Politică

Ori e voie, ori nu e voie? Printr-o portiță a legii, în campania electorală se strecoară meshuri și bannere!

Teoretic, afișele candidaților la Primăria municipiului Cluj-Napoca Octavian Buzoianu și Adrian Gurzău ar trebui să dispară de pe clădiri odată cu începerea campaniei electorale.

Mai sunt câteva zile până la începerea campaniei pentru alegerile locale, însă lucrurile sunt încă în ceață în ce privește promovarea materialelor electorale pe parcursul acesteia. Zilele trecute, Biroul Electoral Județean Cluj a decis că afișele electorale ale candidaților la Primăria Cluj-Napoca Adrian Gurzău și Octavian Buzoianu pot să rămână, deși nu ne aflăm în campanie electorală, pentru că nu conțin mesaje de propagandă electorală.

Pe de altă parte însă, acestea ar trebui să dispară odată cu începerea campaniei electorale, pentru că nu se înscriu în rândul materialelor care pot fi promovate în campanie, spun reprezentanții Autorității Electorale.


Liber la afișaj

Totul ar putea rămâne însă doar la nivel declarativ, deoarece cu siguranță partidele politice vor specula și vor face slalom printre articole de legi.

Astfel, deși legea a urmărit eliminarea unor materiale electorale pentru că anul acesta decontarea se face de la stat, candidații pot scăpa cu afișele care nu conțin un mesaj de propagandă electorală, cum sunt și cele ale celor doi candidați Octavian Buzoianu și Adrian Gurzău.  


Întrebarea care rămâne este cum rămâne cu transparența în finanțarea campaniei, atâta timp cât candidații vor avea liber la unele afișe electorale pentru care vor scoate bani din buzunarele lor.

Nici măcar reprezentanții Autorității Electorale Cluj nu lămuresc clar lucrurile, aceștia precizând doar că fiecare caz va fi analizat în parte, cum de altfel s-a întâmplat la fiecare scrutin. Totodată, aceștia susțin că se va ține cont și de legea 334/2006 privind finanțarea campaniei, dar și de legea electorală.


Mai exact, Autoritatea Electorală i-ar putea sancționa pe candidați dacă nu își vor retrage afișele în campania electorală, dar pentru că nu conțin mesaje electorale, acestea ar putea să rămână acolo unde sunt amplasate.

La aceste alegeri nu sunt permise decât anumite materiale de publicitate electorală, potrivt Autorității Electorale.


Cu ce e voie, cu ce nu e voie în campanie

Săptămâna trecută, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a lansat un apel la adresa competitorilor electorali privind retragerea din spațiul public, cel mai târziu până la data începerii campaniei electorale, a tuturor materialelor de promovare care nu respectă legislația.

AEP reamintește că singurele materiale de propagandă electorală permise în perioada campaniei sunt: afișe electorale cu dimensiunile de cel mult 500 mm o latură și 350 mm cealaltă latură; afișele electorale prin care se convoacă o reuniune electorală vor avea 400 mm o latură și 250 mm cealaltă latură și vor fi amplasate în locurile speciale pentru afișaj; materiale de propagandă electorală audio sau video, difuzate de mass-media audiovizuală; publicitate în presa scrisă; materiale de propagandă electorală online; broșuri, pliante și alte materiale tipărite.


Conform AEP, nerespectarea acestor prevederi constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracțiuni, și se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 25.000 lei.

Potrivit Legii 334/2006, republicată, se interzice competitorilor politici să utilizeze în campania electorală bannere, mesh-uri, panouri publicitare, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcționale, structuri de publicitate autoportante, publicitate luminoasă, publicitate pe vehicule.

Ultimele Stiri
abonare newsletter