Politică

6 întrebări pentru Liviu Alexa

1. Ce înseamnă pentru clujeni intrarea lui Octavian Buzoianu în cursa electorală, contracandidatul tău fiind susţinut de PSD, ALDE şi PNŢ-CD?

Liviu Alexa: În primul rând, nu înseamnă nimic altceva decât faptul că partidele politice actuale şi-au epuizat resursele, posibilităţile şi, în disperare de cauză, apelează la un asemenea individ controversat. Am citit în Ziarul Financiar despre problema firmei RETRASIB, detaliile din raportul înaintat de acţionarii germani către Bursa de Valori Bucureşti şi m-a luat cu frisoane. Un astfel de om vrem să gestioneze bugetul Clujului? În al doilea rând, intrarea lui Buzoianu în cursa este pur şi simplu praf in ochii alegătorului. Vine cu un proiect pe 40 de ani? E o glumă? E futurolog? Se crede John Naisbitt? Alvin Toffler? Sunt poveşti ireale cum că Buzoianu prevede viitorul, dezvoltările tehnologice, financiare, de ce natură or fi... Dar dumnealui nu e capabil să afle nici dacă mâine va ploua sau nu la Cluj.


2. Care este diferenţa dintre candidaţii Emil Boc şi Octavian Buzoianu şi de ce ai reprezenta tu o alternativă mai bună?

Liviu Alexa: “Strada” nu s-a înşelat! Cum se zicea? PSD şi PDL - aceeaşi mizerie! Chiar aşa şi e.


Şi Boc, şi Buzoianu, amândoi au în spate conglomerate politico-economice de indivizi, cu aspiraţii faţă de banul public. Fiţi convinşi că nici firmele ce gravitează în jurul PDL-PNL, nici firmele ce gravitează în jurul PSD nu vin ca nişte albinuţe, ca să ne aducă miere, nouă, clujenilor. Dimpotrivă! Toate aceste firme caută un candidat sau altul, prin intermediul căruia să căpuşeze banii clujenilor, să îşi dezvolte propriile afaceri. Să se îmbogăţească ei! Iar dacă îşi fac planuri pe patru decenii inainte, e cu atât mai grav! Despre mine, pot să vă spun un singur lucru: nu am pe nimeni în spate.

Spre deosebire de contracandidaţii mei. Da, este adevărat că am optat să avem şi un partid, dar asta nu înseamnă că îl şi avem altfel decât scriptic, pe hârtie. Nu există structuri mafiote, nu există nimic altceva decât îndeplinirea unor formalităţi birocratice, dar care mă ajută să vin şi cu o listă de consilieri în faţa alegătorilor, căci altfel ar fi trebuit să vin de unul singur. Având însă şi sprijinul unor consilieri, am şi avem şi noi, clujenii, posibilitatea să ne facem glasul auzit într-un Consiliu Local tot mai ostil cetăţeanului şi tot mai prietenos cu partidele corupte şi avide de bani. Din acest punct de vedere, sunt chiar singura opţiune pentru alegătorii care îşi doresc administraţie în numele cetăţeanului şi pentru cetăţean şi nu îmbogăţirea unor bogaţi.


3. Octavian Buzoianu promite un Cluj cu un milion de locuitori, cu o creştere pe patru piloni...

Liviu Alexa: Mă umflă râsul! Vă imaginaţi ce spune Buzoianu? Că mai aduce 700.000 de oameni în oraş, încă o jumătate de milion de maşini? Asta da proiect!


Şi ce-o să facem? O să ne călcăm în picioare? Despre cum construieşte domnul Buzoianu, tocmai a scris presa locală, anume despre cum înghesuie un bloc de opt etaje între casele din zona străzilor Henri Barbusse-Călan-Cibinului. Şi aici, da, se aseamănă şi cu urbanismul promovat de Emil Boc. Şi apoi, mai e o treabă! De unde o să aducă 700.000 de oameni, în condiţiile demografice de astăzi, când populaţia scade? Vă spun eu: din zonele sărace ale ţării.

A fost şi ideea PDL-ului, numai că ei s-au gândit la aceşti oameni ca la votanţi subvenţionaţi, cu locuinţe sociale, ajutoare de încălzire, indemnizaţii pentru copii, transport public gratuit, în speranţa asigurării unor voturi care să îi ţină în jurul bucatelor pe ei şi tot activul de partid şi profitorii din firmele care gravitează în jurul acestei construcţii monstruoase. Dar nici PDL-ul nu a îndrăznit să se gândească la o populaţie de 700.000 de oameni pe care să o mute în Cluj!


