Politică

22 din actualii europarlamentari români candidează pentru un nou mandat la 25 mai

Din cei 33 de actuali europarlamentari români, 22 se regăsesc pe listele pentru europarlamentarele din 25 mai, la care se adaugă Laszlo Tokes, care va candida, pentru un al treilea mandat, din partea formaţiunii Fidesz, din Ungaria.

Listele partidelor româneşti pentru europarlamentare sunt dominate de actuali europarlamentari, la care se adaugă foşti miniştri, parlamentari sau alţi oficiali, numele noi pe locurile eligibile fiind o raritate.

Din cei 11 europarlamentari în legislatura 2009-2014, PSD a păstrat, pe lista comună cu UNPR şi PC, şase: Corina Creţu, Cătălin Ivan, Daciana Sârbu, Ioan-Mircea Paşcu, Victor Boştinaru şi Claudiu Ciprian Tănăsescu. PSD mizează pe 13 locuri eligibile în PE, locurile 14 şi 15 fiind cu semnul întrebării.


În afară de europarlamentari, pe locurile eligibile ale PSD-UNPR-PC se află trei foşti miniştri: Ecaterina Andronescu, Dan Nica şi Maria Grapini (PC), senatorul Damian Drăghici şi Sorin Moisă, adjunctul şefului de cabinet al comisarului european pentru Agricultură. Doru-Claudian Frunzulică (UNPR), secretar de stat la Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, ar putea prinde şi el un loc de europarlamentar. Şanse au şi Constantin-Laurenţiu Rebega (PC), vicepreşedinte la Consiliul Judeţean Prahova, şi Ana-Claudia Ţapardel.

După ce în 2009-2014 a avut 11 europarlamentari, PDL speră să obţină, după scrutinul din mai, 5-6 mandate. Democrat-liberalii mizează pe europarlamentarii cu experienţă, astfel că pe primele locuri pe listă se află Theodor Stolojan, Monica Macovei, Traian Ungureanu şi Marian-Jean Marinescu. Cei patru eurodeputaţi sunt urmaţi de preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda, şi de consilierul parlamentar Orest Onofrei.


Şi PNL, care ar putea obţine 7 mandate, merge pe mâna europarlamentarilor, actuali sau foşti. Lista este deschisă de eurodeputata Norica Nicolai, urmată de Adina Vălean, Ramona Mănescu (care a părăsit PE anul trecut pentru a prelua portofoliul de la Transporturi), Cristian Buşoi (şi el fost europarlamentar, înainte de a fi numit în fruntea CNAS, în 2013), Renate Weber şi Eduard Hellvig.

Doi europarlamentari care în 2009 au fost pe lista PDL candidează din nou dar din partea altor partide: Sebastian Bodu, pe poziţia a doua la PNŢCD, şi Cristian Preda, care deschide lista noii formaţiuni PMP. Cele două formaţiuni şi-au propus să atingă pragul de 5%, ceea ce le-ar permite să trimită doi reprezentanţi în PE.


Pe primele două locuri ale listei UDMR se află europarlamentarii Iuliu Winkler şi Csaba Sogor.

Corneliu Vadim Tudor candidează şi el pentru un nou mandat pe listele PRM, după ce, iniţial, Biroul Electoral Central (BEC) i-a respins candidatura.


După ce a candidat din partea României de două ori, în 2007 ca independent, iar în 2009 pe lista UDMR, Laszlo Tokes ocupă acum poziţia a treia pe listele alianţei Fidesz-KDNP din Ungaria.

 

abonare newsletter