Politică

Care sunt principalele modificări ce vor fi aduse Constituţiei?

<p>Monitorul de Cluj va dezbate, începând de săptămâna viitoare, alături de specialişti, modificările importante din Constituţie aduse de preşedinţie proiectului propus iniţial de Guvern.</p>

 

 


Proiectul legii de revizuire a Constituţiei trimis miercuri de preşedintele Traian Băsescu Consiliului Legislativ, în vederea avizării porneşte de la un proiect întocmit anul trecut, de Guvernul Boc.

Principalele prevederi propuse de Preşedinţie spre modificare sunt cele referitoare la percheziţia, reţinerea sau arestarea parlamentarilor sau caracterul licit al averii dobândite. Printre modificări se mai prevede ca Parlamentul unicameral să dezbată de două ori aceeaşi lege, iar posibilitatea de angajare a raspunderii Guvernului să fie limitată.


 

Reţinerea nu poate depăşi 48 de ore


 

Proiectul legii de revizuire a Constituţiei prevede că reţinerea unei persoane nu poate depăşi 48 de ore, fiind astfel crescut termenul limită de 24 de ore stipulat în prezent de Legea fundamentală, arată Mediafax. Modificarea în acest sens este propusă la articolul 23 referitor la “Libertatea individuală”, din capitolul II privind “Drepturile şi libertăţile fundamentale”. Celelalte prevederi ale textului constituţional referitoare la libertatea individuală sunt menţinute în aceeaşi formă.


 

Parlamentul unicameral dezbate de două ori aceeaşi lege


De asemenea, proiectul de lege privind revizuirea Constituţiei mai prevede că Parlamentul unicameral va dezbate şi vota în plen proiectele de legi în două lecturi succesive, la cel puţin 30 de zile distanţă, mai arată Mediafax. “Propunerile legislative şi proiectele de legi vor fi dezbătute şi votate în plen în două lecturi succesive, la cel puţin 30 de zile distanţă. În cadrul primei lecturi, dezbaterile şi votul se vor face pe articole. În cadrul celei de-a doua lecturi, dezbaterile şi votul se vor face pe articole, urmate de votul final pe întreaga lege. În mod excepţional, Parlamentul poate aproba, cu majoritatea voturilor membrilor prezenţi, reducerea termenului de 30 de zile şi adoptarea unui proiect de lege sau a unei propuneri legislative în procedură de urgenţă”, prevede un nou alineat, introdus la articolul 76 din Constituţie, referitor la adoptarea legilor şi hotărârilor.

 

Maxcim 300 de parlamentari

 

Parlamentul este alcătuit dintr-o singură Cameră, iar numărul parlamentarilor nu poate depăşi 300 de persoane, se mai stipulează în proiectul de revizuire a Constituţiei trimis de şeful statului Consiliului Legislativ. "Parlamentul este alcătuit dintr-o singură Cameră", se arată la alineatul 2 din articolul 61, legat de rolul şi structura Parlamentului. Astfel, candidaţii trebuie să fi împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puţin 23 de ani pentru a fi aleşi în Parlamentul României sau în organele administraţiei publice locale şi vârsta de cel puţin 35 de ani pentru a fi aleşi în funcţia de Preşedinte al României, se arată în articolul 37 alineat 2 al proiectului. Proiectul prevede că organizarea şi funcţionarea Parlamentului se stabilesc prin regulament propriu, adoptat cu votul majorităţii membrilor săi. Resursele financiare ale Parlamentului sunt prevăzute în bugetul propriu, aprobat de acesta şi face parte integrantă din bugetul de stat. Referirile din actuala Constituţie la senatori, deputaţi, Camera Deputaţilor sau Senat sunt înlocuite cu formulele “parlamentari” şi “Parlament”, mai arată Mediafax.

 

Se elimină precizarea: “Caracterul licit se prezumă”

 

O altă modificare importantă adusă de preşedinţie proiectului propus de Guvern se referă la caracterul licit al averii dobândite. În forma propusă de preşedinţie, paragraful (8) spune că "Averea dobândita licit nu poate fi confiscată" şi se elimină precizarea din actuala Constituţie care stipulează: "Caracterul licit se prezumă".

 

Se limitează angajările de răspundere

 

Preşedinţia a modificat varianta de revizuire a Guvernului şi în ceea ce priveşte angajarea răspunderii Executivului în faţa Parlamentului. Astfel, se  stipulează că această măsură se poate lua doar o singură dată pe sesiune, exceptând legea de buget al statului şi a asigurărilor sociale.

O altă modificare importantă vizează CSM, mai exact caracterul hotărârilor luate de Consiliu. Precizăm că în prezent hotărârile CSM se iau prin vot secret. În forma de revizuire a Constituţiei, hotărârile CSM vor fi publice şi totodată se vor motiva.

abonare newsletter