Politică

Adrian Gurzău poate fi arestat. Care este procedura.

După ce Comisia juridică a Camerei Deputaților a întocmit un raport favorabil cererii DNA privind reținerea și arestarea preventivă a deputatului Adrian Gurzău, este rândul plenului să se pronunțe. Votul secret cu bile - pentru reţinere şi, separat, pentru arestare – a început la ora 13.00.

Deputatul PMP Adrian Gurzău a contestat marţi votul privind încuviinţarea cererii de arestare preventivă pe motiv că votul unui deputat nu a fost înregistrat, dar conducerea Camerei Deputaţilor a respins contestaţia.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


UPDATE 15.39

Deputatul PMP Adrian Gurzău poate fi arestat, a decis marţi Camera Deputaţilor prin vot secret, după ce a respins reţinerea parlamentarului. Din totalul de 355 de deputaţi, 278 au fost prezenţi, înregistrându-se 266 de voturi valabil exprimate.

Procurorii vor trebui să se ducă în fața unui judecător de la Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru că Adrian Gurzău este demnitar, pentru a obține un mandat de arestare preventivă pe numele lui.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE 14.46


Deputatul PMP Adrian Gurzău nu poate fi reținut. Decizia a fost luată de colegii săi din Camera Deputaților, cu 133 de voturi „pentru” și 130 „împotrivă”. Parlamentarul (ex-PDL, ex-UNPR, actualmente membru al PMP) a fost acuzat de procurorii anticorupție, în dosarul Carpatica Asig, că s-ar fi angajat să-și exercite influența la nivelul membrilor ASF în schimbul parafării unui contract de 270.000 de euro plus TVA.

Astfel, cererea procurorilor privind reținerea nu a trecut pentru că nu a fost asigurat cvorumul. Aproape o sută de deputați nu au votat, deși erau prezenți.


Urmează să se voteze și cererea de arestare preventivă.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE 14.19

Deputatul Adrian Gurzău le-a solicitat, în plen, colegilor săi să dea un vot de respingere a cererii de reţinere şi arestare preventivă a sa pe motiv că nu reprezintă un pericol public.

"Am trei copii minori acasă, dintre care cel mic are un an jumătate, doi părinţi pensionari şi vă cer un vot de respingere a cererii de reţinere şi arestare pentru că nu reprezint un pericol public. Doresc înfăptuirea justiţiei. Vă solicit acest vot pentru că dosarul meu este, în momentul de faţă, în faza în care s-au audiat martorii. Practic, pentru un vot pentru reţinere şi arestare nu aş putea să mă apăr şi să administrez probe în favoarea mea", a afirmat Gurzău, înaintea începerii votului privind cererea justiţiei de încuviinţare a reţinerii sale.

El a arătat că, în dosarul său, ceilalţi inculpaţi sunt eliberaţi de ÎCCJ, iar, în momentul de faţă, printr-un vot pentru arestarea sa, el nu poate să se apere.

"Întotdeauna, în calitate de parlamentar, am fost pentru susţinerea justiţiei, am apărat întotdeauna lupta pentru a fi o justiţie puternică, am votat întotdeauna pentru ceea ce înseamnă partea de a se începe urmărirea penală, dar niciodată nu am votat pentru reţinere şi arestare. Vă solicit un vot pentru a-mi da posibilitatea să mă apăr în stare de libertate", a mai spus Gurzău.


Anul trecut, Adrian Gurzău a votat împotriva cererrii de arestare a Elenei Udrea, fiind un puternic susținător al acesteia.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

În plen a fost prezentat raportul Comisiei juridice, care s-a pronunţat luni pentru încuviinţarea reţinerii şi a arestării preventive a deputatului PMP, acuzat de trafic de influenţă în dosarul Carpatica Asig.

Procurorii DNA au cerut Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi a arestării preventive a deputatului PMP Adrian Gurzău, acesta fiind acuzat de trafic de influenţă în dosarul în care a fost reţinută Angela Toncescu, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al S.C Carpatica Asig. "În perioada 8 aprilie 2015 – 1 noiembrie 2015, inculpata Toncescu Angela, membru şi începând cu data de 2 iulie 2015, preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Carpatica Asig SA, i-a promis inculpatului Gurzău Adrian, deputat în Parlamentul României şi administrator în fapt al unei firme, care a şi acceptat promisiunea, întocmirea unui contract de prestări servicii între firma respectivă, în calitate de prestator şi SC Carpatica Asig SA, în calitate de beneficiar", a anunţat DNA într-un comunicat de presă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter