Politică

Studiu IRES: Scandalul Bercea Mondial modifică percepția relațiilor interetnice

Ultimele scandaluri legate de clanul Bercea Mondial și promovarea membrilor acestei familii pe televiziuni deteriorează percepția relațiilor interetnice din România, arată un studiu al Institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) dat publicității zilele trecute.

O concluzie principală a analizei arată că a crescut nivelul de intoleranță față de romi, dar și acceptarea unor proiecte de discriminare pozitivă sau a politicilor de asistență socială.

Unde se manifestă discriminarea

Respondenții apreciază că discriminarea cu privire la rromi se manifestă mai pregnant în spitale (44%) și locuri publice (43%), urmate de școală (37%) sau locul de muncă (31%).


„În toate aceste domenii, compasiunea și interpretarea unei situații de discriminare a scăzut față de studiul realizat de IRES pentru CNCD în 2013, scădere generată de impactul mediatizării scandalului Bercea Mondial. Acest scandal intens mediatizat deteriorează percepția privind discriminarea romilor, aproape jumătate dintre cei care considerau, în 2013, că romii sunt discriminați în Romania și-au schimbat această părere, o scădere drastică asociată cu creșterea intoleranței față de această etnie“, arată analiza IRES.

Acceptabilitatea rromilor a scăzut

De asemenea, indicatorii care măsoară percepția despre discriminare s-au modificat drastic față de anul trecut, iar acceptabilitatea romilor a scăzut în ultimele zile.


„În general, românii cred că discriminarea romilor în România are un nivel moderat. Dacă 43% dintre participanții la studiul IRES cred că romii sunt mult și foarte mult discriminați, 55% susțin că nivelul discriminării este unul mai degrabă redus“, se arată în analiza IRES, care mai precizează că tendința cu privire la nivelul discriminării este în scădere față de 2013, când institutul a efectuat un studiu pentru Consiliul Național de Combatere a Discriminării (CNCD).

Ultimele Stiri
abonare newsletter