Politică
Boc poate dormi liniștit. Partidele merg la Consiliul Local cu candidați docili și scapă de cei care deranjează
De ce partidele preferă să aibă oameni supuși, fideli și care să nu își facă prea mult auzite ideile personale?
Sloganul “La vremuri noi, tot noi!” din piesa lui Caragiale este perfect aplicabil pentru viitoarea componență a Consiliului Local. Mai ales pe listele PNL apar aceleași nume care sunt și acum în forul local. Sunt aceiași oameni care de ani buni tac, nu au inițiativă, activitatea lor reducându-se de cele mai multe ori la ridicatul mâinii pentru a vota un proiect de hotărâre. Sunt aceiași oameni care se blochează atunci când sunt rugați să enumere câteva proiecte importante pe care le-au realizat în timpul mandatului de consilier local.
Unul dintre puținii consilieri locali activi este liberalul Ioan Bîldea. Deși a venit în Consiliul Local abia în 2014, a reușit să se facă cunoscut, să aducă în atenția primarului și a colegilor problemele cu care se confruntă orașul, să facă auzită vocea cetățenilor în forul local. Cu toate acestea, Bîldea nu mai apare pe lista candidaților PNL la actualele alegeri locale.
Consilierul local și-a eclipsat practic colegii, a făcut notă discordantă față de ceilalți din partid și acest lucru l-a costat locul în Consiliul Local.
Cam același lucru s-a întâmplat și cu Claudia Anastase, o altă figură importantă din forul local. Practic, Bîldea și Anastase au fost cei mai activi consilieri locali din acest mandat. Claudia Anastase a fost acuzată de colegii din partid, printre altele, că nu a făcut suficientă opoziție și nu a mai avut susținerea organizației municipale, al cărei lider a fost Aurelia Cristea. Se poate lesne deduce faptul că Anastase a pus-o într-un con de umbră pe Cristea. Această situație s-a încheiat prin demisia Claudiei Anastase din Consiliul Local și din partid și plecarea sa în partidul lui Liviu Alexa.
Politologii sunt de părere că partidelor nu le plac oamenii dinamici, care își fac cunoscute ideile personale, ci preferă persoanele docile, loiale partidului. “Bîldea și-a creat un soi de brand al lui, dar partidului nu cred că îi convine foarte tare să aibă oameni precum Bîldea”, punctează politologul clujean George Jiglău.
Partidul îi iubește pe cei docili
Una dintre condițiile pentru a prinde un loc călduț în consiliul local, județean sau Parlament este să fii supus partidului, să nu îți exprimi părerile personale. “Cei de la tineret sunt puși în partea a doua a listei, după locurile care contează. Atunci când se folosesc liste închise contează foarte mult pentru partide ca cei care ajung să intre în consilii sau Parlament să fie oameni fideli partidului pentru că partidelor nu le convine să fie oameni dinamici, cu vocea ridicată când vine vorba despre ideile personale, ci mai degrabă oameni care să fie docili, loiali partidului. Cred că din acest motiv ajung să fie pe listă consilierii care nu mișcă în front foarte tare atunci când se discută despre chestiuni importante. La fel se întâmplă și la Parlament”, este de părere George Jiglău.
PNL merge cu multe nume vechi care au ocupat scaunul degeaba
Actualii consilieri locali (indiferent de culoarea politică) nu și-au făcut prea mult timp pentru cetățeni, dovadă fiind faptul că oamenii nu îi recunosc dacă le este arătată pe stradă o fotografie a acestora. Monitorul de Cluj a scris detaliat despre activitatea fiecărui consilier local și i-a întrebat pe cetățeni dacă îi cunosc pe cei care le reprezintă interesele în forul local. Concluzia a fost că mare parte din consilierii locali au ocupat degeaba scaunul din forul local timp de patru ani. Cu toate acestea, partidele i-au scos la înaintare aproape pe aceiași oameni. De exemplu, PNL merge pe liste cu nume precum Radu Constantea, Loredana Pop, Dan Tarcea, Ioan Pop, Ovidiu Florian. Niciunul dintre aceștia nu se poate lăuda cu proiecte importante dacă este întrebat ce a făcut în ultimii patru ani. De altfel, mare parte din consilieri nu și-au postat pe site-ul instituției rapoartele de activitate, sfidându-i astfel pe cei care le-au dat votul în urmă cu patru ani.
Printre numele “noi” ale PNL se află Florin Stamatian, care a mai avut anterior activitate în forul local.
Liderul PNL Cluj își laudă colegii inactivi
Daniel Buda, co-președintele PNL Cluj are doar cuvinte de laudă despre colegii din Consiliul Local (care se regăsesc pe lista candidaților), deși unii dintre aceștia abia dacă au deschis gura de când au ajuns consilieri locali. “Sunt oameni cu experiență, care știu și care s-au ocupat de-a lungul timpului de diverse proiecte în Consiliul Local. Avem și persoane care vin cu o altă experiență, cum este domnul Florin Stamatian. Consider că am înnoit lista suficient. Dacă mă uit acum pe listă văd un Gheorghe Șurubaru care este un om extrem de activ, un Florin Gliga, care este responsabil cu partea economică, nu mai vorbesc de domnul Radu Moisin, care este departe unul dintre cei mai activi consilieri locali, Loredana Pop, un consilier local nou intrat, dar cu o bogată experiență în zona juridică”, spune Daniel Buda.
Câteva din “performanțele” oamenilor lăudați de Buda
Oamenii din Consiliul Local pe care îi laudă Daniel Buda au unele “performanțe” care trebuie menționate. De exemplu, Gheorghe Șurubaru a coordonat proiectul de modernizare a Pieței Gării, lucrări care nici acum nu sunt încheiate. Florin Gliga este în consiliul de administrație al Clujana SA, fabrica fiind pe butuci. În 2011, Radu Moisin conducea o mașină a cărei valoare depășea cu mult posibilitățile sale financiare din declarația de avere. Autoturismul Audi A6 trecuse prin mai multe mâini, inclusive prin proprietarea Rosal înainte să ajungă la acesta. Loredana Pop se poate lăuda cu “performanța” de a locui într-un apartament ANL, de la Primărie, contractual de închiriere fiind prelungit în martie 2016 pentru încă un an.
Candidații vor fi evaluați
Liderul PNL Cluj susține că actuala listă de consilieri locali nu își va păstra configurația până la final. “Vor fi consilieri locali care vor fi evaluați în funcție de performanțele electorale pe care le au. Le vor fi evaluate mandatele, indiferent dacă sunt prieteni cu Daniel Buda, cu Marius Nicoară, cu Alin Tișe, cu oricine. Cei care vor face performanță electorală vor fi validați, cei care nu vor face nu voi avea ce să discut cu ei”, conchide Buda.
PSD aduce multe nume noi
PSD vine totuși cu multe nume noi, cu persoane tinere. “Actuala listă, mie mi se pare foarte bună, cu oameni tineri, competenți care reprezintă o nouă generație de politicieni care până la urmă este binevenită și așteptată. Noi am făcut acest pas și am venit cu o echipă nouă, performantă, oameni serioși care doresc să facă ceea ce trebuie. Lista cu nume noi nu are legătură cu faptul că au fost sau nu ctivi actualii consilieri locali, ci cu strategia din acest moment și cu faptul că populația dorește să vadă oameni activi, dinamici, implicați, care să reprezinte altceva”, comentează Remus Lăpușan, președintele PSD Cluj.
Printre candidații PSD se numără Dan Morar, Horia Nasra, Corina Croitoru, Sorin Ionescu.