Politică
Mariana Leș sau Călin Tuluc? Unul dintre ei va fi șeful Consiliului Județean!
Oamenii lui Tișe pregătesc debarcarea lui Mihai Seplecan. Cine se cațără spre scaunul președintelui?
Devenit incomod pentru tot mai mulți dintre colegii din PNL, Mihai Seplecan are zilele numărate în fruntea Consiliului Județean. Dacă nu renunță la funcție, vor renunța consilierii liberali la el. Și deja au început să îi pregătească „retragerea”. Cu răbdare avocățească și combinații de culise.
De data aceasta, președintele va fi ales dintre cei doi vicepreședinți. Astfel, dacă Seplecan nu va demisona, i se va retrage sprijinul politic, iar în acest caz va fi numit un interimar. Vakar Istvan (UDMR) nu își mai dorește această funcție, iar Horațiu Cătărig (PNL/fost PDL) s-a retras din funcția de vicepreședinte înainte să înceapă circul.
Pasul 1: se retrage Cătărig!
Zilele trecute, consilierul județean Horațiu Cătărig (PNL) a anunțat că va pleca din funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean. Demisia sa intră în vigoare în 30 septembrie, însă următoarea ședință a deliberativului județean va avea loc cu o zi înainte, pe 29, astfel încât cel mai probabil un nou vicepreședinte va fi ales abia la proxima ședință. Cu toate acestea, introducerea unui nou punct pe ordinea de zi se poate face cu 5 zile înaintea ședinței, adică astăzi, 24 septembrie. Deci, ar mai fi timp.
Dacă nu se va discuta în 29 septembrie, numirea unui nou vicepreședinte oricum va trebui pusă pe ordinea de zi, iar Consiliul Județean trebuie convocat cel puțin o dată pe lună, astfel încât totul se rezolvă cu puțină răbdare.
Pasul 2: Se pregătește succesorul: Tuluc sau Leș?
Numele vehiculat cel mai des pentru acest post de vicepreședinte este cel al lui Călin Tuluc, care face parte și el din fostul PDL şi care, în prezent, este liderul grupului de consilieri liberali din CJ Cluj. O altă variantă ar putea fi Mariana Leș, de asemenea, din vechiul PDL, o apropiată a lui Alin Tișe.
Plecarea lui Cătărig nu pare a fi întâmplătoare. El este văzut ca un apropiat de-al lui Mihai Seplecan, astfel că nu este exclus să i se fi cerut demisia. Nu același lucru se poate spune despre relația lui Cătărig cu Alin Tișe, fostul președinte al CJ Cluj, în grațiile căruia nu se mai află. Dacă în urmă cu câțiva ani își petreceau concediile împreună, în resorturi exotice, în ultimul an cei doi au ajuns la cuțite. Iar ultimele „discuții” dintre ei au conținut referiri deloc delicate la familii și susținere politică.
Călin Tuluc însă este unul dintre oamenii de încredere ai lui Tișe, fiind cel care nu demult - în calitate de lider de grup al consilierilor PNL - a organizat o şedinţă în afara sediului Consiliului Județan, pentru a le cere colegilor săi să semneze o scrisoare de revoltă la adresa lui Mihai Seplecan.
La rândul ei, Mariana Leș este o apropiată a senatorului Alin Tișe, care a cumpărat de la ea și este adesea văzut la restaurantul Topaz, afacerea familiei Leș.
Pasul 3: Vicepreședintele devine președinte
Dacă nu in 29 septembrie, atunci peste o lună, Consiliul Județean va desemna un vicepreședinte în locul lui Horațiu Cătărig. Fie Tuluc, fie Leș, va deveni vicepreședinte și, probabil chiar în aceeași ședință, va fi desemnat vicepreședinte cu atribuțiuni interimare de președinte în locul lui Mihai Seplecan.
S-au făcut presiuni asupra lui Cătărig?
Deși în urmă cu o lună se înscrisese pe lista celor care doresc să candideze din partea PNL pentru funcția de președinte al Consiliului Județean, Horațiu Cătărig s-a răzgândit și nu își mai dorește să dețină vreo funcție de conducere pe viitor, ci doar eventual pe cea de simplu consilier județean. “Mi-am depus acea intenție de candidatură la momentul la care eram vicepreșdinte, însă acum nu îmi mai doresc acest lucru. Voi continua probabil, dacă și partidul își va dori, ca și consilier județean”, a spus Cătărig.
Cu o zi înainte, el își motiva demisia astfel: „Demisia mea este justificată de faptul că nu doresc să continui o carieră în administraţie şi este firesc să las locul altui coleg care doreşte să continue cariera administrativă şi după alegerile din anul 2016. Data plecării mele din funcţia de vicepreşedinte a fost stabilită de comun acord cu conducerea partidului încă din luna iunie 2015. Nu am nicio implicare şi nu doresc sub nicio formă să fiu amestecat în conflictele sau disputele dintre colegii mei de partid”.
Aici Horațiu Cătărig are dreptate: între colegii săi de partid există conflicte și dispute! Din interior ele se văd cel mai bine. Din exterior se vede doar lupta pentru ciolan.