Politică

Marius Nicoară a predat PNL foștilor inamici din PDL și a închis ușa

Alegerile locale au arătat că la Cluj, locomotiva în noul PNL este fostul PDL. Emil Boc și Alin Tișe au câștigat scrutinul din 5 iunie, iar vechiul PNL a pierdut primării importante din județ unde au fost aruncați în luptă candidați fără șanse.

Demisia președintelui vechiului PNL Cluj Marius Nicoară din funcția de co-președinte al noului PNL a venit la scurt timp după ce liderii liberali au decis ca până la 15 iulie, organizațiile județene să renunțe la conducerea bicefală și să rămână cu un singur președinte. Decizia conducerii centrale a fost luată după analiza rezultatelor de la locale.

Acum PNL rămâne cu un singur președinte, mai exact cu europarlamentarul Daniel Buda, iar conducerea centrală urmează să valideze liderii în toate organizațiile în cursul săptămânii viitoare. Această conducere va rămâne de altfel până la anul, când vor avea loc alegeri interne. Liderul PNL Cluj Daniel Buda are numai cuvinte de laudă la adresa lui Nicoară.


“PNL la Cluj a însemnat o echipă  fie că discutăm de Emil Boc, Alin Tișe, Adrian Oros și mulți alții, la Cluj nu a contat foarte mult cine au fost liderii, ci echipa. Acest lucru s-a văzut în rezultatele obținute la alegerile prezidențiale, dar și acum, la locale. Vreau să îi mulțumesc public domnului senator Marius Nicoară pentru colaborare. El va rămâne și pe viitor o voce autorizată în partid", a declarat Daniel Buda.

Nicoară a îngropat vechiul PNL

În timp ce unii îl laudă, alții subliniază că Marius Nicoară a îngropat vechiul PNL la Cluj, pentru propriile interese.


Fostul liberal și președinte al Consiliului Județean Cluj Mihai Seplecan îi reproșează lui Nicoară că a tras pe linie moartă membri importanți din partid, îngropând practic vechiul PNL.

“Dacă noi, cei pe care i-a îngropat Marius Nicoară eram toți împreună, dacă PNL era întărit acum, aveam azi forță politică în fața PDL.


Știu că a existat o întrunire a vechilor liberali, unde domnului Nicoară i s-a cerut să nu cedeze funcția de președinte către PDL. Așa că decât să vină această retragere printr-o decizie forțată, impusă de conducere, și prin care să se vadă că nu mai are putere, Nicoară a venit elegant cu această demisie, a venit să fandeze. O impunere ar fi căzut foarte prost pentru el mai ales în fața mediului de afaceri.

Eu sper ca Daniel Buda să rămână președinte, să nu vină Alin Tișe, iar la anul când vor fi alegeri interne, voi face tot posibilul să îl susțin pe Daniel Buda, prin toate legăturile pe care le mai am cu PNL.


Pe de altă parte, am văzut că lumea îl laudă acum pe Nicoară, Daniel Buda l-a lăudat, dar lumea trebuie să știe ce a făcut, că a vândut acest partid, pentru un loc eligibil în Senat. I se pot reproșa plăcuțele bilingve date UDMR. De asemenea, toate primăriile unde vechiul PNL a pierdut, acele rezultate se datorează tot lui Nicoară, pentru că a susținut oameni apropiați lui și a pierdut”, a declarat fostul liberal și președinte al Consiliului Județean, Mihai Seplecan.

Urma să fie schimbat oricum

Într-o postare pe Facebook, Seplecan a completat:


“Urma să fie schimbat oricum. Nu o să mai fie organizații cu co-președinți. Credeți că lăsa ciolanul așa, de bunăvoie??? Părerea mea e că nu va mai ajunge nici senator nici deputat. Personal vreau să fie sănătos, fericit, liniștit alături de soție, copii, nepoți și cei dragi. Dar politic, din 2008 nu a mai existat.
Ce altceva mai vrednic de admirație este pe pămînt, decît omul care nu se teme să o ia de la început? Tot așa, nu este nimic mai jalnic decît omul care adună pământ în jurul greșelilor sale, fără ca măcar să bage de seamă că se îngroapă și el laolaltă cu ele”, a spus Seplecan.

Locomotiva noului PNL este fostul PDL

Unii liberali amintesc, pe de altă parte, că decizia a de a se ajunge la o conducere cu un singur lider există încă de la începutul fuziunii, iar pe de altă parte, rezultatele alegerilor au arătat că locomotiva partidului este fostul PDL, care a câștigat de altfel Primăria Cluj-Napoca și Consiliul Județean.

“Nu pot să comentez demisia cuiva, dar nu consider că a lăsat vechiul PNL pedeliștilor, nu se poate spune asta. La alegerile locale, s-a văzut clar că locomotiva noului PNL sunt colegii de la fostul PDL. Noi știam încă din 2014 că se va ajunge la conducere cu un singur președinte. De asemenea, a existat o discuție ca până la 15 iulie să fie conducere unică la nivelul organizațiilor”, a declarat liberalul Ioan Bîldea.

abonare newsletter