Politică

Alin Tişe s-a dezlănţuit după acuzaţiile privind finanţarea nelegală a stadionului Cluj Arena: Ponta e un securist nenorocit

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj Alin Tişe l-a criticat extrem de dur pe premierul Victor Ponta după ce Corpul de Control a dat publicităţii un raport în care scotea în evidenţă mai multe nereguli în alocarea de către Guvern Boc, din fondul de rezervă, a 60 milioane lei pentru stadionul Cluj Arena. “Ponta este un securist nenorocit, un dictator înconjurat de nemernici şi îi voi face plângere penală”, a precizat senatorul Alin Tişe.

Fostul preşedinte al CJ Cluj Alin Tişe spune că va depune plângere penală pentru abuz în serviciu şi constituire de grup infracţional organizat împotriva lui Victor Ponta şi a Corpului de Control al premierului, după acţiunea de la Cluj Arena, acuzând că este vorba despre un "control politic". Potrivit acestuia, premierul Victor Ponta încearcă, prin astfel de controale "ilegale", să elimine şi să discrediteze adversarii politici, în condiţiille în care acesta a obţinut în Cluj-Napoca, în primul tur al alegerilor prezidenţiale, doar 18% din cauza unei "organizaţii PSD impotente".

“Am avertizat în urmă cu două luni că este un control politic şi că prin acest control Ponta încearcă practic să-şi elimine adversarii politici, dar încearcă să elimine şi adversarii politici locali pentru că organizaţia PSD este o organizaţie impotentă la Cluj. Ea nu poate să câştige alegerile decât dacă îşi înlătură adversarii politici. Au dat o mână de ajutor organizaţiei locale de aici, dar în acelaşi timp şi o mână de ajutor lui Victor Ponta pentru a câştiga aceste alegeri. În ceea ce priveşte respectarea legalităţii la Cluj Arena ea a fost întocmai respectată, faptul că această arenă a fost construită în urmă cu patru ani şi că toţi oamenii care au muncit sunt în Consiliul Judeţean Cluj astăzi, în orice moment, oricine, poate să-i întrebe pe acei funcţionari publici care au avizat pentru legalitate toate actele în ce măsură cineva a intervenit la ei sau cineva le-a cerut să facă acte ilegale”, a declarat Tişe.


Tişe mai spune că stadionul Cluj Arena a costat de şapte ori mai puţin decât Naţional Arena şi că PSD vrea să distrugă tot ce guvernul PDL a făcut pentru Cluj.

“Poliţia politică pe care o exercită dictatorul Ponta prin corpul de control ne arată cele mai hidoase şi cele mai urâte feţe ale acestui personaj politic. Este o escrocherie, este o mizerie fără margini făcută cu scopul discreditării mele, a oamenilor care s-au implicat în construirea acestei arene, în scopul discreditării celui mai ieftin stadion din lume construit în anul 2011 la standardul elite la preţul per scaun. Cluj Arena a costat de 7 ori mai puţin decât Naţional Arena, iar preţul per scaun a fost de 1.100 de euro în condiţiile în care Naţional Arena a costat aproape 5.000 de euro şi în condiţiile în care Cluj Arena are pistă de atletism şi sală de sport în interior şi Naţional Arena nu are. Ponta este un prim ministru care are practici securistice. Securiştii dacă nu puteau să te învingă te înlăturau. Eu nu doresc să trăiesc în această ţară condusă de un dictator înconjurat de nişte nemernici. Guvernul PDL a făcut enorm pentru Cluj, Ponta şi PSD distrug tot ce s-a făcut bun în acest judeţ, compromite acest obiectiv, compromite tot ce s-a făcut bine în acest oraş”, mai spune senatoru clujean.


El a mai spus că va face plângere penală împotriva lui Victor Ponta şi al Corpului de Control.

“Mai mult, Liviu Dragnea a ordonat Inspectoratului de Stat în Construcţii să facă şi ei controale la stadionul Cluj Arena după ce obiectivul este terminat de vreo patru ani. Pentru acest abuz fără precedent luni dimineaţa voi depune plângere penală pe care o voi înregistra la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj pentru săvărşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi grup infracţional organizat. Din punctul meu de vedere, Corpul de Control al premierului Victor Ponta acţionează ca un grup organizat, iar această plângere vizează pe premierul Victor Ponta, pe şeful Corpului de Control Ioan Lazăr, directorii din cadrul Corpului de Control, precum şi echipa de control care a fost deplasată în Consiliul Judeţean, deşi prin două adrese CJ Cluj indică Corpului de Control că nu are competenţe să controleze o autoritate aleasă şi solicită în mod expres să indice textul de lege care le dă dreptul să facă controale. În ciuda acestui refuz a CJ Cluj, prin ameninţări şi intimidări la adresa angajaţilor din CJ, Corpul de Control a sustras mii de pagini din arhiva Consiliului Judeţean. În cazul în care Corpul de Control sau orice altcineva avea suspiciuni de fraudă ar fi trebuit să facă sesizare la procuratură”, a mai declarat Tişe.


