Politică

România misogină

O treime dintre candidaţii la parlamentare sunt femei, dar nu neapărat pe locuri eligibile.

Femeile constituie aproape o treime (29%) dintre candidaţii în alegerile parlamentare din decembrie. Scena politică românească se prezintă în momentul de faţă ca una dintre cele mai "misogine" din Uniunea Europeană, în condiţiile în care România are numai 11,5% femei în Parlament, susţine Coaliţia pentru Egalitate de Gen.

Conform sursei citate, cea mai bună reprezentare a femeilor, ca pondere din totalul candidaţilor, o are Partidul Socialist Român (PSR), cu 41,5%, iar cea mai slabă Partidul Mişcarea Populară (PMP), cu 24%. În rândul candidaţilor independenţi se regăsesc numai şapte femei din totalul de 37 de candidaţi înscrişi, ceea ce înseamnă un procentaj de 19%.

Pe listele Partidului Social Democrat, femeile reprezintă 29% din candidaţii la ambele Camere, cu 10 procente mai puţin decât estimările făcute de unii lideri social-democraţi, printre care preşedintele partidului Liviu Dragnea, care afirma la momentul depunerii listelor pentru PSD Bucureşti că femeile ar constitui 40% din candidaţii PSD, potrivit Agerpres.


La Cluj, doar Cătănciu este pe loc eligibil

În analiza prezentată nu s-a putut include şi gradul de eligibilitate pentru candidaturile femeilor, întrucât nu există date publice cu privire la estimarea poziţiilor eligibile ale partidelor. Potrivit celor de la Coaliţia pentru Egalitate de Gen, este posibil ca multe femei să fi fost trecute pe liste numai pentru a respecta legea privind reprezentarea ambelor sexe.

Organizaţia consideră că nu este suficientă doar prezenţa femeilor pe liste, ci este nevoie ca obligaţia de a asigura o minimă reprezentare a femeilor în alegeri să fie însoţită şi de criterii de eligibilitate, cum ar fi de exemplu alternanţa doi bărbaţi o femeie pe liste ("zipper system"), utilizată în alte ţări. La Cluj, doar ALDE are un candidat femeie pe loc eligibil, pe Steluţa Cătăniciu care deschide lista la Camera Deputaţilor. De asemenea, Hegedus Csilla este pe poziţia a doua pe lista UDMR pentru Parlament, însă Uniunea a avut mereu un singur reprezentant în Camera Deputaţilor.

Conform datelor centralizate de Parlamentul European, cu numai 11,5% femei în Parlament România se află pe penultimul loc în UE, pe ultimul loc fiind Ungaria, în ceea ce priveşte proporţia femeilor în legislativ. Media europeană în parlamentele din cele 28 de state membre UE este de 28%, iar pe primele poziţii se află Suedia (45%), Finlanda (42%) şi Belgia (41%). La nivel global, datele centralizate de Uniunea Inter-Parlamentară (IPU) arată că România se situează pe locul 133 în privinţa reprezentării femeilor în politică.

O mai bună reprezentare, faţă de alţi ani

În acest an este cea mai bună reprezentare a femeilor candidate, faţă de alegerile legislative anterioare, constată organizaţia. Un posibil factor, opinează sursa menţionată, este dat de modificarea legii electorale şi trecerea de la votul în colegii uninominale la votul pe liste, la nivel de circumscripţii.

abonare newsletter