Politică

Cum vrea MAE să informeze diaspora: Românii primesc la graniţă pliante despre vot

Românii care locuiesc în străinătate pot afla cum şi unde pot vota la alegerile parlamentare de la toamnă graţie unor pliante care le sunt împărţite în punctele de trecere a frontierei (când intră sau ies din România), atât cele terestre, cât şi cele din aeroporturile internaţionale.

O amplă campanie de informare a fost lansată, pentru că românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate să afle despre noile modalităţi de exercitare a votului în străinătate: votul prin corespondenţa şi votul la secţiile înfiinţate la cererea alegătorilor în localităţile de domiciliu/reşedinţa, arata Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat de presă, scrie Ziare.com.

Ambele modalităţi presupun înscrierea în Registrul electoral şi reprezintă alternative la varianta exercitării votului la secţiile organizate pe lângă sediile ambasadelor şi consulatelor.

Pliantul care le oferă informaţiile cu privire la votul la alegerile parlamentare se numeşte, sugestiv, "Alegeri parlamentare - Cum puteţi vota în străinătate". În plus, romanilor care locuiesc în străinătate, întâlniţi la frontiera sau pe aeroport, li se va înmâna şi formularul Cererii de înscriere în Registrul electoral.

Aceste materiale informative sunt disponibile pentru cetăţenii romani din străinătate la sediile misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României și pe site-ul MAE, pe pagina de Facebook a instituţiei, cât şi pe site-urile misiunilor diplomatice pot fi găsite aceste informaţii.

abonare newsletter