Politică
Se mai pot da alegerile peste cap?
Cu o lună înainte de alegerile locale, nu știm încă foarte clar dacă ne vom alege primarul într-un tur de scrutin sau două. CCR va discuta pe 11 mai a doua cerere a jurnalistului Liviu Avram pentru organizarea alegerilor în două tururi.
Curtea Constituțională a dat termen ziua de 11 mai pentru judecarea unei noi contestaţii depuse de jurnalistul Liviu Avram pentru alegeri în două tururi. Aceasta va fi judecata pe fond a constituţionalităţii organizării alegerilor într-un singur tur, având în vedere că miercuri, prima cerere a fost respinsă ca neîntemeiată pe motive procedurale, fără a fi dezbătută pe fond.
Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat însă că numărul de tururi de alegeri nu are legătură cu Constituţia şi că, din perspectiva CCR, cele din 5 iunie vor fi într-un singur tur.
Zegrean a declarat de asemenea că din punctul de vedere al Curții, alegerile locale se vor desfășura într-un singur tur și a arătat că, deși mai sunt înregistrate încă 30 de dosare pe aceeași temă, practica nu se va schimba de la o zi la alta.
Urmează judecata pe fond
Ulterior decizie CCR, jurnalistul Liviu Avram și-a expus argumentele și a explicat și ce urmează. În explicațiile sale, el a numit art. A cel privitor la numărul de semnături necesare la depunerea candidaturii și art. B cel privitor la majoritatea cu care e ales primarul (numărul de tururi de scrutin). De asemenea, el a explicat că CCR nu a judecat fondul, pentru că nu avea voie să facă acest lucru.
“Decizia de azi (n.red- miercuri) este perfect legală și nu am absolut nimic de reproșat nimănui. De altminteri, mă așteptam la ea de la bun început și de aceea am deschis două procese în paralel: unul pe legea electorală, care s-a judecat azi la CCR, și unul în contencios administrativ, care e pe drum către CCR, întrucât mi-a fost admisă și acolo cererea de sesizare a CCR cu excepția de neconstituționalitate.
Eu azi (n.red-miercuri) am demonstrat că între cele două articole există o legătură evidentă, dar dacă art. A este constituțional sau nu rămânea la latitudinea CCR să decidă.
Cum CCR, judecând pe fond art. A, a decis că este constituțional, deci a declarat excepția mea ca neîntemeiată Curtea nu și-a mai putut extinde controlul și asupra art. B, pentru că nu era îndeplinită prima condiție: articolul atacat direct să fie declarat neconstituțional. Așa că a respins excepția pe art. B ca fiind inadmisibilă. Asta înseamnă că nici măcar nu a judecat fondul său, pentru că nu avea dreptul legal să o facă.
În schimb, în celălalt proces, deschis pe contencios administrativ, am putut ataca direct ambele articole fără sa fiu silit să apelez la instituția extinderii controlului. Acolo judecătorii CCR se vor putea pronunța pe fond și asupra art. B”, spune Avram.
Se va trage de timp?
Miza rămâne acum când ajunge dosarul de la Curtea de Apel la CCR și, mai ales, pentru ce dată va fi stabilită ziua judecății.
Alegerile locale vor avea loc în 5 iunie, iar campania electorală începe vineri, deci timpul este foarte scurt.