Politică
Prima campanie electorală în care nu o să ne "împiedicăm" de candidați
Până la campania electorală, candidații la alegerile locale vor trebui să își retragă toate materialele electorale care contravin legii.
Octavian Buzoianu și Adrian Gurzău vor fi nevoiți să își retragă panourile electorale și mash-urile până la începerea campanieiAlegerile din 2016 sunt primele la care campania electorală va fi decontată de la stat, care decide de altfel și ce materiale publicitare vor putea fi afișate. Dacă un candidat va dori să folosească materiale publicitare pe banii lui, va fi sancționat conform legii.
Mai este mai puțin de două săptămâni până la începerea campaniei electorale, dar orașul este împânnzit de o serie de materiale electorale care în campanie vor fi interzise, legea nesancționând precampania. Panourile, mesh-rile și bannere-le nu vor mai fi văzute la fiecare pas, ci vor trebui să dispară până în 6 mai.
Cu ce e voie, cu ce nu e voie în campanie
Zilele trecute, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a lansat un apel la adresa competitorilor electorali privind retragerea din spațiul public, cel mai târziu până la data începerii campaniei electorale, a tuturor materialelor de promovare care nu respectă legislația.
AEP reamintește că singurele materiale de propagandă electorală permise în perioada campaniei sunt: afișe electorale cu dimensiunile de cel mult 500 mm o latură și 350 mm cealaltă latură; afișele electorale prin care se convoacă o reuniune electorală vor avea 400 mm o latură și 250 mm cealaltă latură și vor fi amplasate în locurile speciale pentru afișaj; materiale de propagandă electorală audio sau video, difuzate de mass-media audiovizuală; publicitate în presa scrisă; materiale de propagandă electorală online; broșuri, pliante și alte materiale tipărite.
Conform AEP, nerespectarea acestor prevederi constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracțiuni, și se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 25.000 lei.
Potrivit Legii 334/2006, republicată, se interzice competitorilor politici să utilizeze în campania electorală bannere, mesh-uri, panouri publicitare, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcționale, structuri de publicitate autoportante, publicitate luminoasă, publicitate pe vehicule.
Ce spune legea în privinţa decontării
Potrivit Legii 334/2006, pot fi decontate cheltuielile cu materialele publicitare, cheltuielile cu transportul şi cazarea (dacă este cazul), cheltuielile cu mandatarul şi comisioane bancare.
Având în vedere că în județul Cluj sunt 74 de comune, un oraș și cinci municipii, limitele maxime ale contribuţiilor pentru campania electoral care pot fi depuse de către candidaţi sau mandatarul fi nanciar, pornind de la salariul minim brut (1.050 lei), potrivit Legii 334 din 2006, (articolul 28, aliniat 6) sunt:
- un salariu de bază minim brut pe ţară pentru fiecare listă de candidaţi la consiliul local al comunei (77.700 lei)
- 3 salarii de bază minime brute pe ţară pentru fi ecare listă de candidaţi la consiliul local al oraşului (3.150 lei)
- 5 salarii de bază minime brute pe ţară pentru fi ecare listă de candidaţi la consiliul local al municipiului (26.250 lei)
- 5 salarii de bază minime brute pe ţară pentru fi ecare candidat la funcţia de primar al comunei (388.500 lei)
- 7 salarii de bază minime brute pe ţară pentru fi ecare candidat la funcţia de primar al oraşului (7.350 lei)
- 10 salarii de bază minime brute pe ţară pentru fi ecare candidat la funcţia de primar al municipiului (52.500 lei)
- 100 de salarii de bază minime brute pe ţară pentru fi ecare listă de candidaţi la consiliul judeţean (105.000 lei)
Astfel, suma totală pe care un partid o poate deconta este de 660.450 lei în total.
În Cluj-Napoca, zece candidaţi ţintesc fotoliul de primar, iar la Consiliul Judeţean Cluj 14 partide au candidaţi. Doar PSD, PNL, UDMR şi PPMT au liste complete la Consiliul Judeţean.