Politică

Cum se vor desfăşura campaniile electorale

Campaniile electorale s-ar putea desfăşura altfel decât până acum- adică s-ar putea să nu mai vedem feţele candidaţilor pe stâlpi, găleţi, pixuri şi pungi- dacă o propunere a PNL din cadrul Comisiei de Cod Electoral a Parlamentului va primi undă verde.

Mai exact, afișajul electoral ar putea fi exclusiv pe panotajul public, urmând să fie interzis în orice alt loc: stâlpi, pereți, clãdiri.

Potrivit senatorului clujean PNL Alin Tişe s-a propus distribuirea doar de tipãrituri, fiind exclus orice alt material.


De asemenea, s-a propus ca suma de campanie să fie plafonată şi plãtitã de stat şi avansatã inițial de candidat iar apoi decontatã.

„În adiţional, la modificarea modului de finanţare a campaniilor electorale, respectiv finanţarea lor de la bugetul de stat şi limitarea/plafonarea sumelor, s-a propus modificarea modului de a face campanie electoralã. Se va interzice distribuirea de alte materiale decât tipãrituri.


Se permit doar modalităţi care încurajeazã dezvoltarea dezbaterilor privind programele electorale şi cunoaşterea candidaţilor: mass-media (scris, radio-tv), afişaj exclusiv pe panotajul public,  pliante, campanie on-line şi dezbateri/prezentãri/întâlniri cu publicul.

O altã schimbare vizeazã faptul că partidul (la nivel central) şi candidaþii (la nivel local) avanseazã în contul special de campanie suma de bani prevãzutã de lege. La finalul campaniei, în funcţie de documentele depuse şi de controlul AEP, aceasta va vira în conturi (în maxim 90 de zile) valoarea decontatã. Mandatarul financiar ramburseazã avansurile“, a spus Tişe.


Sancţiunile impuse pentru depãşirea plafonului sau încãlcarea finanţãrii vor merge de la confiscarea sumelor (nerambusare) pânã la invalidarea şi pierderea mandatului.

abonare newsletter