Politică

Cine e şi cum trăieşte CEL MAI SĂRAC preşedinte din lume?

Îşi donează 97% din salariu şi locuieşte într-o casă modestă: „Nu am nevoie de multe pentru a trăi”.

Adeseori prezentat drept „cel mai sărac” preşedinte din lume, Jose Mujica, preşedintele Uruguayului, a povestit pentru CNN despre stilul său auster de viaţă, despre legalizarea consumului şi a producţiei de canabis şi despre cei 14 ani petrecuţi în închisoare.

„Nu sunt un preşedinte sărac. Săraci sunt oamenii care au nevoie de multe - Seneca a spus acest lucru. Eu sunt un preşedinte auster”, a spus Jose Mujica într-un interviu luat de jurnalista Christiane Amanpour de la CNN.


Fost membru în guerrilla marxistă, preşedintele Uruguayului îşi donează 97% din salariu, conduce un Volkswagen Beetle din 1987, vinde flori împreună cu soţia sa în propria casă, o locuinţă modestă din Montevideo pe care nu a schimbat-o pentru palatul prezidenţial.

„Nu am nevoie de multe. Trăiesc exact cum trăiam şi când nu eram preşedinte - în acelaşi cartier, în aceeaşi casă, în acelaşi fel. Şi sunt un republican”.


„Multe persoane vor bani în cantităţi mari. Nu ar trebui să intre în politică”

Jose Mujica trăieşte asemenea majorităţii pentru că majoritatea poporului a fost cea care l-a votat, îşi motivează el stilul de viaţă, adăugând că din punct de vedere moral nu are dreptul de a trăi ca o minoritate în ţara sa.

„Multe persoane vor bani în cantităţi mari. Nu ar trebui să intre în politică. E felul meu de a vedea lucrurile. Nu improvizez. Nu fac marketing. Aceasta este filosofia mea”, a mai spus preşedintele Uruguayului.


Mujica s-a întâlnit cu preşedintele Statelor Unite luni la Casa Albă. Întrebat cum este pentru un fost membru al guerrillei marxiste să păşească în interiorul celui mai puternic dintre simbolurile Occidentului, Mujica a spus că trebuie să accepte „această planetă”, chiar dacă nu ştie dacă este sau nu de acord cu ea.

În Uruguay, canabisul e legal

În decembrie 2013, Uruguay a devenit prima ţară care a legalizat producţia şi vânzarea canabisului, decizie lăudată şi criticată în lumea întreagă.


„Regularizăm o piaţă clandestină pe care vrem să o legalizăm", a explicat preşedintele uruguayan. "Nu extindem dependenţa. Încercăm să rezolvăm problema în timp util pentru oamenii care se luptă cu această dependenţă, care, ca orice altă dependenţă, este un lucru rău."

Regularizarea consumului şi a utilizării de marijuana este o măsură împotriva traficului de droguri şi ar putea duce şi la diminuarea consumului, explică Mujica: „Încercăm să luăm piaţa din mâinile traficanţilor”.


„Când adaugi o aură de interzis la toată afacerea, îi îndemni de fapt pe cei tineri să se apuce de droguri. Totuşi, dacă prezinţi totul drept sub forma unui produs controlat pe care îl poţi procura la farmacie - asemenea altor medicamente precum morfina, folosită pentru anumite prescripţii - atunci luăm tot misterul marijuanei şi lovim în dealerii de droguri”, a mai spus preşedintele Uruguayului.

Cât despre industria tutunului, Mujica, în calitate de fost fumător, spune că este un ucigaş care trebuie să fie adus sub control. Gigantul american Philip Morris a dat Uruguayul în judecată din cauza legilor sale împotriva fumatului.

„Nu este vorba de companii, nu e vorba de procese. Spun doar că trebuie să luptăm serios împotriva acestui lucru. Viaţa merită totul şi trebuie să luptăm pentru ea. Să fii în viaţă e un miracol”.

14 ani de închisoare

Povestea preşedintelui Mujica este cu atât mai remarcabilă cu cât a petrecut 14 ani în închisoare, o perioadă de timp fiind închis în regim solitar: „Când petreci mult timp de unul singur în regim de celulă, o broască, un şobolan care vine să mănânce pentru că laşi nişte firimituri acolo - aceasta este viaţa. Este viaţa pe care o ai acolo”.

„Şi probabil nu există nimic mai rău decât singurătatea după moarte”, a adăugat preşedintele Uruguayului. „Suntem fiinţe gregare. Avem nevoie de societate pentru a trăi. Nu ne salvăm niciodată de unii singuri, de fiecare dată ne salvăm împreună cu alţii. Sunt aspecte elementare ale vieţii. Dar sunt lucruri pe care prea des le uităm”.

Etichete: aglomeratie
Ultimele Stiri
abonare newsletter