Politică
Laszlo Tokes a semnat Proclamaţia de la Timişoara, la un sfert de secol de la lansarea acesteia
Europarlamentarul Laszlo Tokes, considerat principalul personaj care a determinat izbucnirea Revoluţiei din Decembrie 1989, a semnat Proclamaţia de la Timişoara, la un sfert de secol de la lansarea acesteia, spunând că şi după 25 de ani Proclamaţia este încă actuală.
sursa foto pressalert.roEuroparlamentarul Laszlo Tokes a semnat, sâmbătă, la sediul Societăţii Timişoara, Proclamaţia de la Timişoara, care fusese lansată în urmă cu 25 de ani, el apreciind că membrii Societăţii Timişoara au rămas consecvenţi în lupta împotriva comunismului.
"Proclamaţia are o actualitate deosebită, din păcate, şi după 25 de ani pentru că trebuie să continuăm această luptă anticomunistă. Este adevărat că în cazul meu, personal, accentul s-a mutat de la anticomunism la lupta pentru interesele naţionale ale maghiarilor. Noi, ca şi comunitate minoritară, am suferit în dublă măsură asuprirea comunistă din timpul lui Ceauşescu şi respectiv în perioada post comunistă, dar aceasta nu înseamnă că nu mă aflu şi nu sunt solidar împotriva luptei anticomuniste. (…) Apreciez că membrii Societăţii Timişoara au rămas consecvenţi în ceea ce priveşte lupta împotriva comunismului", a spus Tokes.
Preşedintele Societăţii Timişoara, Florian Mihalcea, a solicitat o condamnare a comunismului de către Parlamentul European şi instaurarea unui tribunal pentru a analiza crimele comunismului.
"Ne dorim, împreună cu domnul Tokes Laszlo, două lucruri, pe care încă nu le-am realizat: o condamnare a comunismului de către Parlamentul European şi instaurarea unui tribunal european pentru analizarea crimelor comunismului din ţările din Europa de Est, care acum sunt membre ale UE", a declarat Florian Mihalcea.
În 11 martie, s-au împlinit 25 de ani de la lansarea Proclamaţiei de la Timişoara. Documentul a fost citit de către scriitorul şi jurnalistul George Şerban de la balconul Operei, în faţa a 15.000 de oameni. Punctul 8 al Proclamaţiei, cel mai important dintre toate, care propunea interzicerea foştilor membri ai Partidului Comunist Român de a deţine funcţii publice, nu a fost aplicat niciodată.