Politică

Se conturează alianța PNL-UDMR la Cluj

UDMR a decis la sfârșitul săptămânii trecute să lase libertatea organizațiilor județene în ce privește colaborarea cu partidele politice în forurile administrative. Președintele UDMR Cluj Csoma Botond spune că UDMR Cluj se va întâlni cu liberalii în cursul zilei de vineri pentru a discuta pe marginea unei eventuale colaborări. Uniunea nu a stabilit însă când se va întâlni cu social democrații pentru discuții.

“S-a decis să se lase libertatea organizațiilor județene pentru a lua o decizie. Urmează discuții, cu PNL ne întâlnim vineri, dar cu PSD nu am stabilit încă o întâlnire”, a declarat președintele UDMR Cluj.

Nu este exclus astfel, potrivit unor surse, ca UDMR să bată palma vineri cu PNL la Consiliul Local și Consiliul Județean Cluj. În prezent, Uniunea deține funcția de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca și pe cea de vicepreședinte la Consiliul Județean Cluj, astfel că la negocieri reprezentanții acesteia vor cere cel puțin ceea ce dețin în prezent.  


PNL are nevoie de UDMR la Consiliul Județean

PNL a reușit să câștige alegerile la Consiliul Județean Cluj, dar va avea nevoie de o alianță cu UDMR pentru a putea conduce și impune viitorul președinte al Consiliului Județean Cluj.

Pentru Consiliul Judeţean PNL a obţinut 17 mandate, PSD 12 mandate, iar UDMR 6 mandate. În urma redistribuirii, în etapa a doua, PNL a mai obţinut un mandat, în total are 18 mandate, iar UDMR a mai obţinut, de asemenea, un mandat, în total are 7 mandate.


Din cele 37 de mandate de consilieri județeni, PNL-ului îi revin 18 mandate, PSD-ului 12, iar UDMR-ului 7 mandate.

Cu acest scor, PNL nu va putea să obțină funcția de președinte de Consiliu Județean, fără o alianță cu UDMR. De altfel, săptămâna trecută şi preşedintele PSD Cluj Remus Lăpuşan s-a arătat dispus să facă o alianţă cu UDMR pentru a-l impune pe Cornel Itu preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj şi ar putea să cedeze la schimb ambele funcţii de vicepreşedinţi.


În total, în Consiliul Județean Cluj sunt 37 de consilieri. La Consiliul Local însă, liberalii dețin o majoritate simplă.

Cum se alege președintele CJ Cluj

Potrivit noii legi electorale, alegerea preşedintelui de CJ se face în mod indirect din rândul consilierilor judeţeni, prin votul majorităţii consilierilor judeţeni.


Procedura de revocare a unui preşedinte de Consiliu Judeţean poate fi iniţiată de o treime din numărul consilierilor judeţeni, în acest caz, fiind nevoie de un acord între PSD și PNL.

La șefia Consiliului Județean Cluj, PNL îl propune, la alegerile din acest an pe senatorul Alin Tișe, PSD l-a propus pe deputatul Cornel Itu, iar UDMR l-a propus pe vicepreședintele actual Vakar Istvan.

abonare newsletter