Şi-acum, vă întreb: vom construi vreo 300.000 de locuinţe pentru aceşti oameni? Unde? Din ce bani? Cum îi vom hrăni? Ce le vom da să muncească? Este pur şi simplu o prostie. Legat de pilonii “de creştere” ai Clujului, este iarăşi vechea poveste: Clujul e “capitala” zonei, atrage investiţii. Ce investiţii? Clujul se va axa pe servicii medicale şi universităţi. Vai... De 26 de ani, tot oamenii aceştia ne conduc şi nu au reuşit să facă nimic. Spitalul de Urgenţă din Mănăştur vă place? Dar cel din Floreşti? Dar cel de lângă Nokia? Cam aşa stă treaba cu serviciile medicale pe care le dezvoltă PDL-PNL, PSD şi toţi politrucii care ne vând din patru în patru ani “pilonii de creştere”... Spitalele există doar pe hârtie, sunt minciunile cu care ne otrăvesc.

Ce au făcut ei pentru universităţi? Ce au făcut pentru zona de servicii? Cu ce au sprijinit iniţiativa privată? Cu nimic. Vă spun cu maximă siguranţă: tot nimic vor face şi în următorii 26 de ani, şi în următorii 40 de ani. De asta avem nevoie de o schimbare. De o gură de oxigen. PSD nu a fost în stare să îşi găsească un candidat propriu. Dar noi ar trebui să îi credem că vor găsi soluţii pentru probleme de o asemenea complexitate? Haideţi să ne gândim serios...

4. Multă lume spune că Emil Boc este un primar cu realizări, activ... Tu ce crezi?

Liviu Alexa: Emil Boc chiar este extrem de activ! Abia dacă reuşeşti să-i urmăreşti activitatea. Are o echipă de imagine profesionistă, orice flecuştet este umflat, prezentat în două sau trei episoade, acuma coseşte iarba, pe urmă trage cu mingea la poartă, mai învârte în mămăligă, se dă cu tramvaiul, mai ciocneşte un păhărel de şampanie cu nişte agitatori culturali sau ONG-işti, de acolo fuge să se întâlnească cu unii care instalează nu ştiu ce maimuţă pe malul Someşului... Da, e extrem de activ. Cred că se distreaza bine.

Păcat că, după toata agitaţia asta, noi ne alegem cu ce se vede: arde gunoiul la Pata Rât şi ne inundă fumul de acolo, ne mănâncă ciorile, şobolanii, salubritatea e un dezastru, noi aruncăm gunoiul la Oradea, pe bani grei, între timp se mai ridică nişte blocuri între case, transportul în comun e subdimensionat şi funcţioneaza prost, dar bine că avem patru tramvaie frumos vopsite şi ticketing nefuncţional, străzile se asfaltează în draci, tot pe bani grei, pe urmă se surpă sau se sparg oricum, vin unii şi mutilează copacii, e o agitaţie de asta, perpetuă. Din păcate, sunt lucruri de formă, mai puţin de fond. Emil Boc pare să-şi fi atins limitele, să fi obosit. Şi să nu uităm că un cuvânt greu ar mai putea avea şi DNA-ul, care să îl trimită să se odihnească niţel...

5. Liviu Alexa, ce vrei să faci TU pentru Cluj?

Liviu Alexa: În primul rând, o spun extrem de serios, vreau să redau Clujul clujenilor. Asta aş vrea să reţină lumea! Vreau să iau oraşul din mâinile politrucilor, a firmelor de partid – fie că vorbim de constructori, despre firme de salubritate, plantatori de panseluţe etc. – şi să opresc hemoragia de bani către zone obscure şi să redirecţionez aceşti bani din bugetul local înspre lucrări utile pentru oamenii din acest oraş. Vreau să avem o strategie a oraşului, un plan de dezvoltare serios, durabil. Nu utopii pe 40 de ani.

Vreau să rupem administrarea oraşului din chingile sufocante ale birocraţiei, să facem administraţia locală un partener şi un prieten al clujeanului, unde orice clujean să vină cu speranţă şi încredere. Am proiecte.