El mai spune că a făcut nenumărate adrese către Guvernul României pentru alocare de bani pentru Cluj Arena nu doar cea din luna decembrie 2010.

“Se spune în raport că în nota de fundamentare înaintată de CJ Cluj nu se indica suma, ceea ce o minciună, în condiţiile în care noi am precizat exact suma pentru finalizarea obiectivului. Altă minciună, că nu s-au cerut banii pentru lucrări adiţionale. O altă minciună este legată de data la care CJ Cluj a cerut banii de la Guvern, cum că s-ar fi cerut ulterior adoptării HG, dar noi am cerut de mai multe ori bani, cu mult înainte. Corpul de Control a dat dovadă de rea-voinţă, această ţară nu poate continua cu astfel de nemernici. Este o minciună cea în care se spune că noi am solicitat bani de la Guvern abia în 21 decembrie şi în 27 decembrie s-a înregistrat. În arhiva CJ Cluj se găsesc nenumărate adrese, trei sau patru, solicitări pe întreg parcursul anului 2010 pentru a se aloca bani pentru acest obiectiv. Ultima solicitare a fost făcută în 21 decembrie. Pentru ce tot acest circ? Fondul de rezervă nu este fond de urgenţă. Fondul de rezervă este un fond la dispoziţia Guvernului de unde alocă ce bani doreşte şi unde doreşte. Este o diferenţă între rezervă şi urgenţă”, a conchis Tişe.


În raportul Corpului de Control, transmis sâmbătă de către Guvern, se arată că hotărârea pentru alocarea banilor din Fondul de rezervă, în scopul amenajării pe amplasamentul stadionului Ion Moina a unui stadion la standardele UEFA şi FIFA a fost adoptată de Guvern la 28 decembrie 2010, pe baza unei note de fundamentare semnată de către ministrul de Administraţie, Traian Igaş, şi cel al Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.

În raport se mai arată că, anterior înregistrării oficiale la Ministerul Administraţiei şi Internelor a solicitării, la 21 decembrie 2010, preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, a cerut premierului de atunci, Emil Boc, un sprijin financiar de 77, 1 milioane lei plus TVA pentru realizarea complexului sportiv. A doua zi, secretarul de stat din MAI Mihai Capră a transmis Secretariatului General al Guvernului proiectul de hotărâre pentru alocarea banilor, deşi solicitarea lui Tişe a fost înregistrat oficial la minister abia la 27 decembrie.


Alături de Alin Tişe, solicitarea a fost semnată şi de prefectul judeţului Cluj din acea perioadă, Florin Stamatian.

Inspectorii arată că proiectul nu a fost transmis Ministerului Finanţelor spre avizare, cum era obligaţia, ci doar pentru un punct de vedere după şedinţa de guvern în care a fost adoptat, inspectorii arătând că acest demers a avut un caracter pur formal, pentru a crea aparenţa legalităţii.

Inspectorii arată totodată că ministrul Igaş a semnat proiectul fără consultarea tuturor direcţiilor cu atribuţii în avizarea unor astfel de documente, fiind încălcate procedurile legale.

Inspectorii mai arată că, deşi în nota de fundamentare nu a fost indicată nicio sumă, în hotărârea de guvern a fost trecută suma de 60 milioane lei, fără să rezulte modul de determinare a acesteia şi fără să fie precizată destinaţia exactă pentru care a fost solicitată finanţarea.

Ei consideră astfel că suma de 60 milioane lei din Fondul de rezervă pentru stadionul din Cuj-Napoca a fost alocată nelegal, deoarece ministrul Igaş a semnat proiectul fără să fie respectate prevederile legale, ministrul Ialomiţianu a semnat proiectul fără ca acesta să fi fost transmis la minister spre analizare, iar nota de fundamentare nu a avut un temei juridic sau faptic.

abonare newsletter