Politică

Cât au muncit senatorii clujeni în ultima sesiune parlamentară

În sesiunea parlamentară care s-a încheiat, aleșii clujeni au avut multe inițiatiave legislative cu impact social, având în vedere că este un an electoral.

Clujenii au trimis în Parlament patru senatori, însă în momentul de față sunt reprezentați doar de trei. Liberalul Alin Tișe și-a încheiat mandatul în Legislativ când a decis să rămână la șefia Consiliului Județean Cluj.

Nici în sesiunea parlamentară care s-a încheiat senatorii nu s-au înghesuit să legifereze prea mult, lăsând să treacă o serie de proiecte în mod tacit. Au avut grijă, în schimb, să promoveze inițiative care i-a vizat și pe ei și mai ales proiecte sociale care dau bine în an electoral. Au venit, pe de altă parte și cu proiecte care nu au reprezentat o prioritate pentru clujeni.


Laszlo Attila (UDMR) a avut 15 inițiative legislative în această sesiune parlamentară, însă nici o declarație politică. Dintre acestea amintim o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, o propunere pentru modificarea şi completarea Legii pentru alegerea administraţiei publice locale, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali.

Laszlo Attila a vizat însă și domeniul sănătății, având o inițiativă privind Statutul personalului profesionist operativ de intervenţie din cadrul Serviciilor de Ambulanţă judeţene şi al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov . Unele dintre aceste inițiative se află în dezbatere la Senat, altele sunt în lucru, la comisiile parlamentare.


Alexandru Cordoș (PSD) a avut 31 de inițiative legislative, dintre care amintim una pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor și una pentru înfiinţarea Muzeului Locomotivelor din Dej, dar și una privind statutul personalului feroviar. Senatorul a susținut și 2 declaratii politice, însă s-a remarcat prin proiectul care propunea ca mamele care se întorc mai repede la serviciu să primească mai mulţi bani. El vroia ca părinţii care revin la muncă înainte de termenul legal de doi ani să primească pe lângă salariu şi jumătate din indemnizaţia care i se acorda dacă ar fi stat acasă cu copilul.

Senatorul Marius Nicoară (PNL) a avut 33 de inițiative, dintre care amintim o propunere legislativă pentru modificarea unui articol din Legea nr.210/1999 privind concediul paternal, una pentru modificarea şi completarea Legii 53/2003 - Codul Muncii, însă Nicoară a venit cu un proiect care a stârnit o serie de reacții. Mai exact, inițiativa sa promitea angajaților reducerea săptămânii de lucru la patru zile, cu zece ore lucrătoare. Proiectul a fost respins în Senat. De asemenea, el a susținut și 9 declarații politice.


Pe site-ul Senatului nu apar însă informații despre activitatea fostului senator Alin Tișe, care între timp a devenit președinte al Consiliului Județean Cluj. Alin Tișe amintea însă, la începerea sesiunii parlamentare, de proiecte precum Spitalul Regional de Urgenţă, «Cluj, Capitală Europeană a Tineretului» şi «Cluj, Capitală Culturală Europeană» sau proiectul privind pista Aeroportului din Cluj.

abonare newsletter