Politică
Circ în Camera Deputaţilor pe legea lui Dragnea: Votul electronic, anihilat.
Premieră în politica românească: deputații social democrați au cerut revotarea unei legi care nu a trecut săptămâna trecută, în plen.
Cu votul electronic inchis, legea lui Dragnea privind defăimarea s-a intors, miercuri, la comisii.
Plenul Camerei Deputaţilor a decis retrimiterea la comisiile de specialitate a proiectului cunoscut sub numele de "legea defăimării", iniţiat şi puternic susţinut de Liviu Dragnea.
UDMR și PNL au plecat din sală
Liberalii au subliniat încă de dinaintea votului că vor pleca din sală, asemenea reprezentanților UDMR.
“Este o premieră în 25 de ani, niciodată nu s-au votat legi de două ori, nici măcar la legea pensiilor, motivându-se maniera de vot electronic. PSD încearcă votarea acestei legi care nu a trecut, însă nu există motive procedurale pentru a se reface votul, PNL nu va sta la vot”, a declarat deputatul PNL de Cluj Radu Zlati.
Liderul grupului parlamentar al Uniunii Democrate Maghiare din România, deputatul clujean Mate Andras, a declarat că reluarea votului pe proiectele de lege aprobate săptămâna trecută prin vot electronic reprezintă un precedent periculos. "Este un precedent foarte periculos pe care dacă îl creăm nu știu dacă e bine. Am înțeles că acea lege, pentru care toată lumea spune că se solicită toată această reluare a votului (n.red.- legea defăimării), va fi retrasă și nu va face parte din acel pachet de legi. Dacă este așa, atunci nu mai are rost să votăm, pentru că nu are rost să reluăm votul. Dacă reluăm votul pentru acele opt proiecte de legi înseamnă că ar trebui să ne reîntoarcem până în decembrie când a intrat în funcțiune acest nou sistem și să luăm fiecare vot, pentru că și atunci ar fi posibil ca cineva să fi uitat cartela în aparat, să fi ieșit la o țigară, să fi fost într-o emisiune undeva și el apare prezent în plen și e un precedent destul de periculos", a spus Mate Andras, în plenul Camerei Deputaților, înaintea votului
ALDE a votat ca PSD
Noua formațiune politică ALDE, care recent a semnat un protocol de colaborare cu PSD la alegeri, a rămas în sală, la vot. “Noi am votat pentru retrimiterea legii la comisii, iar părerea mea este că nu se va mai întoarce la vot”, a explicat deputatul ALDE de Cluj, Mircea Irimie.
Au dat vina pe votul electronic
Săptămâna trecută, proiectul lui Dragnea nu a întrunit numărul de voturi necesar pentru adoptarea unei legi organice, nefiind depăşit pragul cerut de lege, de 50% plus 1 din numărul parlamentarilor prezenţi în sală. Liderul PSD a cedat atunci, dar a susţinut că sistemul de vot electronic a fost defect. În prima instanţă, preşedintele PSD a spus că va reiniția legea, într-o formă similară, însă între timp s-a răzgândit. Grupul PSD a cerut revotarea legii Dragnea şi a altor 8 proiecte. Plenul a votat și renunțarea timp de o săptămână la sistemul de vot electronic, urmând ca toate voturile să se dea prin ridicare de mâini și să fie numărate de secretari.