Politică

Marele zid PSD

Social democraţii au făcut zid în jurul premierului Victor Ponta şi au respins luni în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor cererea privind urmărirea penală a acestuia. Votul decisiv se va da marţi, în plen.

Astfel, social democraţii îşi susţin în continuare liderul, „pentru stabilitate“. Acelaşi lucru l-a subliniat şi liderul PSD Cluj, Remus Lăpuşan, ieri, după întrunirea liderilor PSD din ţară. „Aşa cum am spus încă de săptămâna trecută, PSD Cluj îl susţine pe Victor Ponta pentru că ne dorim stabilitate. Îl susţinem aşa cum am mai spus, pentru că trebuie constinuate demersurile legate de Codul Fiscal, de asemenea, cele care ţin de fonduri euroepene. S-ar pierde sume enorme dacă ar demisiona“, a spus Remus Lăpuşan.

Baronii PSD, apăraţi în partid

Premierul Victor Ponta este cel mai răsunător caz din PSD, când vine vorba de social democraţii aflaţi de-a lungul timpului în vizorul DNA.


PSD şi-a apărat „penalii“ şi a făcut zid în jurul lor, de mai multe ori, de-a lungul timpului.

Cazul lui Adrian Năstase a fost unul dintre cele mai răsunătoare. Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, declara, la momentul condamnării acestuia, mai exact în 2011, că partidul rămâne mereu alături de fostul premier Adrian Nastase, chiar dacă acesta urma să fie condamnat definitiv în dosarul „Trofeul Calităţii". Fostul şef de stat a mai afirmat atunci că dosarele în care acesta e implicat sunt „fleacuri“ şi că, probabil, e vorba de o „făcătură".


Fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat, în prima instanţă, la 2 ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul Calităţii".

Social democraţii l-au apărat şi pe Liviu Dragnea, condamnat recent în dosarul referendumului. Chiar premierul Victor Ponta dădea atunci vina pe liberali şi sublinia că şi aceştia au fost implicaţi în acţiunile de la referendum. Reacţia lui Ponta venea în ciuda condamnării unei sentinţe de un an şi jumătate cu suspendare în cazul lui Dragnea.


Un alt social democrat ajuns după gratii, care însă şi-a dat demisia a fost Radu Mazăre. Mazăre a fost arestat în 2 aprilie, în dosarul în care este acuzat că a luat mită nouă milioane de euro de la firme pe care le-a sprijinit în obţinerea de autorizaţii. Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanţii societăţii respective cu o firmă controlată de Mazăre. Ulterior, acuzaţiile în cazul lui Mazăre au fost extinse.

Un alt social democrat, apropiat al lui Adrian Năstase a fost condamnat recent, mai exact anul acesta. Constantin Nicolescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Argeş, a fost condamnat la 7 ani şi 8 luni de închisoare cu executare în dosarul privind fraude cu fonduri europene, sentinţa Curţii de Apel Bucureşti fiind definitivă. Momentul arestării sale preventive a provocat o revoltă publică a liderilor PSD în frunte cu Adrian Năstase, care spunea că partidul trebuie să ia atitudine. Nicolescu a fost apărat public de partid la fel cum s-a procedat pe vremuri cu Gabriel Bivolaru.


În 2004, Gabriel Bivolaru a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru că a prejudiciat Banca Română de Dezvoltare cu aproape 50 de milioane de euro. Fostul politician a fost eliberat condiţionat după mai puţin de trei ani. La acea vreme, Gabriel Bivolaru a fost apărat deschis de conducerea PDSR de atunci, în frunte cu Adrian Năstase, Dan Ioan Popescu şi Miron Mitrea, care au fost şi la Parchet pentru a-l susţine. 

Şi senatorul PSD de Cluj, Alexandru Cordoş, este urmărit penal de procurorii DNA. Primul dosar viza scurgeri de informaţii de la DNA, prin finul său, ofiţerul de poliţie judiciară Valentin Tătar. De asemenea, este cercetat pentru complicitate la trafic de influenţă.


A spus că va demisiona

În decembrie anul trecut premierul declara că va demisiona dacă DNA va începe urmărirea sa penală. La momentul respectiv se referea la cazul votului din diaspora. Ulterior, în primăvara lui 2015, şeful guvernului a reluat posibilitatea demisiei în cazul în care va fi urmărit penal. Declaraţia era făcută în contextul în care cumnatul său era anchetat. Totuşi, întrebat săptămâna trecută dacă va renunţa la mandatul de premier după ce procurorii au început urmărirea sa penală, Ponta a refuzat să dea un răspuns tranşant. „La DNA nu facem politică, politică facem în Parlament”, a spus el.

A minţit în faţă

În vreme ce Victor Ponta susţine că nu a fost niciodată asociat al lui Dan Şova, un document care poartă semnătura premierului scoate la iveală relaţia pe care cei doi au avut-o. Documentul este vechi de opt ani, exact din perioada în care vin acuzaţiile pe care procurorii DNA i le aduc şefului guvernului.

Astfel, potrivit declaraţiei de interese depuse de Victor Ponta, la Parlament, în 19 noiembrie 2007, premierul apare, sub propria semnătură, că este senior partner la „Şova şi Asociaţii” - SC Avocaţi.

abonare newsletter