai multe segmente, urmând să promoveze masiv doar unul în ultima parte a perioadei electorale”, arată, la rândul său, Darius Groza, PR online Vitrina Advertising.

„Cel puțin din primele două transcede clar un insight care valorifică frustrarea românească în societatea europeană, cu care se confruntă orice cetățean când merge într-o simplă excursie. PSD-ul "lucră" electoralul la ego. Toți românii au un complex de inferioritate între națiile colege de Uniune, iar mesajele PSD le redă speranță, că cineva merge să le reprezinte interesele, că ei vor putea merge în următoare excursie și vor fi primiți fără suspiciune și scepticism. Are șanse mari să funcționeze.


PDL-ul merge pe opusul cu același sens al PSD-ului: la noi de ce n-ar fi ca la ei? Pedeliștii oferă perspectiva încetării carierei căpșunarilor. Românii vor fi în Europa și acasă la ei“, spune Darius Groza.

PNL, cu mici şi bere

În ce priveşte mesajul PNL, Groza mai arată că acest partid pare să fi vizat publicul de peluză: „Mi-e frică să cred că PNL a vizat publicul de peluză, însă așa-mi pare. Fiindcă mesajul lor electoral pare să fie anume gândit pentru a fi ușor înghițit cu mici și bere, care deja știm că e o bună componentă de campanie de început de vară, omoloagă a sarmalelor și vinului fiert din iarnă“.

MRU sau câinele asmuţit

În ce priveşte Forţa Civică, fiind o mișcare experimentală (cum a fost și scoaterea lui Ungureanu în lumina publică, încă de la început), reprezentanţii acestui partid trebuie să fie agresivi, mai arată Groza: „La nivel declarativ, poate concura cu cei mari, însă această inițiativă va fi înecată de volumele mult mai mari ale celor dominanți. Ei abordează strategia câinelui asmuțit. Probabil are și o undă de promisiune de schimbare de mai sus, asumându-și să opereze dinspre Europa pentru a rezolva lucrurile din țară. Totuși, să ne dăm noi nouă la gioale pe-acolo nu e neapărat o abordare constructivă“.

Groza mai completează că PMP pare să fi convenit că a trecut destul timp amar ca să mai abordeze din nou placa stricată a schimbării, a reformei. „Și, la un nivel electoral mai mic decât mamuții PSD și PNL, se poate să funcționeze la un mic electorat frământat, dar care au uitat să verifice dacă nu i s-a mai promis așa ceva, deșart“, subliniază el.

abonare newsletter