Le găsiţi şi pe siteul meu, şi în ziar, deci nu stau acum să explic fiecare lucruşor în parte. În principal, vreau să ridic nivelul de trai al omului de rând, să ajut la scoaterea din sărăcia în care suntem acum. Poate vă veţi mira, dar aproape jumătate din locuitorii Clujului sunt oameni cu venituri destul de modeste. Mie treaba asta îmi dă de gândit. O dezvoltare de genul propus de Buzoianu n-ar face decât să adâncească distanţa dintre cei bogaţi şi cei săraci şi chiar nu cred că asta e o soluţie. Deci aş fi un primar care s-ar lupta pentru bunăstarea oamenilor. Asta în mod clar.

Odată ajuns primar, aş depune toate eforturile pentru a rezolva problema circulaţiei şi a parcărilor. Sunt chestiuni prioritare. Ştiu că toată lumea promite asta, dar cred că atâta vreme cât administraţia nu ar mai fi grevată de interesele de partid, de diverşi trepăduşi ai partidelor, de oameni care trebuie să câştige neapărat licitaţii, lucrurile se vor linişti şi vor putea intra pe un făgaş normal şi îşi vor găsi calea firească.

Am un model concret, cel de la Oradea. Primarul de acolo a acţionat cu determinare exact în sensul acesta şi bazându-se pe mediul de afaceri local şi uitaţi-vă ce a reuşit să facă - în două mandate - dintr-un oraş bombardat şi devalizat de partide. Vreau să redăm clujeanului demnitatea de a fi clujean. E un lucru la care ţin foarte mult. Să construim împreună o comunitate locală mândră şi puternică, nu bazată pe suspiciune, pe ură, pe hoţie, pe ţipete, pe arătatul cu degetul. Ştiu că mulţi mă acuză şi pe mine că mereu critic, dar din critică întotdeauna ies lucruri bune.

Cei care nu suportă adevărul nu pot nici să îl schimbe. Iar noi avem nevoie de o altă realitate în oraşul acesta. Clujul trebuie să fie un oraş al înţelegerii şi prieteniei, un oraş curat şi frumos. În toate sensurile. Vreau să reclădesc comunitatea locală, spiritul acela care a existat cândva, de respect pentru ce avem, pentru cei din jur, pentru oraş.

6. Dacă nu vei fi ales primar, cam cât din ceea ce am discutat crezi că se va realiza prin eforturile celui ales, fie el Emil Boc sau altcineva?

Liviu Alexa: Sincer? Nimic. Chiar nimic. Nici PDL-PNL şi nici PSD nu se gândesc la oameni, ci la propriul buzunar, din mimarea administraţiei mai rezultând o arteră asfaltată, o clădire noua, din astea.

Că lucrarea e prost făcută, nu cred că va deranja tare mult pe cineva. Că au dispărut copacii şi oamenii le duc lipsa... pe cine să deranjeze?

Dau un exemplu. Actuala “ofertă” – Emil Boc, poate Octavian Buzoianu – ar continua pur şi simplu actuala stare de fapt.

Buzoianu nu este independent. Este în mod clar o construcţie electorală marca PSD. A vota cu Buzoianu ar însemna în cel mai fericit caz îinlocuirea unei mafii cu o altă mafie, deşi nu sunt sigur că nu vorbim despre aceeaşi mafie transpartinică. Aţi văzut ce bine s-au certat şi apoi ce bine s-au înţeles Boc şi Nicoară? Eu cred că la fel vor sta lucrurile şi pe mai departe. Cu Boc şi Lăpuşan sau orice altă astfel de combinaţie toxică pentru oraş.

Ca situaţia să se schimbe în bine, Clujul are nevoie de cineva din afara actualului sistem. Din această perspectivă, candidatura mea este diferită de a lor. De asta eu pot oferi singura opţiune de a avea o administraţie cinstită, curată şi centrată pe cetăţean şi oraş.

Dar cuvântul final îl au, ca de obicei, oamenii. Iar o dată la patru ani, au şansa de a vota sau, dimpotrivă, de a sta acasă şi a accepta ceea ce li se întâmplă.

Se tot întreabă lumea: oare de ce nu vin tinerii, cei din afara sistemului? Iată, am venit! Tânăr, din afara sistemului, cu experienţă destulă, super muncitor şi plin de energie. Vreau să schimb lucrurile în bine. Deci o să vedem dacă lumea vrea ca lucrurile să se schimbe sau îşi doreşte să rămână totul exact aşa cum a fost şi în ultimii 26 de ani.

(Acest material are caracter advertorial)

abonare newsletter