Politică

Constituţia României, pe „masa de lucru” a analiştilor politici

<p /><img src="documente/stories/06_iunie/03_ziua/lazaroiu colaj.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Unii politicieni şi comentatori politici nu văd cu ochi buni proiectul noii Constituţii.

 

Fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu şi analistul politic Iosif Boda nu văd nimic “spectaculos” în proiectul Constituţiei.


 

Potrivit celor doi analişti, proiectul va avea sorţi de izbândă doar dacă vor interveni elemente spectaculoase de negociere între Putere şi Opoziţie.


Cei doi analişti politici susţin că Opoziţia nu a reacţionat prea bine la modificările propuse, astfel încât - arată Boda - oamenii politici ar trebui “să renunţe la populism şi să se gândească la ce este mai bine pentru ţară”. Lăzăroiu crede, pe de altă parte, că până la urmă Traian Băsescu a introdus, în noua Constituţie, şi “elemente de negociere” cu opoziţia, inclusiv scurtarea propriului mandat.

 


Lăzăroiu: “Băsescu poate ajunge la un «deal» cu opoziţia”

 


Fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu apreciază, într-un interviu acordat RFI, că, pentru adoptarea Constituţiei, şeful statului, Traian Băsescu, ar putea ajunge la un “deal” cu opoziţia, el acceptând renunţarea la doi ani de mandat. “Până la urmă, se poate ajunge la un deal de genul: voi acceptaţi ce a vrut poporul la referendum şi eu vă dau satisfacţie, că tot mă contestaţi în fiecare zi, şi renunţ la doi ani de mandat. A sugerat asta preşedintele, că durata mandatului poate fi subiect de negociere cu partidele din opoziţie. Aş vedea posibil ca preşedintele să ajungă la o astfel de negociere”, a adăugat Lăzăroiu. În opinia sa, modificarea Constituţiei nu este posibilă în acest an şi nici anul viitor, decât dacă intervin “elemente spectaculoase de negociere între putere şi opoziţie”.

Potrivit lui Lăzăroiu, proiectul de revizuire a Constituţiei nu este foarte spectaculos, deoarece sunt elementele care decurg din referendumul din 2009 şi chestiuni care vin din experienţa din ultimii cinci-şase ani, în care instituţiile au funcţionat de multe ori cu sincope, din cauza unor prevederi ambigue din Constituţie şi care acum sunt practic clarificate. “Opoziţia, dacă s-ar gândi mai bine ar putea să dea următorul preşedinte, ar fi în interesul ei să-i asigure imunitatea persoanei respective”, a mai spus Lăzăroiu.


 

Boda: “Proiectul preşedintelui ar putea rămâne doar un proiect”

 

Analistul politic Iosif Boda a declarat ieri că, deşi revizuirea legii fundamentale a României este necesară, se teme că proiectul preşedintelui Traian Băsescu ar putea rămâne “doar un proiect”. Iosif Boda a explicat că nu crede că parlamentarii vor putea ajunge la un consens în legătură cu modificările Constituţiei propuse de şeful statului. El a mai precizat că oamenii politici ar trebui să se aşeze la aceeaşi masă, “să renunţe la populism şi să se gândească la ce este mai bine pentru ţară”, fiindcă altfel “nu se va putea ajunge la un consens nici în acele aspecte unde Puterea şi Opoziţia s-ar putea înţelege”. Potrivit lui Boda, Constituţia trebuie revizuită în ce priveşte relaţia dintre instituţia preşedintelui, cu Executivul şi cu Parlamentul, dar şi cea dintre puterea executivă şi Legislativ.

Citeşte pe www.monitorulcj.ro care sunt principalele modificări ce vor fi aduse Constituţiei.

 

 

Mircia Giurgiu critică modificările din Constituţie

 

Deputatul independent Mircia Giurgiu nu este de acord cu unele modificări ale Constituţiei anunţate de preşedintele Traian Băsescu şi spune că nu o va vota în forma propusă. Deputatul clujean a precizat că există prevederi în Constituţie care restrâng drepturile cetăţenilor. “În formula în care a fost prezentată n-o să fiu de acord să o susţin, fiindcă nu sunt de acord cu cel puţin câteva prevederi. Mă refer la acea creştere a perioadei reţinerii de la 24 la 48 de ore”, a declarat deputatul clujean. El a adăugat că nu este de acord nici cu reducerea imunităţii pentru parlamentari în cazul votului şi al exprimării propriilor opinii. “Aici mă refer la situaţia mea, în care în momentul în care votam moţiunea de cenzură, ANI a venit deja să mă controleze. Dacă se continuă aşa, pot oricând să fiu ridicat, chiar dacă nu sunt de vină cu nimic, pentru votul pe care l-am dat în Parlament”, a mai adăugat Mircia Giurgiu. Deputatul a mai precizat că nu este de acord nici cu Parlamentul unicameral. G.D.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter