Politică

De ce are România nevoie de reorganizare?

<p /><img src="documente/stories/06_iunie/08_ziua/regiuni_dezvoltare.jpg" border="0" style="float: left; margin-top: 2px; margin-bottom: 2px; margin-left: 5px; margin-right: 5px;" />Accesarea banilor europeni este motivul important pentru care România. 

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, susţine reorganizarea administrativ-teritorială a ţării deoarece, în opinia sa, actuala formă de organizare a României este “depăşită”.

“Eu susţin în continuare o nouă formă de organizare administrativ-teritorială, fie că se va numi judeţ, regiune, microregiune sau voievodat. Pentru mine este puţin important dacă judeţul Cluj va rămâne în forma actuală sau nu. Important este ca ţara să se organizeze în aşa fel încât să poată să acceseze cât mai mulţi bani europeni. Este clar că nu se mai poate continua cu divizarea actuală pe care o are România”, a declarat ieri Alin Tişe.


Preşedintele Consiliului Judeţean a amintit şi de proiectul pe care l-a prezentat în urmă cu un an cu privire la reorganizarea administrativă a judeţului Cluj.

“Eu chiar am propus un proiect de reorganizare a judeţului. În judeţul Cluj cele mai multe comune nu au capacitatea de a se autofinanţa. Ploscoş, o comună cu o populaţie de 600 de locuitori, are o suprafaţă impresionantă. Acea comună are buget doar cât să-şi plătească salariile şi curentul la primărie. Nici nu se pune problema de investiţii”, a arătat Tişe. Totuşi, şeful administraţiei judeţene a subliniat că populaţia va fi probabil reticentă la o reorganizare administrativ-teritorială, deoarece oamenii s-au obişnuit cu actuala formă de organizare.


 

Barbu: “8 regiuni
sunt suficiente”


 

Deputatul PDL Sulfina Barbu susţine că opt regiuni ar fi suficiente într-o reorganizare administrativ-teritorială a României, iar provocarea este ca toată coaliţia de guvernare să susţină acest proiect pentru a se reuşi adoptarea lui în Parlament.


“Eu consider că poate fi un foarte bun punct de plecare actuala împărţire pe regiuni, pe cele opt regiuni, să analizăm criteriile, dacă pe unul din criterii o regiune ia un punctaj mai mic, atunci se poate gândi o reechilibrare între regiuni. Deci, opt regiuni cred că sunt suficiente pentru România”, a declarat ieri Sulfina Barbu, citată de Agerpres.

 


Uioreanu: “Sunt
necesare discuţii”

 

Deputatul clujean Horea Uioreanu (PNL) susţine că regionalizarea este o formulă care “se impune”, însă sunt necesare discuţii cu partidele din Opoziţie şi cu societatea civilă.

“În situaţii de acest gen, când e vorba de interesul întregii Românii, nu cred că e suficientă mandatarea conducerii PDL pentru a purta discuţii cu partidele din coaliţie. Cred că e nevoie de discuţii şi cu partidele din opoziţie, cu societatea civilă şi, mai ales, cu organizaţiile asociative ale structurilor administrative actuale”, susţine deputatul.

Vă reamintim că premierul Emil Boc este de părere că România şi-ar diminua şansele de a accesa fonduri europene dacă nu se realizează reforma în domeniul administrativ-teritorial. Şeful Guvernului nu a precizat câte unităţi administrativ-teritoriale vor rezulta în urma acestei reorganizări şi nici data până la care acest proiect de lege ar trebui să fie adoptat.

abonare newsletter